PUSS! PUSS! Så får du en suss!


Tannbørst eller kjøttbeinn!? Begge deler! Dette blogginnlegget handler om god tannhelse med kjøttbein!


Jeg får ofte kommentarer på at hundene våre har så flotte, hvite tenner. Jeg bruker en kombinasjon av tørrfôr - og rått fôr, og jeg bruker mye frossent kjøtt i tillegg til tørrfisk som snack til hundene. Det vanker både rein- og elgskanker sånn i ny og ne. Dette er ikke bare gode næringskilder, det gir også god tannpleie og renser tennene for tannstein. Dessuten er det mye kos / underholdning i det å få gnage på tørrfisk, frossent kjøtt og margebein. Gnagebein er rett og slett et godt verferdstiltak for hundene! Men husk - det er viktig å bruke råe kjøttbein! Ikke varmebehandlede - disse splintrer lett, er mye hardere / mer sprø, og kan skade tarmen.

Tannsykdommer forårsaket av tannstein er et stort helseproblem for hunder - og gir hundene dårlig ånde. Plakk er et bakteriebelegg på tennene som etterhvert blir til tannstein dersom det ikke pusses / slipes vekk. I alvorlige tilfeller vil hunden blø i munnen og tennene kan løsne og falle ut. Dette er selvsagt vondt for hunden, den vil få problemer med å spise pga smertene, og kan bli i skikkelig dårlig humør - akkurat som vi mennesker når vi får tannpine! 

Skal du kjøre løp eller er på lange, strabasiøse turer, er det viktig å få nok væske i hundene. Dette gjøres best ved å gi maten oppløst i varmt vann. Oppbløtt tørrfôr "sliper" imidlertid ikke tennene og stimulerer faktisk til mer plakkdannelse. Vi serverer derfor tørrfôret tørt ved vanlig fôring her hjemme.

En helt fersk forskningsartikkel av NMBU-stipendiat Fábio Ritter et al (2016, Raw beef bones as chewing items to reduce dental calculus in Beagle dogs, Australian Veterinary Journal) viser at gnaging på margbein fra storfe fjærner / motvirker plakk fra tennene - på samme måte som en tannbørst! Hos hundene i dette forsøket dekket tannstein ca 40% av tannflatene. Et stykke margbein hver dag i tre dager fjernet 35-55% av belegget / tannsteinen, og 70-80% av tannsteinen var borte etter 12 dager med margbein! Det tok ca 7 måneder og bygge opp et nytt belegg med tannstein når de fikk en diett med bare tørrfôr. Les mer om dette her

Noen hunder er genetisk predisponert for tannkjøttbetennelser / løse tenner (peridontitt). Vær obs og følg godt med tenner og munn hos hunden din!



Som kjent kan bein gi oppkast og dårlig mage (løs eller hard avføring). Forskerne mener at hunder kan venne seg til å tåle å tygge margbein dersom man starter tidlig. 

Comments