Harstad Hundekjørerfestival 23-25. mars 2012


Elin Olsson designet festivalens logo med vår Noor som modell.

Ny arena for trekkhund-entusiaster etabler ti nord
Tekst: Monica A Sundset for Harstad Hundekjørerfestival

Dugnadsånd og hundekjørerglede lar grunnlaget for at den første Hundekjørerfestivalen i Harstad 23-25. mars 2012 ble en suksess. Dette skal være en arena for alle som liker og kjøre hund. Festivalen er åpen for alle raser i sprint og kortdistanseløp. Dette året deltok flere 8-spann fra Folkehøgskolen 69 grader Nord, 4-spann av siberian huskies og alaska huskies, og en rekke 1- og 2-spann på snørekjøring med siberian huskies, alaska huskier, samojeder, pointere og en vorsther. Totalt deltok 15 kjørere med 50 hunder.

En felles arena for hundekjørere i nord
Det var en hektisk innspurt for arrangørene i ukene før festivalen med Finnmarksløp og NKK-utstilling i Harstad, men med stor innsats fra alle gikk den første Harstad Hundekjørerfestivalen av stabelen med brask og bram helgen 23-25. mars 2012. Kari Eldby fra Harstad unnfanget høsten 2011 ideen til en Hundekjørerfestival i Folkeparken, hjertet av Harstad, og tok initiativettil en rask etbalering av et interim-styret for NSHK avdeling Nord-Norge. Interim-styret er ledet av Kari Eldby og hatt hovedansvaret for gennomføringen av festivalen som er tuftet på engasjement og arbeidsinnsats fra en rekke frivillige i hundekjørermiljøet rundt Kari, både i Harstad, Indre Troms og Tromsø. Festivalen har etablert egen blogg / nettside hvor deltagere og arrangører er presentert og det er også laget en eget gruppe på Facebook med stadig økende antall medlemmer. De fleste som driver stort med trekkhunder i Nord-Norge har alaskahuskier, og siberian husky er mindre vanlig. Miljøene er spredd og man må reise langt for å kunne delta i trekkhundkonkurranser, særlig for sprint og mellomdistanse. Med Harstad Hundekjørerfestival ønsker arrangørene og skapet et positivt miljø for konkurransekjøring også for de med et færre antall hunder og for hobbykjørere. Arrangørene ønsker også å reklamerer for siberian husky som rase for Norsk Siberian Husky Klubb. Og de ønsker å lage et miljø for siberian husky-eierne i Nord-Norge med både Festival/konkurranse og andre sosiale årlige treff. 

Støtte fra NSHK 
Festivalen har fått både "manpower" og økonomisk støtte fra NSHK sentralt. Jonny Blingsdalen og Stine Oppegård fra NSHK har vært til stor hjelp både før og under festivalen. Det er flott at det knyttes nærmere bånd mellom de små miljøene i nord og klubben sentralt i sør. 

Sonsorer
Harstad kommune gjorde en fantastisk innsats før og under festivalen med oppkjøring og merking av løypene. Dette ble gjort helt uten kostnader for festivalen og sparte arrangørene for store utgifter. Deltagerne i Harstad Hundekjørerfestival mottok også fantastisk flotte premier gitt av sponsorene Labb (som hadde donert et stort antall sekker med fôr), Björkis, Oinakk og Godbiten. I tillegg hadde de driftige damene i arrangementskommiteen strikket flotte selbuvotter med hundemotiv, sitteunderlag og grytekluter i tovet ull. 

Knoppskyting i nord
Veterinær Steinar Dagestad som har vært veterinær under Femundløpet i 10 år (de fleste årene som sjefsveterinær) og har vært til stede som veterinær på hundeløp siden 1997, var også blandt de frivillige som bidro til Festivalen. Steinar har også kjørt og fullført Femundløpet som deltager og på kortløpet et år. Han er medlem av ISDVMA (International Sled Dog Veterinary Medical Association), og ønsker og bidra positivt til hundekjørersporten og best mulig velferd for hundene. Han holdt et spennende foredrag på kjørermøtet fredag kveld hvor han gjennomgikk bruken av trekkhunder i et historisk perspektiv og veien videre. "Det blir ingen løp uten stedlig engasjement og initiativer - som knoppskyting i små hundkjørermiljøer. Alle hundekjørerkonkurranser begynner i det små - og kan vokse seg virkelig store!" tuttaler Dagestad. Dagestad diskuterte også hva som kjennetegner en vellykket trekkhund i forhold til dette med løpsglede, god psyke og kropp, og ikke minst matlyst. De fleste av deltagerne deltok i hundeløp for aller første gang denne helgen og Dragestad undersøkte hundene mens han forklarte og viste hvordan dette skulle gjøres for hundeierne. 

Resultater
I klassen 8-spann mellomdistanse vant Hege Skigelstrand fra Folkehøgskolen 69 grader Nord med veldig bra spann av alaska huskier. Tre av hundene i spannet har nettopp detlatt i Finnmarksløpet (FL500) med Stian Hasfjord. Kjøreforholdene var gode med faste og fine spor og hele spannet holdt flott fart forteller Hege i intervju til lokalavisen Harstad Tidene etter løpet. Tre 4-spann deltok i distansen 2 x 10 km, der alaska husky-spannet ledet av Martin Kristiansen vant med en snittfart på 18.2 km / t. Kristin Akselsen og Hans Magnus Edlby Dahlslett kjørte begge siberian husky-spann med en snittfart på 17.6 og 17.5 km / t. Det var fem som deltok i snørekjøring 24 km. En av disse, Roger Liavik, kjørte 2-spann med pointere og hadde festivalens høyeste snitt-tid på 21.2 km / t. Yngste deltager var 11 år gamle Julia Sofie Sørum Bjørklund fra Storfjord som kjørte 1-spann 5 km med sin samojed. Det ble også kjørt trekkhundprøve for malamute 10 km nordisk 1-spann. 

Resultatoversikt fra Harstad Hundekjørerfestival finnes her

Kjempeflott at Siberian Husky Klubben stilte med to erfarne hjelpere til den første hundekjørerfestivalen i Harstad! Det setter vi stor pris på!

Thor Ingebrigtsen tok trekkhundtest med sin AM 10 km nordisk 1-spann.
Entusiastiske veterinærer får også diplom! Her er Steinar Dagestad som sjekket hunder og holdt foredrag på kjørermøtet i Harstad Hundekjørerfestival.


Vinneren av klassen 4-spann 2x10 km Martin Martin-Andre Kristiansen som fikk flott linesett til 6-spann i Harstad Hundekjørerfestival!

Presseoppslag og omtale av festivalen

Det ble trykket løpsrapport fra Harstad Hundekjørerfestival med bilder i Huskybladet nr 2 2012 - medlemsbladet til Norsk Siberian Huskyklubb.

Ny Hundekjørerfestival i nord. Harstad Tidene 10.01.2012 .

Debuterte med seier. Harstad Tidene.

Veterinær Kritisk. Veterinær Steinar Dagestad er kritisk til utviklingen innen langdistanse-grenen innen hundesporten. Dagestad som i dag jobber innen Mattilsynet har siden han overvintret en sesong i Alaska vært en varm tilhenger av hundesporten. Der lærte jeg mye om langdistansekjøring av sledehund. Det var også en av hovedårsakene til at jeg utdannet meg til veterinær, forteller Dagestad, som denne helgen var på plass i Harstad for å kjøre veterinærsjekk av hudene som deltok under Harstad Hundefestival. Det er ikke noe krav til de som arrangerer hundeløp i Norge om at det skal være veterinær til stede under arrangementet. Det er det under langdistanseløp i Alaska, sier han. Harstad Tidene 24.03 2012.


Glossymagasinet Hundekjøring trykket også løpsrapport og bilder fra Harstad Hundekjørerfestival i Hundekjøring. Fin beskrivelse av løpsdagene i Folkeparken og omkringliggende strøk.

Comments