Utstyr til trekkhunder og andre hunder



Jeg får ofte spørsmål om hva som trenges og anbefales av utstyr til en eller flere Siberian Huskies - store og små hundekjørere! Her er en liten oversikt over hva vi bruker. Det finnes selvsagt mange alternativer på markedet, så det er lurt å spionere litt på hva andre bruker også! Mye av utstyret som nevnes her passer også fint til andre hunderaser.

Trekkhunder trenger seletøy
Jeg bruker nomeseler fra ManMat og Troll. Det er fint å variere belastningen ved å bruke ulike seler. Jeg bruker også gjerne "halv"-sele (Zero Short Multiselen - fås kjøpt hos Troll) når vi går i fjellet. Les mer om selene vi bruker her. Seleverkstedet har også flotte seler til trekkhunder - les mer om dette her.

Snørekjørestrikk
Strikk for snørekjøring eller tur kan bestilles fra feks Troll Hundefor (ca 3 m fult utstrukket). Dette strikket er langt nok til at du ikke går og tråkker på bakbena til hunden din selv med ski, samtidig som det er kort nok til at du har god kontroll på hunden. Troll har også et dobbelt snørekjørestrikk om du har to hunder, eller du kan bestille en "hanefot" som kan kobles til det enkle snørekjørestrikket.

Magebelte
Et godt magebelte er gull verdt om du har en eller to trekkhunder med på tur, enten du snørekjører på ski, jogger eller går på tur i skog og mark. Vi har testet flere ulike typer, men "Baggen X2" er den vi har brukt mest. Baggen er et solid og praktisk belte med en bred strikk som ligger rundt det polstrede beltet og fordeler rykk fra hunden rundt ryggen og hoftekammen. Baggen X2 har en hardere demping og passer for deg med flere eller veldig sterke hunder. Gir bedre kontroll og mer nærkontakt med hundersom drar mye. Du bør også være litt sterk selv for å bruke dette belte. Beltet er justerbart, mellom ca 75 - 125 cm. Link til info, film og bilder av magebeltet "Baggen" her. Prisen på beltet varierer mye, så gjør et søk på nett og sammenlign priser før du bestiller.

Halsband med ID
Jeg bruker gjerne rimelige og solide halsband med refleks fra Troll med stor ring som er enkel å fest feks nakkelinene i. Link her. Festet i ringen har vi alltid en ID brikke med navn på hunden og vårt telefonnummer. Just in case! Disse fås kjøpt i en dyrebutikk der du bor eller, eller på nett, se link til mine favoritter her. Man kan også bestille halsband på nett med navn og telefonnummer vevd inn.

Tur i mørket
Vi bor utenfor Tromsø og i mørketida er ei god hodelykt et absolutt "must" til trening av hund på vinteren og det stulling og stelling i hundegården. Det finnes mange bra merker på markedet. Vi har to lupine piko x4 hodelykter som vi er kjempefornøyd med. Isbrodder er også alfa og omega når man er ute på glatta med sterke trekkhunder - jeg bruker noen tøffe grove brodder fra XXL. Refleksvest er smart - både til hund og eier - om man jogger / trener langs bilvei.

Kløv til hund
Vi bruker TOGO-kløvet fra Seleverkstedet og anbefaler dette varmt. Les mer om kløving av hund her. Dersom du er medlem i Norsk Polarhundklubb kan du ta bronse, sølv og gull merket i kløving med din hund. Les mer om dette her.

Potesokker
Til treningsturer og lange turer. Om føret er skarpt - skaresnø eller grus / stein. Det lønner seg å bestille i store mengder for sokkene slites. Noen er praktisk anlagt og syr sokkene selv! 

Linesett til spann
Og har du 3-4 hunder eller fler, og en vogn eller en slede så trenger du et linesett. Feks et komplett 4-spann linesett fra Troll, der det eneste som mangler for å dra ut og kjøre, er å feste linesettet til sleden (krok til dette må kjøpes separat - det anbefales å bruke et "strikk" som bufrer støt mellom vogn/slede og hunder). Linesettet er bygd opp av 1 stk 1.seksjon og front i hulflettet tau. Seksjonen leveres med bakliner, nakkeliner, kroker og front. Linesettet kan bygges ut om du vil ha med flere hunder. Lurer du på hvilken hund du skal sette hvor i spannet? Les mer om dette på nettsiden til Sledeverkstedet! De har målt pulsen til trekkhunder i forhold til spannposisjon, rang og intensitet på trening, og konkluderer med at de aller fleste hundene har en betydelig intensitetsforskjell på de forskjellige plassene i spannet. Det er ikke så lett å "se" hundenes intensitet. Når det gjelder trening, vil det være en klar fordel å rullere hundene i spannet slik at de hundene som jobber hardt bak, ikke får den samme store belastningen på hver treningsøkt. Dette er også viktig og tenke på i langdistanseløp. De konkluderer også med at "intense hunder" brenner seg ut (overtrening) etter en eller to sesonger dersom dette ikke tas hensyn til i restitusjonen (gjenoppbyggingsfasen). Vi har også testet ut pinnelinesett fra Vildmannens Drag i Sverige. Erfaringen her er at man må være obs på tretthetsslitasje/brudd i wiren. Bufring av støt mellom vogn / slede og hundespann er viktig. For å unngå skader bør man sette et strikk mellom hundespann og kjøredoning. Dette kan man designe selv eller den kan bestilles fra feks ManMat.

Kroker
Bronsekroker bruker vi for å feste baklina til midtlina på spannhundene. Plastkroker bruker vi for å feste nakkelina på midtlina. bgb-kroker bruker vi på baklina til lederhundene. Disse er mer "rømningssikre" enn bronsekrokene, men de kan gi skader dersom de huker seg fast i hud. Brukes også feks på oppstallingsliner. Etterse / sjekk / rens / vedlikehold / skift ut evt slitte kroker mellom turene. Bronsekrokene fryser ofte fast og må "tines" før de kan åpnes når det er streng kulde. Eskimokroker kan erstatte bronsekrokene på baklina (mellom seletøy og line). Eskimokroker kan kjøpes hos flere leverandører feks Troll (se bilder over). Man kan også lage eskimokroker / pinner selv av ulike typer materiale. Feks sledebelegg. Kutt belegget i lengder på ca 7 cm med 2 hull til å tre gjennom tauløkka fra selen. Skråskjær gjerne pinnene 45 grader slik at de blir enklere å tre gjennom baklineløkka. Løkka skal være nokså trang for å unngå at pinnen / kroken faller ut. Mange hundekjørere er svært begeistret for eskimokrokene. De setter seg ikke fast pga sand som feks bronsekroker, de fryser ikke fast, de er billigere og de er til å stole på. Les mer om eskimokroker her eller her.

Pysetau, slepetau, slipptau
Det er dårlig med snø her vi bor før jul. Etter jul begynner det som regel og ordne seg. Hva gjør man når man ikke har ordentlig snø og feste ankeret i? Les mer om dette her. Vi har slippkrok fra Bewe.

Hundegård og hundehus
Og når det blir fler enn en hund, det blir det fort når man kjøper Siberian Husky (ask me - I know), er det utrolig kjekt med en ordentlig hundegård! Les om bygging av hundegård her. Og hundene må selvsagt ha ordentlige hus! Bygging av solide, isolerte rekkehus til hundegård kan du lese mere om her.

Oppstalling i felt
Skal du overnatte ute i felt med en eller flere hunder, kan det være fint med en oppstallingsline / wire. Vi bruker oppstallingswire for 6 hunder fra Troll. Se link her. Oppstallingswiren er laget i 5mm plastbelagt wire. Fra hoved-wiren og ut til hver enkelt hund er det ca 55cm, med en BGB-krok i enden. Den blir lagd slik at hundene kan nå hverandre (snute til snute), men ikke slik at de kan hekte krokene sammen. Endene av oppstallingswiren har god lengde, slik at hunden som står ytterst ikke rekker å tygge på innfestingen. Flere oppstallingswirer kan settes sammen for å få oppstalling til 8 eller 12 hunder. Wiren kan festes og strammes opp mellom feks to stødige trær. Den skal ligge nede langs bakken, slik at hundene kan legge seg.

Reise med hund

Flybur
Burene er også i bruk her hjemme som populært soversted (med døra oppe) på soverommet - en fin tilvenning - så er de vant med buret til de skal på reiser. Les mer om burene våre her.

Transportbur bil
Les om sikring av hund i bil her. Det finnes mye flotte bur til bil - for en og to hunder. Kjøp et som ikke bråker! Det er utrolig irriterende når det skrangler og bråker bak i bilen. Har du en eller to hunder finnes det mange gode patenter på bur spesialtilpasset din bil. Vi har et todelt bur i vår Toyota Landcruiser men det bråker noe infernalsk! Så nytt bur står på ønskelista. Men det blir vel neppe før vi kjøper ny bil!

Hundebil / Konebil
Og når du har treningsvogn og sleder og enda flere hunder, så må jo disse transporteres rundt på et vis. Da trenger du større bil. Jeg kjøpte "konebil" høsten 2012. En Toyota HiAce som er bygget om til og romme 8 Siberian huskies og 2 barn (min mann kjører egen bil, dvs - som regel kjører han konebilen for den har manuelt gir og jeg digger Landcruiseren vår med automatgir på vinterføret!). Tilhenger trenger du antagelig også for og få med treningsvogna, og tilhengersertifikat om hengeren er stor / tung. Link til bilder av hundekasser i konebilen her.

Kjøredoninger - Barmark

Kickbike
Utrolig artig for både hunder og kjører. Gir knalltrening av sparkefoten før sledesesongen. Les mer her.

Treningsvogn
En Siberian Husky blir gjerne til fler og plutselig har du et helt lite spann som trenger trim og tur. Da er det fint med en treningsvogn. Vi hadde først en Race Plus Binakärra (importert fra Sverige) som passet til 2-5 hunder. Ettersom antall hunder økte ble den "gamle" treningsvogna vår erstattet av en ny / tyngre vogn: DYCK Lenno fra Hundekjørerbutikken høsten 2013.

Kjøredoninger - Snø

Pulk til Nordisk stil konkuranse
Vi har Fjellpulken Xcountry 144, Fjellpulken brems til modell 144 og Nom-forspenning til pulk fra Fjellpulken (pris totalt NOK 8000). Vi bruker bakliner som festes i Nom-forpenningen - nomeseler til hundene slik de er vant med - og magebelte med strikkline til pulken fra skikjører. Les mer om konkuranseregler etc her.

Slede
Vårt Siberian husky eventyr begynte med en liten Björkis 2004 slede for 1-3 hunder, se link her. Denne solgte vi 2016. Vi har nå en brukt stor treslede, se link her, og en alldeles ny aluminiums konkuranse-slede fra Axaeco, se link her. Ingrid-Helene har også en egen vakker barneslede i tre fra Odd Kanstad, se her. Kjører du slede, trenger du snøanker til og sikre spannet når du stopper. Link her.

Comments

  1. Flott at du la ved link til der man kan få tak i utstyret! Veldig praktisk artikkel for en som ikke har så mye greie på et spann med hunder:)

    ReplyDelete
  2. Hei Elisabeth, takk for hyggelig kommentar! Jeg utvider med mere info etterhvert. Mvh Monica

    ReplyDelete
  3. Fantastisk artikkel med masse nyttig info! Tusen takk 😀

    ReplyDelete

Post a Comment