Snack, tilleggsfôr og omega-3 fiskeolje

En kombinasjon av tørrfôr og rått fôr er gunstig. Jeg bruker mye frossent kjøtt og frossen fisk i tillegg til tørrfisk som snack til hundene. Dette er gode næringskilder for hundene, og gir god tannpleie / renser tennene for tannstein. Dessuten er det mye kos / underholdning i det å få gnage på tørrfisk og frossent kjøtt. I tillegg får selvsagt hundene også griseører og annet snacks fra "godtehylla" hos veterinæren / i dyrebutikken.



Vom hundemat

Dette er en virkelig storfavoritt hos hundene mine. Jeg bruker den som tilleggsôr i kombinasjon med tørrfôr. Gjerne som snack på tur. Eller som godbiter. Veldig hendig format (frosne små kjøttboller). Lettvint og fordele. Lettvint og pakke med seg i lommen på jakken eller sekken. Vi brukte tidligere de store blokkene - som selvsagt er billigere - men som krever endel forarbeid med oppdeling i mindre posjoner.

Kan brukes som fullfôr til normale, friske og utvokste hunder med et moderat til høyt aktivitetsnivå. Hundene har imidlertid en tendens til å få hard avføring om man bare bruker VOM. Så jeg gir VOM i kombinasjon med tørrfôr.

Vom hundemat er norskprodusert. Råvarene som benyttes kommer utelukkende fra norske slakterier som er godkjente og kontrollerte leverandører av kjøtt til menneskemat. Benytter kun norske råvarer ettersom norsk bufe bærer lite sykdom. Råvarene som benyttes i produksjon er: kylling, blandet innmat fra storfe, lam og svin, storfevom, laks, okselever og egg. Tilsatt vitaminer og mineraler som dekker hundens daglige behov. VOM er ikke tilsatt smaks- eller fargestoffer, ikke varmebehandlet, inneholder ikke konserveringsmidler og er ikke tilsatt vann.

Fås kjøpt i dyrebutikker.



Provit frysetørket vom

En annen favoritt på tur er frysetørket vom. Et kg frysetørket vom tilsvarer fire kg rå vom. Da råvaren frysetørkes og ikke bare luft / varmetørkes, blir næringstoffene og energien tatt vare på. Siden frysetørket hundemat ikke inneholder vann, må dette tilføres når man fôrer. Bløt opp ønskert mengde i lunkent vann (maks. 35 grader) i ca 5 min. Du kan også bruke kaldt vann, men dette tar lengre tid. For smakstilsetning i vann, brukes 1 del frysetørket vom og 4 deler vann. Til fôring kan man redusere vannmengden til 1 del frysetørket vom og 1 del vann.

Ofte god pris på frysetørket vom på XXL.




VETS omega-3

Hundene mine får en dæsj VETS Omega-3 olje med tøfffôret hver dag. VETS Omega-3 olje er utviklet i samarbeid med norske veterinærer, for norske dyr i norsk klima, og er laget i Norge av rene, norske råvarer med en av de beste kildene for Omega-3: fra FERSK NORSK KVALITETSLAKS. Omega-3 er super for pelspoter, hud og ledd. 

Kroppen produserer ikke selv omega-3, dette må tilføres via maten. Masseprodusert dyremat er ofte beriket med Omega-3 fra leverandøren. Denne tilsatte omegaen kommer fra planteriket eller fra dyreriket (marin). Opptaksevnen av Omega-3 er imidlertid ikke like god hos hunder som hos mennesker. Hunder trenger derfor ekstra tilskudd av Omega-3 fra en marin kilde.

Plantebasert Omega-3 heter egentlig alfalinolensyre (ALA,18:3 n-3), mens de marine fettsyrene heter eikosapentaensyre (EPA 20:5 n-3), dokosapentaensyre (DPA 22:5 n-3) og dokosaheksaensyre (DHA 22:6 n-3). Av disse er det EPA og DHA som har størst betydning og dokumentert effekt. ALA er utgangspunktet for alle Omega-3 fettsyrer og kan omdannes til EPA og DHA i kroppen, men denne prosessen er svært ineffektiv og tar lang tid. Man bør derfor helst benytte oljer fra dyreriket (marin kilde) som er den beste kilden for Omega 3-tilskudd. 

Omega 3-tilskudd gir en positiv effekt på pelsen, slik at den oppleves sunnere og blankere. Den reduserer forekomst av flass, kløe og røyting, og forbedrer pust og utholdenhetsevne hos hunder. Oljen bidrar til hjernens utvikling hos valper, virker forebyggende mot hjerte- og karsykdommer, smører ledd og styrker immunforsvaret. Det anbefalte forholdstallet mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer er 1:5. En optimal balanse av omegasyrer kan virke betennelsesdempende og derfor redusere risikoen for sykdommer (nyresykdommer, leddgikt og diverse hudsykdommer).

VETS Omega-3 fås kjøpt i matvarebutikken, og hos enkelte veterinærer og dyrebutikker.

Comments