Furunkulose hos hund


Figur 1. Furunkulose er en dyp betennelse i huden, som oftest forårsaket av stafylokokk-bakterier. Bakteriene innvaderer og danner puss i hårsekken, slik at hårsekken sprekker og det blir betennelse også i vevet rundt, som vist på bildet over.


De fleste forbinder nok furunkulose med laks og fiskeoppdrettFisken får sår og byller (furunkler) i huden som følge av infeksjon med bakterien Aeromonas salmonicida. Hunder kan imidlertid også få furunkulose. Hudsykdommen furunkulose er ikke vanlig hos Siberian husky, men utbrudd kan forekomme, for eksempel på potene eller rundt snute / munn. Jakthunder, boxer, golden retriver og schäfer er mer utsatt for og få denne sykdommen. 

Furunkulose har en tendens til å komme tilbake, men trenger ikke gjøre det. Utbrudd trigges gjerne av redusert immunstatus hos dyret. Dette kan skyldes ulike faktorer som fører til stress. Utbrudd oppstår for eksempel gjerne ved løpetid, da immunforsvaret ser ut til å være litt svekket da. Man mistenker at det ligger en genetisk faktor bak immunstatusen til dyret. Det argumenteres derfor med at hunder som har furunkulose ikke skal brukes i avl. Jeg er enig i at hunder med kronisk / stadig tilbakevendende furunkulose ikke bør avles på, men tenker at en hund som kun har hatt et enkelt utbrudd, og som lett lar seg behandle, ikke nødvendigvis skal utelukkes fra avl. Symptomer på furunkulose opptrer hyppigst høst og vinter - når det er vått ute. Usedvanlig mye nedbør / vått vær kan gi hudproblemer som fununkulose (furunkler oppstår stort sett på begrenset / lite område, mest vanlig mellom tærne) og våteksem (kan oppstå over hele kroppen og gi store utbrudd over store deler av huden / kroppen). Frost og tørt vær reduserer risikoen for slike utbrudd.

Hva er furunkulose?
Furunkulose er en dyp hudinfeksjon / betennelse i huden (Figur 1-2) som ofte er forårsaket av stafylokokk-bakterier. Disse bakteriene finnes normalt i lave konsentrasjoner på hundens hud, men ved svekket immunforsvar kan stafylokokk-bakteriene forårsake betennelse dypt nede i hårsekkene slik at det dannes puss og veggen i hårsekken ryker. Dette fører igjen til betennelse i vevet rundt hårsekken som vist i illustrasjonen under. Hudbetennelsen kan være "steril", men som oftest skyldes betennelsen en bakteriell infeksjon. Staphylococcus intermedius, som er en del av hundens normale flora, er typisk for disse infeksjonene, men andre bakterier kan også kan være involvert. Diagnosen brukes ofte om alle dype hudbetennelser hos hund der det dannes puss.

Symptomer
Furunkulose er en alvorlig tilstand for hunden. Hunden har ofte smerter og virker nedstemt. Sykdommen kan også gi feber. Lidelsen kan kreve intensiv og langvarig behandling. Hårsekkmidd, allergi og soppinfeksjoner kan utløse en hudbetennelse, som hurtig kan utvikle seg videre til furunkulose. Det forekommer en spesiell variant hos schäfer, der særlig middaldrende hunder utvikler furunkulose. Man mener det kan være forhold i immunforsvaret til schäferen, som gjør dem særlig disponerte for å utvikle den dype hudbetennelsen. Furunkulose er en lidelse som forekommer i mange ulike varianter. Den kan komme over hele kroppen, men de steder som er særlig utsatt for trykk, skader og friksjon er mest utsatt (poter/labber - interdigital pyodermi, snute / nese - nasal pyodermi, nedover benia og i hudfolder). Schäfere kan ofte få utbrudd av furunkulose rundt endetarmsåpningen. Vanlige symptomer er byller, røde prikker eller vabler i huden. Huden blir ofte fuktig, hoven og rød. Der hvor det er verkebyller, vil håret gjerne falle av. Byllene kan sprekke og blodblandet puss renner ut. Furunkulose klør, og hunden må hindres i å slikke / klø på det infiserte området.

Diganose og behandling
Diagnose stilles ut fra hudskrap og vevsprøver (biopsier) fra huden. Biopsi må tas mens hunden er under full bedøvelse. Furunkulose er en kroniske sykdom som er vanskelig og heldbrede, og behandlingen av furunkulose kan ta tid. I de mest ekstreme tilfeller kan der være snakk om en livslang behandling. Det betente området bør klippes for pels / barberes slik at sårene får luft, og området må holdes rent og tørt. Hunden behandles vanligvis med antibiotika inntil 4 uker etter at de er symptomfrie. Dyrkning av bakteriene og resistensbestemmelse kan noen ganger være nødvendig for å velger best egnet antibiotika. En god, desinfiserende sjampo kan brukes til daglig vask av de hudpartiene som er betent. Det er viktig at hunden tørkes godt etterpå. Tilskudd av essensielle fettsyrer i dietten kan bidra til og forsterke hudens forsvarssystem mot infeksjon og dermed dempe betennelses-reaksjonen. Dersom hunden har furunkulose på steder på grunn av trykkskader, bør den få et mykt underlag å ligge på.



Figur 2. Bildene over viser hunden Miko som fikk et akutt utbrudd av furunkulose på nesen og rundt øynene i begynnelsen av november. Øverst til venstre er Miko før utbruddet, og deretter utbruddet. Heldigvis har medisinen fungert godt og nå er Miko på bedringens vei (bildet til høyre). Sårene er grodd og behandlingen er avsluttet. Bildene er tatt av Miko sin matmor Thilde Aileen Nordheim, som har vært så snill og latt meg få bruke dem her på bloggen.

Mer informasjon om furunkulose
  • Gross TL, Ihrke PJ, Walden EJ (2005) Pustular and nodula diseases with adnexal destruction. Chapter 17 (page 420-459) in "Skin diseases of the dog and cat: Clinical and Histopathologic Diagnosis, Second Edition". Blackwell Science Ltd.
  • Marit Vader (2002) Furunkulose. www.canis.no
  • Norsk Schäferklub Avdeling Harstad og omegn. Nettside.
  • Furunkulose hos hund. Linda95s blogg. Nettsiden Hunden.no

Comments