Helsestoff: Vannhale


For ordens skyld - det er Lærke som ligger helt til venstre i sengen - under dynen - ved siden av krokodillen, mini-huskien og polarreven. Jeg lurer på hvor Aleksander & Oda får plass!? 

Jeg lærer altså stadig noe nytt! Lærkemor har vært på langtur i dårlig vær i Dividalen og pådratt seg "vannhale"! Dette gjør fryktelig vondt og hun får derfor nå smertestillende og mykje omsorg og kjærlighet hos matmor Oda og marfar Aleksander. Jeg hadde aldri hørt om vannhale før, det er ikke en vanlig tilstand hos Siberians, men jakthundraser, som labrador retriever, golden retriever, flatcoated retriever, settere, pointere, foxhounds og beagle, kan få det.

Monica A Sundset / Kennel Snykovet

"Vannhale" / "water-tail" / "svømmehale" / "limber tail syndrome" er en steril betennelsestilstand i halemuskulaturen, som særlig opptrer etter at hunden har badet eller svømt mye. Spesielt om vannet er kaldt. Det er en form for ”gangsperre” i halemuskulaturen ved haleroten, som brukes til å styre med under svømming. Kan også oppstå etter lengre transport i kasse / bur. Eller ved klimaforandringer. Den medisinske årsaken er altså ikke kjent, men man tror det skyldes overbelastning av halemuskulaturen.

Symptomer
Halen henger slapt ned, beveges minimalt, halefestet er ømt ved berøring, hunden kan virke nedstemt, og ha nedsatt appetitt.

Behandling
Ro og smertestillende medisiner hvis hunden er ille plaget. Skal ikke utsettes for unødvendig fysisk belastning. De fleste hunder blir helt fine igjen etter 2-5 dager, men dette kan vedvare opptil 2 uker.

Forebygging
Gradvis opptrening av halemuskulaturen. Massasje av halen. Hunden bør heller ikke få svømme for lenge av gangen. Dersom problemet stadig vender tilbake etter svømming eller annen overdreven bruk av halemuskulaturen (logring for eksempel?), kan det være greit å undersøke om hunder kan ha andre problemer i området (nerve, ledd og muskelsykdommer).

Så da lærte jeg det!


Mer om vannhaler
  • Agria - Vannhale på hund
  • Norsk Breton Klubb har laget en veldig fint artikkel om vannhale som ligger her

Comments