Helsestoff: Nesemidd



Da vi kom ned fra fjellturen med hundene i søndag ettermiddag 14. juli begynte Vida plutselig å nyse kraftig "innover" med utprust over leppen, dette gav seg ikke og hun fortsatte med "nysingen" hele natta. I morgest stod jeg tidlig opp og dro til veterinæren med henne. Den karakteristiske innovernysinga er helt typisk for infeksjon med nesemidd (Pneumonyssoides caninum) som er en vanlig parasitt på hund.

Forekomst
Vi vet lite om utbredelsen av nesemidd hos hund i Norge i dag. I 1993 foretok veterinær W. Bredal ved NorgesVeterinærhøgskole en undersøkelse på forekomsten av nesemidd i Norge. I løpet av et år ble i alt 250 hunder obdusert og undersøkt for nesemidd. Midden ble påvist hos 18 av hundene (7%). Det var ingen forskjeller i utbredelse når det gjaldt rase, kjønn eller alder på hundene. I Sverige hadde 2% av hundene nesemidd under en større undersøkelse på begynnelsen av 70-tallet. I 1994 var forekomsten økt til 23%, og 5 år senere hadde forkomsten økt til 27%.

Hundens nesemidd smitter ikke til mennesker
Nesemidd hos hund er et lite midddyr som lever på slimhinnene i bihulene og den innerste delen av nesehulen. Midden kan bevege seg opptil 1 cm / sekund, og kan krype ut av hundens nese og overføres til andre hunder direkte (snute mot snute). Men de kan også overleve i en kort periode i miljøet og infisere friske hunder. Den er avhengig av fuktighet og vil dø i løpet av kort tid i tørre omgivelser som vanlig inneklima der nesemidden dør i løpet av et døgn. I fuktige omgivelser er den imidlertid i stand til å overleve i opptil 3-4 uker utenfor et vertsdyr. Bruk av felles bur, luftegårder, mat-og vannskåler vil derfor kunne øke smittepresset.

Symptomer
Diagnose på levende hunder stilles klinisk, altså på mistanke om infeksjon og etter en samlet medisinsk vurdering av symptomer og sykdomshistorie. Ved mistanke om nesemidd skal man alltid oppsøke dyrlege, som også vil undersøke hunden for å finne ut om symptomene kan skyldes andre forhold. Infeksjon med nesemidd fører som regel ikke til en nedsatt allmenntilstand hos hunden, men kan gi klare symptomer fra øvre luftveier, spesielt i neseområdet. Dersom hunden bare er mildt angrepet, er det ikke sikkert at eieren legger merke til infeksjonen, men en kraftigere infeksjon kan gi følgende symptomer: "Innover-nysing": Hunden drar inn luft og sekret gjennom nesen, bakover mot svelget. Hunden står typisk med senket hode, og det kan se ut som om den har pusteproblemer. Det renner en klar væske fra nesen. Den økte slimproduksjonen forårsakes av irritasjon av neseslimhinnen. Hunden klør seg på snuten, f.eks. med labbene eller ved å gni snuten mot gulvet. Hunden har merkbart dårligere luktesans og fungerer dårlig på jakt fordi områder med lukteceller er angrepet. Neseblødning kan forekomme sporadisk.

Les mer om nesemidd her.

Er nesemidd farlig?
Man tror at nesemidd kan gi økt risiko for magesår hos hund.

Behandling
Ved mistanke om, eller påvisning av, nesemidd, skal alle hundene i huset behandles. Mistenker man nesemidd, er det viktig at man kommer seg til dyrlege raskt, både for å utelukke annen sykdom og sette i gang behandling. Som ved andre infeksjoner er det en fordel å starte behandlingen så tidlig som mulig og begrense smittespredning. Det anbefales ikke å gi forebyggende behandling mot nesemidd til symptomfrie hunder.

Interceptor, som gis som tablettkur, er det eneste middelet som i dag er godkjent mot nesemidd hos hund. Dette medikamentet er desverre for tiden utsolgt over hele Norge og kan ikke skaffes. Vi har gitt alternativ behandling som foreskrevet av vår veterinær.

Vida har fått Dectomax parasittmiddel injeksjon og skal ha ny injeksjon om to uker. Konsultasjon og første sprøyte kostet kr 615 pluss mva. I tillegg kommer kostnadene ved sprøyte nummer to som hun skal ha hos veterinær om 14 dager. Vida var i "karantene" fra de andre hundene inntil hun ble symptomfri. Den kraftige innovernysinga stoppet helt opp ca et døgn etter at hun fikk den første Dectomax sprøyten.

De andre hundene våre skal nå behandles med Stronghold i nakken. Innringning av resept og medisiner til 4 hunder kom på kr 2000.

Jeg er skeptisk til bruk av Stronghold da dette kan gi sår / allergisk reaksjon på huden, men samtidig mener jeg det er viktig at alle våre hunder behandles slik at vi unngår nytt utbrudd og smitte til andre / besøkende hunder. Problemet er imidlertid at nesemidd trolig forekommer hyppig i hundepopulasjonen uten at det gir symptomer (ubehag?), den er svært smittsom, og den også kan overleve i miljøet 3-4 uker. Tilgjengelig behandlingen er relativt kostbar når man har mange hunder og kan gi bivirkninger.

Comments