Pulk til hundekjøring nordisk stil - Herringen Trail 2017


Barnepulken passer ikke lengre!

Vi er i ferd med og kjøpe ny pulk til hundekjøring / konkuranse. Den nye pulken må tilfredsstille reglene for nordisk stil - med et drag som fungerer best mulig for våre hunder som er vant til og løpe i line / spann forann slede, vogn eller sykkel. 

Vi hadde fra før en Fjellpulken barnepulk som vi brukte mens ungene var små (og som vi nå har solgt) - men vi har aldri tidligere kjørt pulk med hundene. Jeg kjører bare slede på vinteren - og er rett og slett misserabel på ski. Men heldigvis er det mye god og nyttig erfaringskunnskap blandt mine skikjørende hundevenner som jeg kan spørre til råds i valg av utstyr. Og Fjellpulken var også svært hjelpsom med raske tilbakemeldinger når det var ting jeg lurte på.

I dette blogginnlegget har jeg samlet gode råd om pulk og ulike løsninger for drag. Men først litt om de krav og regler som gjelder.

Brukskrav - Nordisk stil - Konkurranse

Viktige dokument:


Fra 1. januar må siberian huskies som tildeles det norske utstillingschampionatet i tillegg til tre Cert fra utstilling, også ha oppnådd løpspremiering.

For de som ikke har et helt hundespann / få hunder er det mulig og oppnå merittering i Nordisk stil (ski og pulk) dersom man fullfører tre mellomdistanseløp. Det forutsettes at det er minst tre startende i klassen. Tre fullførte løp i Nordisk stil med tre startende i hvert løp teller som "fullført" og gjelder som tredje premie, som er minstekravet for og få godkjent brukskravet for N UCH.

På trekkhundprøvene kan man få første, andre og tredje premie. Dette er ikke det samme som første, andre og tredje plass. Premiene regnes ut fra grunntiden, som regnes ut i forhold til vinnertiden i klassen.

Det står i reglementet at "grunntiden regnes ut i forhold til vinnertiden i klassen. Det må være minst 3 startende i klassen. Om det er under 3 startende i en klasse, og distansen er lik kan grunntiden til klassen over brukes." Det er dermed åpning for at prøven kan godkjennes selv om det ikke er tre som starter i nordisk stil, så lenge det er tre startende innenfor samme distanse (for eksempel 20 km).

TVprogram om Seppalaløpet - nordisk stil med pulk - 1983


Nordisk stil på Seppalaløpet 30 år senere - 2012

Hvilke formelle krav stilles til pulk og drag i konkuranse for at prøven skal godkjennes?
"I 1-spann og 2-spann benyttes kjøredoning med totallengde på min. 110 cm. Ved 3 eller flere hunder skal lengden være min. 145 cm. Lengden måles som kjøredoningens lengde, uten brems, målt parallelt med glideflaten. I 1-spann skal det benyttes stivt drag. Ved 2 eller flere hunder kan det benyttes liner, og 2 hunder ved siden av hverandre. Ved bruk av liner, eller med 3 eller flere hunder ispent i drag skal kjøredoningen være utstyrt med brems." Ref kap 5.4 "kjøredoninger" i reglement for nordisk stil.

Det vil si at til 2-spann trenger vi en pulk på minst 110 cm. Og dersom vi velger og kjøre med hundene i liner (ikke stivt drag) må vi også ha brems på doningen.

Foto: Sonja Opsjøn

Drag
Det finner liner med som er oppstivet men bøybar. Hvilken type drag som passer best er avhengig av hvilken type slede man velger. Björkis har en spesialløsning på line til Björkis sine nordiske sleder / pulk.

Jeg har også fått Fjellpulkens tospannsdrag varmt anbefalt. Det er solid og lett med ei line av web langs glassfiberstengene (fungerer som en ekstra sikkerhet dersom stengene skulle brekke). Det er passe avstand mellom hundene i tospannsdraget slik at de ikke blir gående "oppi" hverandre.

Draget brukes i kombinasjon med kombisele på hunden. Kombiselen er ei nomesele med to O-ringer (festepunkter for draget) på hver side og bukreim (slik at hunden ikke kan "rygge" seg ut av selen når den sitter fast i draget). Kombiseler kan bestilles fra feks. Troll, og er mer behagelige for hunden enn de tradisjonelle, gamle komteselene.

Troll selger også pulkdrag for 2 hunder basert på en 10 mm glass stang. Dette draget har doble fester for hund som passer med Trolls Kombiseler. Dersom du har en sele med bare ett festepunkt på hver side, bruker du bare det bakerste festepunktet. Dragets fulle lengde ved bruk er 280cm, og består av ett stk Pulkdrag for 1 hund + et påbyggingssett for 1 hund. Begge hundene vil da ha bøyle. Dette vil stive av draget og gjøre det enklere å kontroilere begge hundene. Transportlengde er 155cm. Pulkdraget for 1 hund kan også brukes alene, og du kan ved å kjøpe 1 ekstra påbyggingssett bygge ut dette draget til et drag for 3 hunder. En slik lang ekvipasjen kan føles litt lang når man går alene. Særlig i møte med løshunder - om man trenger og nå raskt frem til hundene for og unngå evt "sammenstøt".

Man kan også kjøre 2-spann med liner. Fjellpulken har laget en bøyle (kalles nomeforspenning) som kan festes på samme sted som draget til pulken. Baklinene feste så i bøylen. Om man bruker denne pateten i løp må det være brems montert på pulken (fjellpulken brems stor eller Fjellpulken Xcountry). Dersom man skal ha brems på pulken så er det en tommelfingerregel at den bør være minimum 140 cm lang - det vil si fra Fjellpulken Xcountry 144 og oppover. Man kan teknisk sett montere på kortere pulker, men de kan lett bli baktunge. Fjellpulken er 43 cm brede og bremsene er tilpasset dette.

Systemet med liner er vist på bildet og på videosnutten under.


Foto: Sonja Opsjøn


Pulk

På vanlig tur kan du velge mellom å la hunden dra pulken selv - eller at du drar pulken og hunden deg (da trenger du også drag og sele til deg selv). Hundedragene er tilpasset en eller flere hunder etter hverandre - eller du kan bruke line som beskrevet over. Fordelen med stivt drag er at du unngår at pulken kjører inn i bakbeina på hundene, men et stivt, langt drag gjør det vanskeligere å bevege seg i skog. Har du to eller flere hunder er det en stor fordel å montere på en hundebrems bak på pulken, slik at du selv kan henge etter pulken og bremse i bratte bakker. Og da slipper også hundene gå med det stive draget.

Det finnes det mange merker og velge mellom når man skal kjøpe pulk. Både Oinakka (Pulktoboga) og Björkis sine pulker lages av erfarne hundekjørere som ved hva som kreves når man kjører nordisk stil. Også segebadenpulken er varmt anbefalt av en god hundekjørervenninne.
Vekta for 2-spann i nordisk stil konkuranse regnes ut i forhold til hundens vekt (x 0.7)
Dersom du trener hundene gradvis opp vil den kunne lære seg og dra en vekt tilsvarende sin egen kroppsvekt i timesvis. Så lenge det er ok spor og ikke er grunning i dyp snø. Er du usikker på hva hunden orker trekke på vanlig tur kan det være bedre å trekke pulken selv, og heller ha hunden spent foran til drahjelp. Dersom hunden festes til ringene man fester draget i overfører man trekkraften effektivt fra hunden via skigåer til pulken. På skitur med hund og pulk er det viktig med godt feste under skiene (feller gjør turen lettere).

Vår bestilling
Valget falt til slutt på utstyr fra Fjellpulken:
Totalt kom bestillingen på ca NOK 8000. Det er lurt og sjekke priser på nett. Bare pulken varierte med 1000 kroner i pris. Vi bruker bakliner som festes i Nom-forpenningen - nomeseler til hundene slik de er vant med - og magebelte med strikkline til pulken fra skikjører. Dette utstyret har vi fra før.

Vi gleder oss til Herringen Trail i Mosjøen i slutten av februar! 

Montering
Montering av brems og nome-forspenning på pulk kan du lese om her.

Comments