PotestellPotene er veldig viktige for hundene våre. Dette blogginnlegget handler om potestell. Hvordan kan vi best mulig ta vare på potene til våre gode venner - slik at de slipper å ha vondt og kan være med på treningstur? Potekvalitet er arvelig betinget, men kan påvirkes av stell, fôring og herding. Alle har erfart hvor vondt det er med gnagsår på beina - og hvor ødeleggende det er for turopplevelsen! På samme måte kan hunden få vonde sår og skader på potene. Det viktigste vi kan gjøre for å hindre dette er å forebygge problemene gjennom godt potestell og riktig kosthold.


Vi opplever heldigvis i liten grad sårbeinte hunder. Men kjøring på barmark, frossen grus eller skare kan gi såre bein / nedslitte tredeputer, eller små sprekker og rift i tredeputene. Sårbenthet kan være arvelig svakhet, som går igjen i noen linjer. Kombinasjon av arv og miljø avgjør kvaliteten på hundens poter og hvor mye de tåler av belastning før skader oppstår. Miljøpåvirkningen (fôring, stell og trening) kan vi hundeiere kontrollere, og vi kan gjøre mye for at hundene våre skal være i topp potekondisjon. En pote i toppkondisjon er en pote med smidige, myke tredeputer uten tegn til slitasje, sprekker eller sår og med hele, sterke klør som ikke fliser eller skaller av. Det skal selvsagt heller ikke være sår eller sprekker mellom tredeputene, rundt klørene eller andre steder på potene.

Daglig potesjekk

Det er alltid lettere å forebygge enn og reparere. Gå over og sjekk potene (tredeputer, områdene mellom tredeutene, og klør) daglig. Dette gir deg muligheten til å oppdage skader før de utvikler seg til større problemer, og du kan dermed få satt i gang tiltak for å hindre forverring av skadene. Med en daglig sjekk blir også hunden vant til håndtering, og andre helseproblemer vil lettere kunne oppdages.
Dogs are miracles with paws

Kosthold

Godt potestell starter med riktig fôring. Ett godt fôr gir hunden blank pels, sterke og smidige poter, arbeidslyst og energi.

Fiskeolje

Ulike tilskudd / oljer kan i tillegg gi bedre kondisjonen på potene. Vi bruker den norsk-produserte fiskeoljen VETS omega-3 som er rik på omega 3, 6 og 9. Denne bidrar til "innvendig" smøring av potene / styrker potene. Den bidrar også til å gi spenstigere og blankere pels. Den fås kjøpt på vanlige matbutikker.

Potesalve

Dersom tredeputene er tørre / har begynt å sprekke opp, bør de smøres med potesalve. Potesalven kan med fordel også brukes forebyggende dersom man skal ut på tur i krevende tørt og steinete terreng, eller på vinterstid (hindrer kuldeskader og isklumper i pelsen mellom tredeputene). Det finnes mange potesalver og velge mellom. Troll Hundefôr har en fantastisk potesalve som heter PATCH-N-GO! Den er lett å smøre på, kladder ikke / ser nærmest ut som fett. Streptolin (spenefett) fra Felleskjøpet er også en salve som mange bruker. Min absolutte favoritt er mirakelkremen Aloe Propolis Creme som jeg kjøper hos Anneli / Optimal hund. Den gjør underverker på potene - og jeg bruker den også på meg selv - både på hender og som kuldekrem i ansiktet. Et fantastisk produkt på vinteren når det er sprengkulde!
Vær også nøye med kloklipping slik at ikke klørne sprekker eller knekker.

Potesokker

Potesokker kan brukes både forebyggende og som beskyttelse ved skader. Cordura/bomullssokker er de beste allroundsokkene, og fungerer bra som beskyttelse på de fleste underlag, selv om de kanskje ikke har så god slitestyrke på asfalt og steinete / grusete underlag. Det er viktig at sokkene ikke sitter for stramt på. Dette kan resultere i hevelser og i verste fall betennelsestilstander. Ved kjøring i løssnø må de imidlertid sitte litt strammere på, så de ikke faller av.

Herding

Treningsturene på ulike underlag gir variasjon i utfordringer for poten, slik at motstandsdyktighet og slitasjestyrke kan bygges opp over tid, og dette kan også bidra til å forebygge skader. Det er selvsagt viktig og variere treningen - ikke bare for potene - men også for den generelle fysikken til hunden.
Det finnes en mengde ulike potesalver, potesokker, og fiskeoljer. Vi bruker VETS Omega-3 som inneholder både omega 3, 6 og 9. Det er godt for både poter og pels.

Comments