Stålhovet, Lille Blåmann, Storkjølen, Brosmetinden, Rødtinden, Nattmålsfjellet, Ørnfløya og Håkøytoppen



Nå har vi tatt ferie og vi gleder oss til mange flotte turer i Troms og Vesterålen i ukene som kommer. Den første uken av ferien var vi på følgende topper: Stålhovet (861 moh), Lille Blåmann (844 moh), Storkjølen (790 moh), Brosmetinden (525 moh), Rødtinden (470 moh), Nattmålsfjellet (294 moh), Ørnfløya (154 moh) og Håkøytoppen (105 moh, 3 ganger).

Bøkene "Turliv rundt Tromsø" av Jan Hugo Salamonsen og "Turboka - 150 små og store turer rundt Tromsø" utgitt av Bedriftsidretten, Troms Turlag og Tromsø Fotoklubb, er supre turguider og vår favorittlektyre nå i sommer.

Søndag 7. juli: Brosmetinden 525 moh
I dag har familien Sundset vært på en veeeeeldig vindfull fjelltur med onkel Kjell og søskenbarnet Peder som er på besøk fra Kristiansand. Brosmetinden er blandt sommerens "ti på topp" turer, men det var flere biler som snudde på parkeringsplassen og dro hjem igjen "med uforrettet sak" på grunn av det kraftige vinden. Lille Ingrid-Helene slet med å holde seg oppreist i den sterke vinden, så vi jentene snudde halveis opp til toppen mens guttene Kjell, Rune, Sverre-Leander og Peder gikk helt opp på toppen. Birk og Vida var med. Vida sin kullbror Victor bor i Kristiansand sammen med Kjell, Peder og Anne. Brosmetinden var en superflott topp! Herlig fjellterreng med masse store steiner oppover i lia som ungene kunne klatre på. Stien opp til toppen går nær kanten og det er fantastisk utsikt mot Hollenderen, Skamtinden og Storstolpan. Lauvmakken har gjort store innhugg i skogen som står svart i mange områder. Vi kjørte også en tur ned til veis ende, Rekvik. Lang men flott kjøretur gjennom magisk natur med lange hvite sandstrender, fiskevær, rullesteinsfjærer, ville fjell og fosser. Så heldige vi er som har slike perler rett utenfor stuedøra!



På tur opp til Brosmetinden



Torsdag 4. juli: Storkjølen Kvaløya 790 moh
Vi har trivelig feriebesøk fra Oslo, og ungene er storfornøyd med og ha fått to flotte gutter på besøk. I går formiddag var vi på badetur til Grøtfjorden og deretter på cafe Bryggejentene i Ersfjorden. Ikke helt enkelt og rive seg løs fra saueskinnet i hamocen etter en nydelig kalvemiddag i går ettermiddag, men heldigvis ble det fjelltur i går også! Birk og jeg hadde en deilig kveldstur til Kjølen, hjemme igjen ca midnatt. Vi møtte endel folk på tur opp - men på tur ned hadde vi fjellet helt for oss selv. Stiv og støl etter klatring i ura. Kom skeivt ut fra toppen der det er mye stein og vanskelig og følge sporet, men føler meg alltid trygg med Birk på tur. Han finner veien ned selv i tett, kompakt skodde, og er verdens beste turkamerat. Trekker og jobber hele veien opp OG ned, men kan også gå veldig pent bak i nedoverbakkene når han får beskjed om det. God trening for bremsemusklene til mor som i dag - dagen derpå - er ordentlig meroder. Men far var fit for fight og dro av gårde på multetur allerede halv sju.



Onsdag 3. juli: Rødtinden 470 moh
Noor og jeg på ettermiddags / kveldstur med solgløtt på toppen. Kjempeflott utsikt ut Ersfjorden og mot Håkøya hvor vi bor. Det var gjørmete og glatt på turen ned, men Noor er en drøm og ha med i fjellet. Hun går så fint bak og ved siden av i nedoverbakkene, og følger nøye med den minste instruks. Smart og flink hund!



Onsdag 3. juli: Håkøytoppen på tur over Håkøya
Birk og meg på en liten morgentur i regnet. Det var gjørmete og veldig vått over øya i dag. Herlig med alle sommerblomstrene og særlig all den ville gressløken som nå står i full blomst. Også høysnuen kom tidlig i år! I dag får vi besøk av Arnemainn og guttene fra Oslo.



Tirsdag 2. juli: Nattmålsfjellet 294 moh
Ungene er på overnattingsbesøk hos gode venner, så i dag stod vi dørgtidlig opp og dro avgårde på en liten fjelltur med Smilla og Noor. Det er en sjelden foreteelse at mor og far får gå i fjellet "alene" på tur - sammen! Mål for turen var Nattmålsfjellet, en koselig liten topp med fantastisk utsikt mot en av vår favorittfjord Ersfjorden og Ersfjordbotn. Fra Nattmålsfjellet ses også Buren, Kaldfjorden, Storkjølen, og Storsteinnestinden. Det var litt kjøligere i dag, ca 13 grader og det pøsregnet hele turen så vi ble våte til skinnet alle mainn. Men en deilig start på dagen det var det. Vel hjemme var alle hundene glad for å få komme inn på tørk forann peisen.



Mandag 1. juli: Lille Blåmann 844 moh og Stålhovet 861 moh
Rune og Vida var på toppen av Lille Blåmann og Stålhovet mandag 1. juli.




Søndag 30. juni: Ørnfløya 154 moh
Ørnfløya er en barnevennlig topp sør på Kvaløya med nydelig utsikt mot Sommarøya, Hillesøya, Hekkingen, Senja, Edøya, Håja og Tussøya. Denne turen var vi på sammen med gode venner, 4 voksne, 6 unger og 2 hunder på tur. Overskyet men varmt og godt. Vi så store flotte multekart på turen opp, og møtte masse trivelige turgåere på turen ned. Resten av dagen tilbragte vi i Sandvika med bading, båling og pølsegrilling. Etter fjelltur og svømming heiv Rune seg i syklinga de 5-6 milene hjem til Håkøya, mens jeg kjørte hjem med resten av bølingen.

Birk (2.5 år) og Zara (5 mnd) flørter på toppen av Ørnfløya.

Lørdag 29. juni: Håkøytoppen 105 moh
Lærke på tur ned fra Håkøytoppen med fjellet Store Blåmann i front. Etter markaturen på formiddagen var vi på date med Zara i Tromsø arktisk-aline botaniske hage - et nydelig sted med en liten koselig cafe der ungene fikk både vafler og is.


Torsdag 27. juni: Håkøytoppen 105 moh
På Håkøya der vi bor er det etablert en flott natursti med sittebenker, klopper over våte partier, gapahuk og bålgrue på Håkøytoppen. Der er det fin utsikt mot Tromsøya, Grindøya og faslandet. Det blomstrer så fint nå med tiriltunger, blåklokker og engsoleier. Og multekartene står store og flotte på alle de hemmelige plassene våre. Vi traff til og med på ei elgku med to bittesmå kalver. Så små elgkalver tror jeg aldri jeg har sett før.

Smilla på tur ned fra Håkøytoppen


Vi har makaløst vær for tiden. Smilla liker og kjøle seg ned i myra, da er det godt å få skylt av seg litt i sjøen etterpå. Det er så koselig i fjæra nå. Ærfuggelungene er kommet på vannet - i store flokker - omgitt av alle ærfuggelmødrene/tantene. Og tjelden springer rundt og avleder oppmerksomheten fra sine dyrebare små. Den rekordvarme maien har gjort at alt kommer en måned tidligere enn vanlig. Insektene også virker det som. Så hytteturene får vente til det har roet seg. Men her på Håkøya ved havet er det bare kleggen som herjer. 

Comments