Kennel Snykovet's Årskavalkade 2018

Hike more - worry less! Chena and I captured at the top Dec 20 by Ida-Helene Sivertsen


Endelig lukter det kongerøkelse, mandarin og pepperkaker i det nye kjøkkenet vårt på Håkøya. Årets pepperkakekreasjon ble et katastrofeprosjekt - for det kolapset på under et døgn - men kanskje rekker vi å lage et til før jula ringes inn? Vi har bodd på "hybel" på vaskerom og TV-stue hele høsten - mens Feinschnekker Kurt Bühler og medarbeidere har gjort en fenomenal jobb med total-renovering av kjøkken og stue. Nå er alt klart og vi gleder vi oss utrolig til jul med mine foreldre og min bror m/fam på besøk! 

2018 har vært fylt til randen med prosjekter, både hjemme og på jobb. Her kommer en liten oppsummering fra året som gikk.

S A M A R B E I D  M E D   V I R B A C
Jeg har siden januar vært ambassadør for Virbac sitt høykvalitetsfôr Veterinary HPM, og vi har fullfôret våre hunder på dette fôret i over et år nå med veldig godt resultat. Veterinary HPM er spesialtilpasset hundenes ernæringsbehov, med et høyt innhold av animalsk protein og lite karbohydrater og stivelse. Veterinary HPM er "hemmeligheten" bak praktfull pels, super kondisjon og god helse på våre hunder. Vi har aldri problemer med løsmage og diaré på dette fôret. Det er også et veldig godt fôr til diende tisper og valper i vekst. Og det har svært høy smakelighet - våre siberian huskies elsker Veterinary HPM og tømmer fôrskåla på no time. De går rett og slett ikke lei av dette fôret.


Snykovet's Craigh na Dun som fotomodell - God mat gir sunne fine valper! Foto: Ida-Helene Sivertsen.

V A L P E K U L L
Vi driver kun et lite oppdrett av Siberian huskies, og hadde ingen kull i 2016 eller 2017. Gleden var derfor ekstra stor da vi endelig kunne ta imot Saija sine seks nydelig små lykketroll i januar i år (Outlanderkullet). Pappan til disse valpene er N UCH C.I.B. Tobake Axl Rose aka Stark (avlssamarbeid med Rita Winther Kramvig / Kennel Arctic Pearl). Vi beholdt en av tispevalpene fra dette kullet selv (Lally). Hun tegner veldig bra - både med hensyn til arbeidslyst, gemytt og eksteriør. Og det er en fryd å følge resten av rampeflokken i sine nye hjem, og veldig koselig med så gode tilbakemeldinger på valpene. Lally sin søster Sassy bor hos familie i Vesterålen, mens resten av gjengen bor her i Tromsø / på Kvaløya - hos familien Lorem, Auli og Mikko, Silvia og Feinschnekker Kurt. Det er deilig å ha dem alle så nært og en gave med så flotte valpekjøpere.

Jeg har i mange år drømt om egen valp etter Vida, som hadde sitt første valpekull i 2013. I høst var vi endelig klar for parring. Til henne hadde jeg valgt ut vår egen hannhund Bolt - som jeg eier sammen med Anita H. Engebakken-Fjell. Vida ble parret samme dag som vi kom hjem fra Nordisk Utstilling i Harstad, og skulle etter beregning dermed hatt termin ca 10. desember. Jeg gledet meg enormt til å få se bankende valpehjerter på 4 ukers ultralydkontroll. Men Vida var tom og undersøkelsen viste i stedet at hun hadde kraftig livmorbetennelse og måtte opereres akutt samme dag. Det går heldigvis veldig bra med Vida. Hun kom seg raskt etter operasjonen og nyter livet som prinsesse inne - fortsatt splitter naken på magen!

Våren 2019 planlegger jeg et nytt kull på Saija. Denne gang i kombinasjon med Bolt. Både Saija og Bolt skal inn til ny gonioskopiundersøkelse og øyelysning hos Ropstad 1. februar. Vi krysser fingrene for at alt fortsatt ser like bra ut som sist og satser på vellykket parring etter dette.


Saija og Stark sin sønn, og Lally sin fine bror, Snykovet's Jamie som heter "Ruska" til daglig. Ruska er finsk og betyr høstfarge. Bildet er tatt av eier Auli Takarautio. Dere kan følge Ruska på Instagram her

U T S T I L L I N G E R
Ti av årets helger har Team Snykovet tilbrakt på utstilling - 17 utstillinger totalt - tre av disse Vinnerutstillinger (Danmark, Norge, Sverige), og to av disse Nordiske utstillinger (Harstad, Lillestrøm). Lille Lally - mor sin vakkerskatt fra kullet til Saija og Stark - har hatt en fantastisk valpe-karriere. Hun gjorde braksuksess på sin første utstilling som junior i Danmark, der hun dro i land vår første utstillingstittel DKJW-18 bare 9 mnd gammel sammen med Ida-Helene. Bolt ble dette året full-certet på norske Cert og har vunnet sitt første nordiske Cert. Saija som fikk sitt første kull i januar ble BIS-4 på Kvalsundutstillinga bare noen måneder senere. Og Vida - som ikke har vært på utstilling på fire år - slo til med r-Cert og r-nordisk Cert i Harstad. Jeg gleder meg veldig til å konkurrere med henne i veteranklasse etterhvert.

Mye tid er lagt ned i trening, grooming og stell. For ikke å snakke om påmeldinger, booking og planlegging av reiser. Det å være tur-organisator og "bucket-bitch" har vært fulltidsjobb i perioder. Jeg har tilbrakt uendelig mange timer i kø på telefon med SAS for å få plass til hundene om bord - med påmelding til konkurranse, bilutleie og hotell-bookinger. Jeg vil helst ikke tenke på det - men vet jeg har svidd av en formue på utstillinger dette året (bare påmeldingen ligger samlet på godt over 11,000 kroner i tillegg kommer flybilletter for oss og hundene, leiebil, hotel, rabiesvaksiner og ormekurer, godbiter, shampo og spa mm). Utstillingslivet er rett og slett lite glam, mye jobb og det koster flesk. Men vi har kost oss veldig på disse turene - både hunder og folk! Det ER skikkelig stas å vinne - spesielt med hund fra eget oppdrett! Og enda mer stas er det å se hvor godt hundene fungerer og trives på slike reiser sammen med oss. Dette er virkelig en god uttesting av mentaliteten til hundene - et avgjørende kriterium for meg ved seleksjon til avl. Og aldri før har vi vunnet så mange rosetter! Gjett hva vi skal pynte juletreet vårt med!

Tusen takk til kjære, superproffe, superflinke, superhandler Ida-Helene for all den kjærlighet og tid du legger ned i trening og handling av våre hunder, for at du er en del av vårt liv og vår familie! Du betyr mye mer enn du aner! Teamwork makes the dream work!
  1. Kvalsundutstillingen: Bolt BIG2, Saija BIM dag 1; Bolt BIM, Saija BIS-4 dag 2
  2. Rallarutstillingen i Skjomen: Lally (4 mnd) BIS-4 valp
  3. Tromsø: Lally (5 mnd) BIG-1 valp, Bolt BIR, Saija Exc dag 1; Bolt VG, Saija VG dag 2 (NKK Tromsø)
  4. Lofoten Dogshow: Lally (6 mnd) BIG-1 valp begge dager
  5. Tromsø: Lally (7 mnd) BIS-2 valp dag 1 og BIG-2 valp dag 2
  6. Blåbyutstillingen: Lally (8 mnd) BIS-4 valp begge dager
  7. Nordisk Ustilling i Harstad: Lally (8 mnd) BIG-2 valp, Bolt BIG-3 med Stor-Cert, Nordisk Cert; Vida r-Cert, r-Nordis Cert
  8. Herning, Danmark: Lally (9 mnd) VG dag 1; Lally DKJW-18 med CERT Jun.CERT dag 2
  9. Dogs4All, Lillestrøm - Bolt VG (Nordisk Vinner), Bolt G og Lally VG (Norsk Vinner)
  10. Stockholm, Sverige (Svensk Vinnerutstilling): Lally (10 mnd) Exc, Bolt Exc
Bolt og Ida-Helene på Nordisk Utstilling i Harstad nå i høst. Foto: Monica A Sundset.

Mor og datter: AD Carillo Saija & DKJW-18 Snykovet's Lallybroch "Lally". Foto: Ida-Helene Sivertsen and www.hunden.dk

Vida min venn! Foto: Ida-Helene Sivertsen.

H E R R I N G E N    T R A I L
Chena trente til og deltok i Herringen Trail 2018 sammen med Carina Isaksen Jakobsen.

T R O M S    Q U E S T
Noor og Chena deltok i 5 km snørekjøreløp under Troms Quest 2018 sammen med Gabi sine spreke unger.

Og om alt går etter planen skal Ida-Helene delta på Troms Quest 2019 20 km trekkhundprøve, slede med 4-spann. 


Chena og Tom på Troms Quest. Foto: Truls Iversen.A D   S Y K K E L P R Ø V E N
I juni i år gjorde Lykke seg fortjent til "AD-tittelen" etter å ha fullført sykkelprøven / utholdenhetsprøven 20 km sammen med Ida-Helene.

Lykke og Ida-Helene på utholdenhetsprøve. Foto: Rune Sundset.

K L Ø V T E S T E R
Vi har også i år kost oss med treningen til og gjennomføringen av kløvtester i regi av Norsk Polarhundklubb. I mars grynnet vi 10 km i dyp snø med Lykke og Bolt som tok bronsemerket i kløving. Og i september var vi i Nordlenangen med Bolt, Vida og Lally på 20 km tur. Bolt tok sølvmerket og Vida bronsemerket i kløving. Lally var med for turen sin del. Tusen takk til Line M Sørum som har vært primus motor for disse flotte turene / prøvene. Alle som er medlem i Norsk Polarhundklubb kan ta kløvmerket. Mer om forberedelsene til kløvtestene her (januar).


Bolt og Rune på kløvtest bronse. Foto: Monica A Sundset.

A K T I V I T E T S M E R K E T
Vi er også veldig kry over at Saija og Chena har fått tildelt Norsk Polarhundklubb sitt aktivitetsmerke i gull, og Bolt har fått tildelt aktivitetsmerket i bronse for 2017.

V O M    D O G R U N
Team Snykovet stilte sterkt både på arrangørsiden og med 5 deltagende hunder på VOM DOGRUN 2018 i Tromsø.


Foto: Leo Rescia

H E L S E U N D E R S Ø K E L S E R
Vida var inne til ny gonioskopi og øyelysning hos Ropstad i april.

S Y K D O M
To av våre tisper har vært igjennom ovariehysterektomi (fjerning av livmor og eggstokker) dette året. Planlagt operasjon av Noor pga mye plager med innbilt svangerskap ble gjennomført i begynnelsen av april. Mens Vida ble akutt operert pga livmorbetennelse. Livmorbetennelse er en svært skummel og vanlig sykdom hos tisper. Nesten 24% av alle tisper får livmorbetennelse før fylte 10 år.


Dogfie med Noor

K U R S  
I september deltok jeg på helgekurs med NKK - Oppdretterskolen 2. Dette året har jeg også vært student på PawAcademy (ca 6 måneder totalt) som er et nettbasert studietilbud for katteoppdrettere med mye relevant pensum innen genetikk, avl og helse.

S N Y K O V E T    S T R I K K
Jeg har strikket en haug med Snykovet-gensere i år også! Bare se her.

Mange etterlyser oppskrifter og noen av disse finner dere her på blogen: Genser med islandshester; Genser med dalmatiner; Snykovet-genseren i lyseblått; Genser med samojed.T H A N K S    T O    G O O D    F R I E N D S 
A huge thanks to my dear, dear friend Gabi and her children for taking such good care of Noor last winter when she needed time off from our pack. And to sweet, wonderful Leo for all your help babysitting our furred friends - dogs and cats - during our family holidays away from town. Best of luck with your big Exam on Friday and on you new exciting adventure to New Zealand after that!! We will miss you immensely! 

Leo and his biggest fan - Noor - at Kennel Snykovet.

Med de beste ønsker om en deilig fredfylt jul med snø, kulde, og mange fine turer med hundene - og stor takk til alle våre gode hjelpere, valpekjøpere, samarbeidspartnere og tålmodige naboer.

Vennlig hilsen Monica med familie

Tidligere årskavalkader: 2017; 2016 

Pusiluskene våre - Puma og Bellona - ønsker også alle god jul og vil ha egen kavalkade! Les mer om Maine coon kattene våre her!

Comments