Bygging av hundegård

Les om utvidelse av hundegården vår her.
Oversiktiktsbilde fra den store, to-delte hundegården vår høsten 2013

Vi har hundegård både hjemme og på hytta. Vi har brukt 2 meter høye elementer i galvanisert stål fra Felleskjøpet, og er meget fornøyd med denne løsningen! Plattingen er bygget i sibirsk lerk som er "vedlikeholdsfri", og som vi høytrykksspyler og koster jevnlig for og holde ren. Vi bor landlig til i bjørkeskogen, og hundene har en fantastisk utsikt og kan følge med aktiviteten i nærområdet. Det går et elgtråkk i skogen bak hundegården og vi opplever ofte at elgen legger seg til og sove rett utenfor gården på natta. Vi har god belysning av gården i mørketida, og kan følge med hundene fra kjøkken og stuevindu. Det er viktig å være oppmerksom på sosial struktur i flokken når man har flere hunder. Særlig i løpetida når det er mye hormoner på gang! Vi matcher de hundene som går best sammen / trives ilag, og lar hundene stå maks to - tre sammen når de er uten tilsyn, slik at vi unngår at den som er nederst på rangstigen utsettes for stress / mobbing. Hundene våre er også mye inne på kos! Gjerne hele flokken på en gang! Hjemme har vi nå en stor hundegård som er delt i to rom, og en enkeltgård med hus til to. På hytta har vi en enkelt hundegård men planlegger utvidelse neste sommer. Hundehusene er plassert på utsiden av gården for og gi størst mulig areal inne i gården, samt og redusere gnaging / slitasje på husene. Vi har til nå brukt tørrhøy / halm i hundehusene men har nettopp bestilt et stort parti treull som vi tror vil fungere enda bedre. Det er viktig at hundene ligger tørt og godt og i le for vær og vind i husene sine. Les mer om bygging av hundehus her. Kabeltromler og trestammer lager miljø og underholdning inne i gårdene. Det skal selvsagt alltid være friskt vann tilgjengelig for hundene i gården. Vi bruker solide melkebøtter i rustfritt stål av typen DeLaval fra felleskjøpet, som tåler frost om vinteren. Bøttene festes med en karabinkrok i gjerdet slik at den får stå i ro.


Fire løpske Siberian tisper i hundegården høsten 2013

Superhandler Sanne med Lærke, Noor og Vida i hundegården. Det er få hunder som trives alene i hundegård. Det blir fort både ensomt og kjedelig! Dette er sosiale dyr som trives best i selskap med andre. 


Hundene koser seg i hundegården men allerbest er det og være på tur!! Her er Smilla og Katarina på en av treningsturene høsten 2013.

Hundene drikker og kjøler seg i en fjellbekk. Sanne, Kristin og meg på tur med 10-spann på Kvaløya høsten 2013.

Trening og tur er essensielt for at hundene skal trives i hundegården: 8-spann i solnedgang høsten 2013


Avtrede innfeldt i plattingen. På bildet under innspiserer engelsk setteren Fryd doen i hundegården. Denne patenten fungerte sånn passe, særlig besøkshunder foretrakk og gjøre fra seg andre steder, så den ble senere lagt igjen med platting. Etterhvert kom trappa opp til hundegården også på plass. Vi har nå også delt av hundegården i to "rom", slik at hundene kan skilles ved behov (løpetid, valping etc) og for å forenkle uthenting av hunder når det er andre som passer dem. Hundene likte "ommøbeleringen" godt. Det gjorde miljøet i hundegården mer spennende.


Den nye avlastningsgården utenfor kjøkkenvinduet vårt. Sommeren 2012 satte vi også opp en ny, ekstra "avlastningsgård" utenfor kjøkkenvinduet, med litt avstand fra hovedgården. Veldig kjekt når vi har behov for å skille hundene ved løpetid, når vi har besøk, eller når vi har valper.


Hundegårdene på baksiden av huset September 2012. En av hundene våre (Tessa, hun bor nå hos sin nye familie i Bergen) var grom til å klatre over det 2 meter høye gjerdet dersom hun får sjansen. Hun hopper opp på hundehusene og klatrer derfra videre over gjerdet. Men så lenge vi passer på at hundehusene stod midt i gården, gikk det bra. Og hun dro heldigvis ikke så langt av gårde! Når hun første var kommet ut ville hun helst inn igjen til resten av flokken.

Det blir mye måking av snø når man har hundegård. Dette bildet ble tatt av hundegårdene da vi kom hjem etter en uke på påskefjellet 2013. Det var bare og hive seg i arbeidet! Men vi har som regel veldig grei adgang til hundegården gjennom utgangsdøra fra vaskerommet (der jeg har hundeutstyr og ordner med fôr). Og vi har montert kran på veggen ute som letter arbeidet med vanning av hundene og spyling av hundegård.


Hundegården på hytta vår ved Skogsfjordvatnet på Ringvassøya. Neste sommer skal vi utvide hundegården på hytta og bygge nye hundehus på utsiden av gården etter samme modell som den vi har brukt hjemme.

Hundegården på hytta høsten 2013

Hundegården på hytta vinteren 2013

Hundene våre trives veldig godt med "og stå på wire" i marka. Det er deilig og ligge / grave i lyngen. Wire er en god oppstallingsmåte når man er på lengre fjellturer med overnatting, på reise med hundene, eller dersom man har mange hunder med seg på hyttetur slik at det ikke er plass til alle i hundegården.

Nye hundehus i hundegården vår høsten 2013. August 2013 renoverte vi de tre hundegårdene med rekkehus på utsiden av gården. Les mer om dette her.

Comments