Fjell-kullet: 3 uker


Snykovet´s Boja og Tinde - bror og søster - etter Run Roy´s After Rain Noor og Alak

I dag fyller Noor og Alak sine valper 3 uker. Frem til nå har de vært helt avhengig av mor for å få mat og for å kunne tømme tarmen. Og så lenge valpene ikke er kommer seg ordentlig på beina, ikke ser eller hører særlig godt, og ikke klarer å tisse eller bæsje selv, er det valpemamman som står for det meste av arbeidet. Det er først når valpene bikker 3 uker at arbeidet virkelig begynner for oppdretter. Valpene skal over på fast føde, blir mer og mer aktive, trenger større tomlerom, lager mer lyd, "gjør mere ugang" og de begynner og gjøre fra seg selv.

Fast føde
Valpene vokser fort, de legger på seg opp til 100 gram i døgnet på morens melk. Valpene har økt fra 1350-1500 gram til 1830-1970 gram den siste uken. Jeg klipper de små valpeklørne en gang i uken, slik at de ikke henger seg fast, skraper opp hverandres øyne og ikke skader mamma Noor sine jur.

Fra og med 3 uker starter vi med tilleggsfôring av valpene. Valpene har nå begynt og få tenner, og det er klart at tenner er til for å brukes! Vi passer godt på at Noor også få nok mat - og at hun spiser godt slik at hun klarer og produsere nok melk til de voksende valpene og slik at hun ikke selv taper seg i vekt.

Avføringen endres når valpene gradvis går over til og spise fast føde, og etterhvert slutter mor og spise avføringen slik hun har gjort nå de første ukene.


Her får valpene servert sitt første måltid med kjøttbasert mat! Det ble veldig godt motatt! De slafset i seg maten med stor entusiasme!


Ormekur
I dag har valpene fått sin andre ormekur. Ormekur fås på resept. Jeg bruker pastaen banminth som er enklest å administrerer / gi til valpene. Den er også "snill" mot valpens mage. Ormekur gis valpene hver 14. dag for å holde smittepresset nede / unngå at egg og larver får tid til å utvikle seg til voksne ormer som kan starte å legge nye egg.

Rampen på "snusetokt"


Opp og gå
Alle valpene til Noor er nå oppe og går, de leker sammen og de er nyskjerrige på livet utenfor valpekassen. Motorikken har utviklet seg mye nå den siste uken.

I kull med spesielt store og tunge valper, hender det at en valp eller flere, ikke klarer å få frambeina under seg. De blir helt flate i brystkassa og ser ut som små frosker der de skubber seg frem med frambeina ut til siden mens bakbeina skubber på. Slike valper kalles svømmere. Vi har så langt ikke opplevd "svømmere" i våre valpekull. 

Rune har vært på hytta og hentet materiale til valpegården vår som er under tak og i le for været. Han har bygget hus til Noor og valpene, med deilig treull som dekke, og skal også få satt opp hundegårdselementene i løpet av påska, slik at gården er klar til bruk når valpene trenger mere plass.

Rampen, 3 uker gammel, er den mørkeste av valpene. Det ser ut til at han får blå øyne?


Farge på pels og øyne endrer seg
Fargen på pels og øyne har også endret seg mye den siste uken. Alle valper er født med blå øyne, og øynene er blå den første tiden etter at de åpner seg. Blandt Noor sine valper har flere nå fått mere brunlige øyne. Alle valpene var sort / hvite da de ble født, men noen av valpene har nå fått mer grålig pels.


Bilder av valpene
Dere kan følge Fjell-kullet på vår facebook-side. Jeg legger ut bilder av valpene i en egen bildemappe her.

Comments