Kompis - Behandling av sinkmangeldermatose


Snykovet's Boja aka Kompis (Noor x Alak) på TromsQuest Jan 2016. Foto: Silje Mari Eriksen



I september skrev jeg på bloggen om Snykovet's Boja aka Kompis som hadde fått små utslett rundt øyne og snute, og hadde vært inne hos veterinær for blodprøvetaking og hudavskrap. Det ble påvist milde forandringer ved histologisk undersøkelse som er forenelig med sinkmangeldermatose. Utslettene til Kompis ble  heldigvis bedre, og veterinæren anbefalte at Kompis skulle fortsette med fôret som inneholdt sink, og avvente med sinktabeletter inntil videre. I dag har Kompis vært hos veterinæren for ny vurdering av sinkmangeldermatose - etter tilbakefall med nytt utbrudd rundt øyne og munnvik. 

Sink er nødvendig for kroppens immunforsvar, huddannelse, heling av sår, energiomsetning, normal reproduksjon, og for smak og lukt. Sinkmangeldermatose er en hudsykdom som skyldes mangel på sink. Syndrome 1 ses oftest hos polarhundraser (Siberian husky, Alaskan Malamute og Samojed), og er en arvelig sykdom som skyldes feil i opptaket av sink fra tarmen. Syndrome 2 skyldes sinkmangel på grunn av mangel på sink i dietten.

Sykdomsforløp
Kompis fikk sink tilskudd i 2-3 uker før 25. August, men har deretter kun spist Acana sitt fôr med ekstra sink (250mg sink / kg fôr) og skulle vurderes på nytt 2 måneder senere - etter avtale med veterinær. Kompis ble først helt fin i huden og utslettene forsvant, men nå har utslettene blusset opp igjen. Han skal derfor settes på ny behandling med sinktilskudd. Kompis er heldigvis ellers i godt form og i godt humør.

Dosering og type sinktilskudd
Det er vanskelig å få svar på hvor mye sink som skal gis. På nett oppgis det doseringer fra 10 mg / dag til 10 mg / kg / dag. Tone B. Hansen (Piperbakken Siberian husky) har erfaring med sinkmangeldermatose på en av sine Siberian huskies tisper: Najanin`s Ice breaker Nala som fyller 12 år i januar. Tone bruker et sinktilskudd som kjøpes på helsekostforetninger: Supersink. Det er tabletter som inneholder 25 mg sink. På det meste har Nala fått 4 slike tabletter per dag. Nå får hun fire tabeletter hver andre til tredje dag. Nala har ikke hatt utbrudd på over et år nå. Sink som er bundet til aminosyrer eller chelat, er lettere å ta opp fra tarmen enn uorganisk sink (feks sinkoksid). Det er derfor en fordel å bruke sink som er organisk bundet. Tone forteller også at noen av sinktypene man får kjøpt i helsekostbutikkene inneholder ekstrakt fra gresskarkjerner og dermed antageligvis plantestoff som igjen hemmer opptak av sink. Disse typene sinktilskudd bør unngås. Man må prøve seg frem til hvilken dose som passer for hunden. Det er også viktig at sinktilskuddet gis utenom måltider, da det ellers kan hemme opptak av andre mineraler, og særlig jern fra tarmen. Tone sin Nala fikk anemi uten respons fordi hun manglet jern, da hun fikk sink sammen med fôret. Nå får Nala sink på morgenen og fôr på kvelden, og det fungerer veldig bra. Nala får fôret Royal Canin (aging 10 +).

Arvelighet
Kompis sine foreldre, Noor og Alak, er begge friske og har ikke hatt eksem, utslett eller andre hudproblemer. Sinkmangeldermatose er en arvelig sykdom - men genetikken bak sykdommen er dessverre ikke kjent. Man tror at sykdommen arves ressesivt, altså at begge foreldre må være bærere av genet for at avkom skal kunne få sykdommen. Sykdommer som man vet lite om antar man ofte at arves ressesivt - men det kan selvsagt også være slik at de arves dominant med ufullstendig gjennomslag. Eller sykdommen kan ha en "kompleks arvelighet" med flere gener som virker sammen. Den eller de genetiske markøren for arv av sinkmangeldermatose er altså ikke beskrevet, og det finnes derfor heller ingen genetiske tester som kan tas for å påvise om avlsdyr er bærere av sykdommen eller ikke. Vi har heller ingen data i forhold til prevalens / forekomst av sykdommen i populasjonen eller arvelighet av sykdommen. Men man bør selvsagt ikke bruke hunder som har fått påvist sykdommen i avl. Det ser heldigvis ut til at Kompis sine søsken er friske / symptomfrie. Nå håper jeg at det går godt med Kompis, og at behandlingen med sinktilskudd vil gjøre han symptomfri slik at han slipper plager som følge av sinkmangel. Det er godt og høre at han ellers er i god form og har det veldig bra!


Oppdatering om Kompis 6. desember 2015
Kompis har fått 2 sinktabeletter (2x25mg) daglig siden 2. november, og han er nå helt fin rundt øynene. Det ble ganske fort bedring og han vil fortsette med 2 tabeletter per dag videre.

Comments