Er det så vanskelig da!?
Diskuter aldri. Du omvender ingen. Meninger er som spikere: Jo mer du slår på dem, jo hardere sitter de. (Alexandre Dumas d.y.)

Jeg er en sånn grønnskolling som ikke har kjørt løp. Skal man satse ordentlig på konkuranse så må man ha et større antall hunder og et helt annet hundehold / treningsregime / fokus enn det jeg ønsker / har mulighet til og ha med våre hunder. Mitt hjerte og min motivasjon ligger ikke i det og kjøre løp / konkurere i sporet. Men jeg elsker og kjøre tur med hundene mine. Trimturer og oppdagelsesturer. På vinteren kjører jeg slede. Den har bremser og det liker jeg veldig godt - for jeg er en skikkelig pyse som liker og ha sånn høvelig kontroll på farta. Og jeg er desverre elendig på ski - så skigåinga er det mannen min som tar seg av. I barmarksperioden trimmer vi hundene på kickbike, dyckvogn og til fots. Jeg stortrives i "show-verdenen". Selv om jeg vel egentlig også der er ganske grønn - og på ingen måte noen proff.

Årsmøtevedtaket i Norsk Siberian huskyklubb om brukskrav for utstillingschampionatet for Siberian husky er nå godkjent av Norsk Kennel Klub. Det vil være gjeldende fra 1. januar 2017, og innebærer at man må ha oppnådd løpspremiering til minst en 3. premiering - i tillegg til det tidligere allerede høye kravet om tre utstillingscertifikater.

I Norge er det ikke så mange Siberian husky eiere som driver aktivt med utstilling - eller som ønsker forsøke oppnå et utstillingschampionat på sin hund. Dette nye kravet interesserer derfor naturlig nok kun et lite, "eksentrisk" mindretall av medlemmene i klubben. De raringene som syns at det og drive med konkuranse i showringen er spennende - og viktig for å ta vare på eksteriøret til rasen.

Diskusjonstrådene på facebook rundt hva "løpsmeritering til minst en 3. premiering" faktisk betyr og innebærer er mile-lange. Hvilke prøver / løp av gjeldene? Når går de? Hvor går de? Hvor finner man informasjon? Hvor mange løp må man kjøre? Jeg - med flere - har falt av for lenge siden. Og er ikke det fnugg klokere. Bare, om mulig, enda mer forvirret og frustrert.

Noen av oss skrev derfor et åpent brev til Styret hvor vi ba om informasjon. Dette brevet oppfattes desverre som personlig kritikk av noen - og som mistillitt av andre. Og har utløst enda en lang debatt på nett. Det er helt greit! Det som IKKE er greit er at noen av avsenderne i ettertid har mottatt personlige meldinger med grove trakaseringer.

Hvor mange føler seg hjemme i en debattkultur der harde argumenter, skarp sarkasme og skuddsikre vester er blant idealene? (Kathrine Aspaas)

Jeg har vært med på og arrangere løp, og jeg har vært med som handler under Finnmarksløpet. Men jeg hadde aldri lest en "terminliste" før dette nye kravet til utstillingschampionatet kom. Og jeg viste knapt hvor jeg kunne finne den.

Disse lange diskusjonene - frem og tilbake - om ulike løp og hva som gjelder og ikke gjelder for godkjenning av brukskravet - demonstrerer klart og tydelig at dette er komplisert og lite tilgjengelig informasjon og kunnskap! Det er helt kul umulig for vanlige folk og finne ut av dette her. Selv ikke folk som kjører løp, kan svare klart og entydig på, hva som er premissene for og få godkjent en prøve fra det ene eller andre løpet. Hvordan skal da vi andre dødelige klare og finne ut av det?

Jeg har lett gjennom terminlisten og nettsider på jakt etter løp som kan godkjennes som prøve i nordisk stil i nordnorge. Seks mila til TromsQuest? Jeg blir faktisk ikke klokere av alle de sprikende svarene på facebook - så jeg vet ikke om den vil kunne gjelde.

Men i et anfall av eventyrlyst vurderer vi nå TrappersTrail på Svalbard. Dette løpet går den første eller andre helga i april. Der kan man delta med 1-3 hunder og pulk / nordisk stil. Det er ikke avklart om dette løpet vil blir gjeldene enda i 2017. Vi må, om vi skal delta, rabiesvaksinere hundene, og få på plass / billetter og transport på fly til oss, hunder (maks en hund per pers - så vi får med oss maks to hunder totalt) og utstyr. Samt finne overnatting med hund på Svalbard. Skaffe oss fri fra jobb. Og ordne barnevakt til unger og hunder som ikke skal være med. Løpet består av to etapper med overnatting (40 + 30 km). Medbrakt skytevåpen, GPS med tracker, kart, kompass, satelitt-telefon med nødpeilesender, spade, skredpeiler, skredstikke, kniv, vintersovepose, jervenduk eller telt, førstehjelpsskrin, signalpistol eller penn, bjørnebeskyttelse (hva menes med dette??), ekstra hundefor, primus med drivstoff, kaseroll, og snøanker er obligatorisk utstyr. Mye av dette må vi skaffe nytt eller låne. Så dette blir ingen lett last for hunden(e). Heller ingen billig sak for pengeboka.

Vi har akkurat nå en valp, to unghunder, en pasient (etter hofteskade), og to voksne hunder på ca 5 år (disse to eldste vil uansett ikke kunne oppnå nok Cert). Så det er ikke sikkert vi evt er klar for bruksprøving før i 2018. Men vi får se hva vi kan få til. Kjører man nordisk stil må man ha tre prøver godkjent per hund, så da er det bare og komme i gang!

Noen mener at kjøreprøven i nordisk stil, som er "tatt med" for at de med 1-4 hunder skal ha en mulighet til og kunne løpsmerittere seg, er altfor enkel. Det er mulig dette er enkelt for spreke, gode skiløpere. Men det kommer ikke til å bli enkelt for de med få hunder og få tatt disse prøvene - om ikke tilgjengeligheten blir bedre!

Comments