Chena har mistet valpene sineAD Chena av Viddashusky ble paret av Northspring´s Green Lake aka Bolt 30. april. Det ble bare en paring - Chena ville ikke slippe han til flere ganger etter dette. Likevel ble det full klaff og jubelen i taket på tidlig ultralyd dag 24 (24. mai) - med fire fine fosterblærer observert. Endelig kunne vi begynne å glede oss til fødsel i begynnelsen av juli.

Chena er etter "brukslinjer" med mye Vargevass i sin stamtavle (3 av 4 besteforeldre er Vargevass hunder). Chena er raketten i spannet vårt - vår mest atletiske og velbygde hund med effektive, nydelige bevegelser, bra pels og poter. Hun er løpskjørt, helsetestet og har to Cert fra show. Chena er oppdrettet av Ragne K Smuk og Leif Herleiksplass (Vesterelva & Viddashusky). Hun er etter Anvik av Vargevass (oppdrettet av Karsten Grønås) og Vauhtitassun Hippa (oppdrettet av Ritva Hannuniemi, Finland) som er en langdistanskjørt og meget god lederhund.

Bolt er etter såkalte "showlinjer" men ikke av de som er hyppigst brukt i avl - hans linjer er mindre vanlige. Bak Bolt finner vi også Anadyr og Yeso Pac (6-7 generasjoner tilbake), og hunder fra Tullemore's, Bobkat, Topaz og Highlander. Enda lengre bak finner vi Karnovanda og en god del Innisfree. Bolt er fullcertet på Norske Cert og har i tillegg et nordisk Cert. Han er løpskjørt og helsetestet. Bolt er opprettet av Agnes Karl (Northspring Siberians, Serbia). Han er etter Indian Legend of Siberian Lady (Ed) og Creek Spring of Siberian Lady WD (Sookie). Ed er Europeisk Champion i mellomdistanse barmarksløp. Begge foreldrene til Bolt er aktivt brukt i løp, har "working exam" og en rekke utstillingschampionat.

Vi var veldig spent på å se hva denne kombinasjonen ville gi - og hvilken linje som ville dominere hos avkomene.


Chena som valp hos Vesterelva og Viddashusky og Bolt som valp hos Northspring SiberiansDrektigheten forløp helt normalt - Chena begynte å legge seg ut ved ca 5 uker. Vi viste at det ikke ville bli noe stort kull - jeg stusset imidlertid over at magen ikke så ut til å øke noe særlig i omfang etter 6 uker. Men iom at hun begynte å miste pelsen på magen og danne jurvev - så tenkte jeg at det skyldtes at kullet var lite og at hun ville øke på den siste uken. Dessverre ble det ikke slik.

Lørdag morgen, dag 53 av drektighetsperioden - litt over en uke før termin (ca 2. juli), oppdaget jeg spor av mørkt blod på bakbeina til Chena. Vi dro direkte til vår veterinær / AniCura Dyresykehuset i Tromsø. Der ble det først tatt blodprøver med tanke på infeksjon. 

Ultralydundersøkelsen viste bare rester av drektigheten - og vi kunne ikke se foster / skjellet på røntgenundersøkelsen. Det betyr at Chena må ha mistet valpene for noe tid tilbake. 


Heldigvis var det ingen tegn til livmorbetennelse på ultralydundersøkelsen av Chena. Jeg var veldig bekymret for at vi skulle få se et "stort svart hull" i buken på Chena - som sist da Vida ble syk etter paringen i fjor høst - men det var fine forhold på ultralyd. 

Chena ble igjen på klinikken til oppfølging, væskebehandling og hun fikk medisiner for å åpne opp slik at kroppen får støtt ut innholdet fra livmora. Hun fikk komme hjem igjen lørdag ettermiddag og står nå på antibiotika (for å motvirke infeksjon) og smertestillende. 

Hun nekter plent å bo inne - så hun får være ute i huset sitt slik hun helst vil. Hun spiser godt og virker å være i bra form etter forholdene. Hun skal inn til kontroll igjen tirsdag, og vi håper hun kommer raskt til hektene igjen. 


Vi hadde gledet oss enormt til at valpene skulle komme - og var ikke forberedt på at det kunne gå galt. Aborten kom veldig uventet - og vi er uendelig lei oss for at det ikke blir valper her hos oss i sommer. Det føles tomt og trist og helt uvirkelig! Men sånn er naturen. Vi får nok aldri svar på hva som var årsaken til aborten.

Men jeg har bestemt meg for ikke å gi opp drømmen om valper etter Chena og Bolt. Vi vil prøve på nytt igjen senere! Også håper jeg at det går bedre neste gang.

Comments