Fjell-kullet: 2 uker



I dag er det 2 uker siden Noor og Alak sine valper kom til verden. Fødselsvekten var 470-610 gram. Nå veier valpene 1350-1500 gram. Vekten er altså ca 3-doblet i løpet av de to første ukene. Valpene begynte og åpne øynene da de var 12 dager gammel. Alle har foreløpig blå øyne, men dette kan endre seg. Da de ble født var alle sorte / hvite, nå er noen av valpene blitt lysere i pelsen, mer lik pappa Alak. Snutepartiet er i ferd med og bli mørkere pigmentert. Lille Fløya, på bildet over, har nydelige små fregner på snuten, men vil etterhvert få helt mørk nese. Valpene er begynt og stavre seg opp på alle fire og vakler rundt på ustødige bein. Det er en fornøyelse og se på.

Når valpene er 1-3 uker gammel skal de ha mest mulig ro og fred, og vi har derfor minst mulig "trafikk" inne på valperommet. I vill tilstand vil valpene vært besyttet i et hi i denne perioden, slik at de forstyrres minst mulig og får mest mulig ro / unngår stress. Noor er en veldig sosial hund som elsker mennesker og setter stor pris på besøk, kos og oppmerksomhet, selv når hun har små valper som nå. Men valpene skal ikke håndteres mer enn nødvendig.

Når valpene er små (0-2 uker) er de svært sårbare og det hender at valper dør uten tilsynelatende grunn i denne perioden (Fading Puppy Syndrome). Vi har heldigvis ikke opplevd dette her hos oss, men det er ikke uvanlig at dette skjer. Jeg følger derfor nøye med vektutviklingen og tar valpene daglig opp for og veie dem nå de første ukene. Jeg klipper også klør en gang i uken, og observerer alle valpene daglig / følger nøye med at de alle spiser og er normalt aktive. 

Det primære behovet til valpene akkurat nå er mat, nærhet og hverandre / mor. Nyfødte valper er blinde, døve og hjelpeløse. De reagerer lite på syns- og hørselsinntrykk, men sanser og reagerer på temperaturendringer, trykk og det "å miste underlaget". De trenger mor og søsken i denne perioden. Når valpene nærmer seg 2 uker begynner de og åpne øynene, og de begynner å høre. De ”våkner” / begynner å bevege seg mer. I uken som kommer vil valpenes syn utvikles og hørselen vil raskt bli bedre. Bakbeina slepes nå stort sett bare etter valpen, men vil gradvis komme under mer kontroll i løpet av uken som kommer. Valpene begynner og logre mer med halen. De første tennene begynner og vise seg, og valpene begynner og oppdager sine søsken og gjør de første forsøkene på lek.


Noor og valpene da de var 11 dager gamle.


Snykovet´s Boja 2 uker gammel 1450 gram. Han ligner veldig på sin søster Tinde. De to har så like tegninger at det er vanskelig og skille dem ad uten og sjekke kjønn!

Snykovet´s Lille Blåmann 2 uker gammel, 1400 gram. 

Snykovet´s Tinde 1350 gram 2 uker gammel.

Snykovet´s Fløya 2 uker gammel 1350 gram.

Flotte, robuste Snykovet´s Hamperokken aka Rampen, 2 uker gammel, den største av guttene og den mørkeste: 1500 gram i dag.

Comments