Om valg av oppdretter og valpekull


Vår Saija fra Kennel Carillo som liten valp sommeren 2015. 
Mange spør om råd i forhold til kjøp av sin første hund. I dette blogginnlegget har jeg skrevet litt om hva det kan være lurt å tenke gjennom som førstegangskjøper i valg av oppdretter og valpekull.
 • Dette kan ikke gjentas for ofte: KJØP IKKE valper som ikke er registrert i NKK! Det er alltid en årsak til at valpene ikke blir registrert! Seriøse oppdrettere registrerer sine valper hos NKK. Vær kritisk til informasjonen du får. Det er veldig lett å la seg friste av koselige valpebilder på Finn.
 • En seriøs og flink oppdretter velger sine valpekjøpere med omhu, og har som regel venteliste og mange gode kandiater å velge mellom. Treffer du en oppdretter som ikke stiller spørsmål / krav til deg som kjøper, og som pusher valper eller fallbyr sin valper på billigsalg, bør du tenke deg nøye om / velge en annen oppdretter! 
 • Gjør et ordentlig grunnarbeid når du velger rase, oppdretter og valpekull. Søk kunnskap og råd fra erfarne hundefolk, meld deg inn i hundeklubben, raseklubbensjekk nettsider, og les deg opp om rasen. Bli en kompetent og kritisk valpekjøper som gjør et godt gjennomtenkt valg av valp. 
 • Ikke gjør impulskjøp! Tenk nøye gjennom din livssituasjon! Passer det med hund om et år, to år, ti år!?? Passer denne rasen for akkurat deg? Alt for mange hunder ender desverre opp på Finn der de enten gis bort eller dumpes til spotpris! Fordi eieren i utgangspunktet ikke hadde tenkt godt nok gjennom hvor mye arbeid det faktisk er med en valp / unghund, har valgt feil type hund, eller rett og slett er gått lei av hunden! Og fordi oppdretterne ikke alltid gjør en god nok jobb med og evaluere sine valpekjøpere!
 • For valpekjøperne er det alltid en fordel og selv kunne få møte / hilse på foreldrene til valpen, for å få et inntrykk / gjøre seg opp en mening om gemytt, type, størrelse, eksteriør. Like viktig er det og møte / bli kjent med oppdretter.
 • Valper er alltid søte, og det er lett og la seg friste av flotte valpebilder på nett. Men husk at valpene fort vokser seg store! Gjør "hjemmeleksen" godt: ta en ordentlig snakk med oppdretter, be om bilder og "CV" på foreldrene til valpen dersom du ikke bor i nærheten av kennelen. Er foreldrene sosiale, tillitsfulle, trygge, rolige, kontaktsøkende, rasetypiske? Bråker de i hundegården? Kjøres de i hundespann? Spør om helsen til foreldredyrene! Er foreldrene helsetestede? Ønsker du og drive med løp, eller utstilling? Eller vil du primært ha en turvenn og familiehund? Hvilke egenskaper vektlegger du som valpekjøper i en fremtidig voksen hund?
 • Kunne du tenke deg en Siberian husky? Sjekk raseklubben (Norsk Siberian Husky Klubb (NSHK)) sin nettside. Her formidles valpekull og omplasseringshunder for medlemmene. Klubben har også laget en veldig bra valpebrosjyre som kan leses her
 • Dersom du ønsker deg en god trekkhund til tur eller til konkurransekjøring, eller du vil konkurere i showringen, så skaff deg et best mulig utgangspunkt ved å kjøpe valp hos en oppdretter som bruker hundene sine aktivt, enten det er forann sleden, på utstilling eller begge deler, og som legger vekt på både bruksegenskaper, eksteriør, gemytt og helse i avl.
 • Oppdretter vil ofte forbeholde seg retten til og matche valp og kjøper. Det er få oppdrettere som lar valpekjøper velge fritt mellom valpene i valpekassen. 
 • Etabler god kontakt og god dialog med oppdretter. For de fleste oppdrettere er det avgjørende at "kjemien" stemmer med valpekjøper. 
 • Seriøse oppdrettere ønsker og følge opp / ha kontakt med valp / valpekjøper etter at valpen har flyttet til sitt nye hjem. Kenneler som har svært mange / hyppige valpekull har ofte mindre kapasitet til og følge opp hver enkelt kjøper.  
Lurer du på om Siberian husky er rasen for deg? Les mer om hva som kjennetegner rasen her.

Comments