Hofta ut av ledd 7: Første lille fjelltur 10 uker etter operasjon


July 22nd: What an amazing day! Ten weeks since Chena´s hip surgery. Today we took her out on her first little mountain trip since the accident. Bolt of course came too. Chena did so well. We kept a very slow motion, controlled movements, close to me, no jumping allowed. It was a bit steep up the track with the sherpa stairs (she mainly walked next to the stairs) - but a very nice and smooth track down. No signs of discomfort, no limping, no stiffness, very nice movements, and very happy Chena all the way <3 Balsam to our souls! Now time to rest!


I går var det 10 uker siden Chena gjennomgikk sin andre hofteoperasjon. Da fikk hun satt inn et ligament som holder hofteleddet på plass og som skal bli stående i (se røntgenbildet under). Det har vært tøffe uker for både henne og oss med forsiktig og gradvis opptrening. Korte, korte turer i starten og så har vi økt på både med distanse og vanskelighetsgrad til bakker og ulent terreng. Nå kan hun trave i rolig tempo ca 100 meter, men treningen for og bygge muskler skal primært være gåing i rolig tempo - fot - ved siden av meg. Vi har gått mye i fjæra der hun får trent balanse og stabilitet. Og hun har trent "stige-trening". Spesialforet som vi kjøpte hos veterinæren falt ikke i smak hos Chena. Hun har spist dårlig nå i sommer. Men frossent kjøtt - det elsker hun - så da får hun det! Det er viktig at vi får henne opp i vekt slik at hun kan bygge muskler. Chena har vært innehund hele denne perioden og skal fortsette med det til hun er fult restituert. Hun skal ikke leke med andre hunder. Og ikke gjøre byks eller hopp. Heldigvis har vi hatt snille Gabi som har hjulpet oss - og som passet Chena mens vi var på ferie i Frankrike nå i sommer. 

Chena har også fått fantastisk viktig behandling / fysioterapi hos Anneli Lauknes / Optimal Hund i Tromsø en gang i uken den siste måneden. Denne behandlingen har hatt en akutt og langvarig god effekt på Chena. Hun er nesten ikke til og kjenne igjen! Og vi kommer til og fortsette denne behandlingen nå fremover også - så lenge vi ser det er nødvendig.

I dag tok vi Chena med på den første lille fjellturen siden operasjonen. Jeg var veldig spent på hvordan det ville gå og forberedt på at vi kanskje måtte snu om vi så hun ble sliten eller at utfordringen ble for stor. Men det gikk så bra! Chena var superflink. Rolige kontrollerte seige bevegelser. Ingen hopp eller sprett. Ingen tegn til at hun var sliten eller hadde smerter. Ingen halting eller stivhet. Kjempefine, smidige bevegelser hele veien. Vi tok småpauser. Hundene fikk kjøle seg i et lite fjellvann og drakk friskt, kaldt vann fra bekker på turen. Chena storkoste seg. 

Hofta og musklaturen rundt leddet trenger fortsatt tid på og heles - og vi må fortsatt være veldig, veldig forsiktige - men turen i dag gjorde inderlig godt. For både henne og meg. Nå fortsetter vi med kort-turene våre, ca 20 minutter - 3 ganger per dag. "Sitt og reis opp" - trening. Massasje / tøying hver dag. Gåing i litt ulent terreng og bakker. Enkle marka-turer.

Bjørg viste oss en kjempeflott vei ned fra Fløya. Foto: Bjørg Lein Størmer.

Nydelig terreng oppe på Fløya

Tidligere blogginnlegg om Chena sin hofteskade

Hofta ut av ledd 1: Kræsjlanding
Hofta ut av ledd 2: På rømmen
Hofta ut av ledd 3: Dager i riktig retning
Hofta ut av ledd 4: Løpetid på tre bein
Hofta ut av ledd 5: Alt vell
Hofta ut av ledd 6: Glede hos veterinæren


Det er så deilig og se disse to sammen! Vår elskede Chena blir som gele i Anneli sine kyndige hender. Magisk!
Chena loves her sessions with Anneli @optimalhund. She totally relaxes during treatment. It is just amazing to see.


Røntgenbilde av Chena tatt 22. juni hos AniCura Dyresykehuset. Viser ligamentet som er festet på hver side av hofteleddet. 

Comments