Ny hytte - ny hundegårdVi har nylig kjøpt ny hytte i Sandneshamn på Kvaløya - ikke langt fra idylliske Sommøy - bare en halvtimes kjøring fra Håkøya der vi bor. Her kan man dyrke friluftsliv på både hav og fjell, og det er flotte forhold for hundekjøring. Hytta har praktisk vaskerom / fôrrom og god plass til overnattingsgjester med fem soverom pluss stort anneks. Vi gleder oss til mange fine helger og ferier med gode venner og hunder der ute. Far har i tillegg shoppet båt - passe stor til dagsturer i nærområdet og med sengeplass til hele familien. Det er gode muligheter for havfiske og "whale watching" i området - så dette blir en spennende, ny aktivitet for hele familien!

Overtagelse av hytta var 11. september, og nå starter arbeidet med bygging av hundegård. Denne uka har Fundamentering og Graving satt ned 9 stk STOPDIGGING jordskruer bak hytta som fudament til platting i den nye hundegården. En helt genial patent! Så da er vi i gang! Igjen! Nå gjenstår bare resten. Oppdatering følger etterhvert! 

Pris på skruer SGU 95*1000, søk etter el-kabel / gravemelding fra kommunen, pluss arbeid / rigg / tilkjøring kom på totalt NOK 12 075. Ikke billig - men utrolig lettvint!

Høsten 2015 i et fryktelig uvær kom Rune-båten til gårds! Tusen hjertelig takk til supersnille Erik som kjørte tur - retur Evenskjer i det dritværet for og hente doningen! Rune sitt fly fra Gardermoen ble innstilt / forsinket - og dermed endte det med at Erik kjørte nordover med båten uten Rune - mens Rune måtte booke seg nytt fly direkte til Tromsø. Tusen takk til kjære snille onkel Per som ordnet med båthenger, reparerte og fikset bremser (et prosjekt som tok ukesvis med flere runder med bestilling av nye deler), og lastet båten opp på hengeren i øsepøseregn før transport til Tromsø på fredag. Fabelaktige folk - rett og slett!!!! Skipper Rune inviterer på whale watching og fisketurer så snart anledningen byr seg.


Våren 2016

Endelig kom vi i gang med byggingen av hundegården på hytta! Et prosjekt vi hverken har hatt tid eller energi til før nå. Men 1. mai helga i år ble helt fantastisk med varmerekord og perfekt forhold for snekkerering. Jordskruene ble satt ned i fjor høst, og denne helga har vi skrudd opp bærebjelkene til den nye hundegården - som blir over 50 kvadrat stor (9 x 6 meter). Neste gang skal plattingbordene på plass. Og da gjenstår bare hundegårdselementene fra Felleskjøpet og snekring av hundehus - før vi er klar for innflytningsfest.

Juli 2016
Vell hjemme igjen etter ferie i Frankrike var det bare og skride til verket. Nå skal vi endelig komme i mål med hundegårdsprosjektet på nyhytta!

Plattingplank (120x28, 60 kvadrat - 600 meter) ble innkjøpt og transportert med henger ut til hytta samme dag som jeg reiste ned for og hente Bolt. 


13. juli: Grått og vått arbeidsvær på hytta vår i Sandneshamn. Viktig med god glippe mellom plattingbordene for og få effektiv avrenning slik at det ikke blir stående vann i gården. Vi bruker skillebordene som deler av lagene med bord for og få lagt bordene jevnt og med lik avstand mellom dem. 


14. juli: Litt over halvveis i legginga. 


14. juli: Etter to strake dager med saging og skruing var plattingplanken ferdig lagt. Gården ligger i sjul bak hytta og vises ikke fra veien. Lett tilgang til hytta. Vannuttak på baksiden gjør renhold av gården og "vanning" av hundene enkelt. 


15. juli var vi på gammelhytta og hentet hunegårdselementene fra den gamle hundegården der. Den nye fine gården under tak får stå. 


16. juli: Tilbake i Sandneshamn igjen med konebilen fullastet av hundegårdselementer! Nydelig vær og badetøy medbrakt - men været holdt ikke - det ble skikkelig øsepøseregn i stedet.

Vi hadde i tillegg til hundegårdselementene fra gammelhytta også noen elementer stående i garasjen som vi har brukt til og sette opp midlertidig valpegård hjemme. Totalt hadde vi ca 25 elementer pluss en dør som vi kunne gjenbruke. Vi mangler dermed bare ei dør til skilleveggen inne i hundegården. 

Vi har kjøpt de fleste elementene hos Felleskjøpet. Dimensjonene er 120x180, men de fleste vi har er 120x200 som var standarden før. 

Vi har også elementer fra ToJo i Søreisa (120x180).

Enkelte huskier kan være svært oppfinnsomme når det gjelder og bryte seg ut av gården - og er gode klatrere om de først har bestemt seg for det. Det er derfor viktig at vegghøyden er minst 1.80 meter høy. Iom at vi har både elementer som er 1.80 og 2 meter høye, fyller vi i en "plank" øverst på 1.80 elementene, slik at ytterveggene blir 2 meter høye stort sett hele veien rundt hundegården. Det blir også mere "ryddig" / penere og se på.

Mattilsynet har laget en veileder for hold av hund utendørs (publisert 24.01.2005). Der står det blant annet at ved oppstalling i hundegård skal hver hund tilbys et miljø som gir god velferd ut fra individuelle behov. Hundegården skal gi mulighet for fri bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. En hundegård på 12 kvadratmeter vil normalt dekke arealbehovet for en hund. Dette vil imidlertid være avhengig av mosjon og stimulerende aktiviteter som hunden ellers måtte tilbys i løpet av døgnet. Hvis flere hunder deler hundegård bør arealet på hundegården økes slik at alle har mulighet til fri bevegelse, hvile og annen naturlig adferd samtidig.

En hund bør altså ha minst 12 kvadratmeter å bevege seg på når den holdes i hundegård. Men hunder trives sjelden alene! Størrelsen / arealet på hundegården bær økes med 7 kvadrat per hund. Vår hundegård på hytta er ca 55 kvadrat og passer godt til en liten flokk på 6 hunder. Planen er at vi også, med tid og stunder, skal sette opp gjerde rundt tomta iom at det er mye sau og rein som beiter i området. Og at vi samtidig lager en stor løpegård for hundene på baksiden av hytta der det er anlagt plen.


Den artigste delen av arbeidet med og bygge hundegård er når vi kan begynne og sette opp elementene! 


"Kongsgården" tar form. Her er inngangspartiet. Døra måtte trekkes litt tilbake for ikke og komme i konflikt med taket på hytta. Det passet fint for her må vi ha en trapp opp til hundegården og da kan siste trappetrinn / avsats være utenfor døra. Den brede "dørkarmen" skjermer for snø/is. Døra monteres slik at den åpnes utover. Viktig i forhold til snø på vinteren. 

Søndag 17. juli tar vi hviledag!

Men i morgen fortsetter arbeidet. Vi må få ferdig oppsett av alle elementene samt skaffe til veie en dør til skilleveggen inne i gården. Også må det snekres hundehus / le for hundene.

Mandag 18. juli var det øse pøse regn, vind og skitvær igjen! Skikkelig nordnorsk sommer! Vi fikk ferdig hele ytterveggen på hundegården. Nå gjenstår bygging av 6 hundehus, dørelement til skilleveggen (bestilt hos Felleskjøpet i Tromsø - satser på at det kommer senest neste uke), trapp opp til hundegården fra plattingen bak huset, benk og miljø / underholdning for hundene inne i hundegården.19. juli: Mission acomplished! Kombinert trapp - avsats - sittebenk ferdig. Et skikkelig pirkarbeid. Ligner i grunnen litt på ei likkiste..... hømmm! Men nå er vi utrolig lei av snekkerarbeid!!! Det værste er at vi er langt fra ferdig. Seks hundehus gjenstår! Går det ann og shoppe hundehus på nett mon tro?

Utsikt mot Sandneshamn og hytta vår med hundegården i bakkant.


Siste dag av ferien gikk til og bygge et solid flott hundehus til tre hunder i den ene av hundegårdene. Nå til helga skal vi ordne hus til to hunder til i den andre gården. Chena blir innehund denne vinteren, så vi kan vente med hus til henne. Vi har kun brukt avkutt og restemateriale til byggingen av husene. Viktig at husene er tette, passe store og gir god skjerming for vær og nedbør. Kjempefornøyd med resultatet. Da gjenstår bare noen strøk med beis / maling.

Knagger av reingevir til og henge seletøy mm på - funnet i fjellene bak hytta.

Vi har også fått hentet dørelementet til skilleveggen hos Felleskjøpet og montert denne, slik at vi nå kan dele av hundeflokken ved behov (løpetid etc). Felleskjøpet har skiftet leverandør flere ganger siden vi kjøpte inn elementer første gang. Link til Felleskjøpet veggelementer og dørelement til hundegård. Den nye patenten falt ikke i smak. De nye elementene fra Felleskjøpet mangler nemlig hull for skruer, slik at vi måtte "bygge inn" døra for og få den solid festet. 

Et virkelig pluss med nyhytta er fôr- og vaskerommet med direkte utgang til hundegården. I tillegg er det montert vannutak på hytteveggen mot hundegården slik at det er enkelt og vanne hundene pluss spyle gården.


Tidligere hundegårdsprosjekter

Comments