Herringen Trail 2017


Svensker, Nordmenn og en Østeriker deltok i Herringen Trail 2017 - sammen med samojeder, grønnlandshunder, alaskahuskier, en greyhound og 9 siberian husky spann. Foto: Lotte Bjorbekkmo.

Proffe arrangører
Mosjøen Hundekjørerklubb gjør en fantastisk flott og proff jobb med Herringen Trail. Dette var et perfekt gjennomført løp / arrangement fra A til Å. Veldig ryddig registrering og informativt kjøremøte med god og tydelig informasjon til løperne. Proff tidtaking, veiing av hunder og pulk før start, flinke fotografer og presse til stedet, veldig godt merkede og fine løyper, god og raus stemning, nydelig mat, og utrolig flotte premier til vinnerne. Alt på stell. God håndtering av både hunder og folk! Vi hadde en super dag og en fantastisk første løps / prøve opplevelse!


Bildemappe: Herring Trail 2017 - Team Arctic Pearl / Snykovet
Denne flotte videoen fra START med Gabi og våre hunder Jon Snow og Chena på Herringen trail er tatt av Stig-Roland Knutsen. Gabi er født og oppvokst i Østerriket og storkoste seg i løypa på Herring trail - det var som og komme hjem!


Ni Siberian huskyspann deltok på Herringen Trail
Flere av disse løperne kjørte sitt første løp med unge hunder / spann på Herringen Trail i år - for og tilfredsstille det nye bruksravet til det Norske utstillingschampionatet. Det ble i forkant av Herringen Trail ytret bekymring for at det ikke burde åpnes for "så mange meritterende løp" da man var redd for "kvalitetssikringen" av disse løpene - og at det var for få som deltok og dermed for enkelt og oppnå merittering. Det skal tross alt ikke være "plankekjøring" og oppnå merittering! Vi håper på flere løp og deltagere i Nordisk stil klassen. Vår bekymring i forkant av Herringen Trail var at det ikke skulle bli mange nok deltagere - slik at prøven ikke skulle bli tellende. Herringen Trail er det eneste løpet i Nord-Norge der man kan konkurrere / merittere seg i Nordisk stil med pulk (20-40 km, 1-4 hunder). Noen av oss brukte over 30 timer i bil til og fra Mosjøen for og kunne delta her. Og iom at det bare finnes et løp i vår landsdel (som er veldig stor sånn i geografisk utstrekning) så betyr det at de fleste som konkurrerer i denne klassen (ikke på slede) nok må belage seg på og bruke 2-3 år på og få hundene full-meritert med mindre de vinner første premie på første forsøk. Særlig de som er ferske / aldri har kjørt løp før og som har hatt kort tid med og skaffe utstyr til veie og dermed minimalt med tid til forberedelse. I år har vi alle også slitt med lite snø og marginale treningsforhold. Men vi skal ikke klage! Vi kom oss trygt fram og tilbake til Mosjøen, gjennomførte løpet og hadde en knallfin opplevelse! Ingen selvfølge - på tur ned endte det nesten med endereis pga stengt vei og det lå mange biler i grøfta langs E6 denne helga. Men vi fikk til og med kjørt Polarhunder på Polarsirkelen - Nordisk stil! Så vi er kjempefornøyd! OG gjør det veldig gjerne igjen! I klassen nordisk stil (20 km) deltok 3 spann: ett 4-spann (Terje Aune) og to 2-spann (Torhild Lamo og Gabi Wagner). Torhild vant suverent med sine to superspreke hannhunder. Terje kom inn på andre plass og Gabi på tredje plass. I klassen slede 4-spann deltok 5 Siberian husky spann: 2 svenske spann (Sofia Holmgren og Annika Sahlman) og 3 norske (Margareth Berentzen, Bente Sandvoll og Ine Marie Pedersen - alle førstegangskjørere). Sofia vant klassen og var den eneste som fikk 1. premie / merittering. Margareth kom inn på andre plass og var kun få minutter fra merittering. I klassen 10 km ski snørekjøring deltok Marit Larsen med sin tispe Rhona - som er søskebarn med vår Chena (mødrene er søstre).Gabi og meg med Jon Snow og Chena på tur til veiing av hunder og pulk (33 kg). Lotte Bjorbekkmo har tatt bildet.


Resultater Herringen Trail 2017
Herringen Trail er et terminfestet løp som følger reglene til Norges Hundekjørerforbund. I år var det 24 påmeldte fra Norge og Sverige. Det var distanser på 20 og 10 kilometer for klasse A, B eller C, det vil si alle (A), samojed, grønlandshund, Alaskan malamute (B), og siberian husky (C). Kjørestilen var Nome (slede), Nordisk (med ski og pulk) eller snørekjøring (på ski).
Slede Åpen klasse A, 20 km:
1. Rune Haugmo, Rana TBK 1:06:55
Slede 4-spann klasse A, 20 km:
1. Maja Ånes, Mosjøen hundekjørerklubb 1:25:19
2. Caroline Onarheim, Mosjøen 1:47:04
Slede 4-spann klasse C (Siberian husky), 20 km:
1. Sofia Holmgren, Lycksele 1:39:22
2. Maragareth Berentzen, Mosjøen 2:10:06
3. Bente Sandvoll, Narvik 2:20:29
4. Ine Marie Pedersen, Grong 2:28:24
5. Annika Sahlman, Älvarnas DHK 2:43:54
Slede 4-spann klasse B, 20 km:
1. Tine Solbakk, Rana TBK 1:54:51
Nordisk snørekjøring klasse A, 20 km:
1. Geir Gyth, Mosjøen 1:19:34
Nordisk snørekjøring 10 km:
1. Charlotte Johansen, Mosjøen (klasse A) 0:42:54
1. Marit Larsen (klasse C) 1:07:50
Nordisk 1-4 spann pulk, klasse C, 20 km:
1. Torhild Lamo, Mosjøen (2-spann) 1:53:59
2. Terje Aune, Bardufoss (4-spann) 2:47:55
3. Gabriela Wagner, Tromsø (2-spann) 03:15:14
Nordisk 1-2 spann pulk, klasse B, 10 km:
1. Gerd Granås (2-spann) 1:22:25
1. Helene M. Granås (1-spann) 1:12:14Saija og Stark, Sansa og Arya i friskt driv sammen med Terje ute i løypa på Herringen Trail 2017. Veldig stolt av de flotte hundene våre! Foto: Rolf Gunnar Aanes, Mosjøen Hundekjørerklubb.


Hvordan regner man ut om tida holder til 1. premie eller ikke? På trekkhundprøvene kan man oppnå første, andre eller tredje premie. Dette er ikke det samme som første, andre og tredje plass. Premiene regnes ut fra grunntiden på prøven, og den regnes ut i forhold til vinnertiden i klassen. Første og andre premie fra et løp i nordisk stil kvalifiserer som godkjent prøve, og dekker brukskravet både for N UCH og for å stille i brukshundklassen på utstilling i Norge. Følgende kriterier og krav gjelder for premiering i mellomdistanse, Nordisk stil (1-4 hunder, 20-40 km), der trekkhundprøven arrangeres som en del av et løp der kun polare raser kan delta:
1. premie 105% av grunntiden
2. premie 110% av grunntiden
3. premie fullført
Grunntiden regnes ut i forhold til vinnertiden i klassen. Det må være minst 3 startende i klassen. Om det er under 3 startende i en klasse, og distansen er lik kan grunntiden til klassen over brukes. Ved 3-14 startende er grunntiden lik gjennomsnittstiden for de 2 første spannene / startende i klassen. Nedenfor finnes resultatene for Herringen Trail 2017. I Nordisk 1-4 spann pulk klasse C (Siberian husky) startet 3 spann totalt. Torhild Lamo kom på første plass med sine to spreke hannhunder på tiden 01:53:59, Terje kom på andre plass med tiden 02:47:55 og Gabi på tredje plass med tiden 03:15:14. Grunntiden ble dermed 2:20:57. Makstid for 1. premie ble 2:28:00 og makstid for andre premie ble 2:35:03. Det ble slik 3. premie / fullført til de to siste spannene / våre hunder denne gang.


Happy dogs- happy trails!! Team Artic Pearl og Snykovet inn på 2. plass Nordisk stil 20 km på Herringen trail. Kjører Terje melder om fine - men krevende løyper og en smule utfordringer med to tisper i løpetid i spannet - men det gikk bra! Foto: Rita Kramvik.


Var det verdt turen? Det var tre veldig fornøyde voffsesnofser og en veldig fornøyd hundkjører som snorksov på Hotel Fru Haugan i Mosjøen lørdag kveld - etter fullført Herringen Trail. Jon Snow er dypt og jamrende forelsket i løpske Saija. Kjæresten Stark kommer nok til og savne henne voldsomt nå som hun reiser hjem igjen - også tipper jeg at det blir hjertelig gjennsyn med Bolt på Håkøya i morgen kveld. Tusen takk til Rita og Terje som har hatt Saija på treningscamp på Alapmoen de siste tre ukene. For kjærlig omsorg og godt stell. Og tusen takk til tøffingene Terje og Gabi som begge kjørte sitt første hundeløp i dag - med nyinnkjøpte / nymonterte pulker og løpske unge hunder i spannet. Vi har hatt en bratt læringskurve og har passert mange skjær i sjøen! Det utrolig mange detaljer man må sette seg inn i når man skal lære en ny sportsgren, og finne ut av både formelle regler og alt det praktiske i forbindelse med og kjøre løp for allerførste gang. Heldig er jeg som har så fantastiske venner - som er så flinke både med hunder og ski. Det har vært en skikkelig emosjonell og røranes dag! Sterkt og se Chena passere målstreken - etter alt vi har vært igjennom siden ulykken i vår. Dette hadde jeg ikke trodd var mulig etter tre runder med hofta ut av ledd og to operasjoner. De flotte Arctic Pearl / Snykovet spannene gjør meg bare varm om hjertet - så glade og energiske inn mot mål. Også er det utrolig stor stas og få treffe igjen hunder fra eget oppdrett. Med eiere. Nydelige lille Fløya etter Noor og Alak. Og knalltøffe Bente som også debuterte på løp i dag. Med dedikert handler og nybakt ektemann Stig-Roland. En fantastisk dag på alle måter. Flotte rause hyggelige folk og prikkfritt proft lavterskel arrangement med plass til både nybegynnere og erfarne hundeløpere. Herringen Trail er det eneste løpet i Nord-Norge som gir mulighet for og konkurere i nordisk stil med pulk for Siberian husky som tellende prøve til utstillingschampionatet. Jeg skjønner det slik at utvalget av løp sørpå med meritteringsmulighet i Nordisk stil pulk heller ikke er overveldende. Denne helga har vi tilbragt > 30 timer i bilen på road trip tur / retur Tromsø / Alapmoen - Mosjøen for og delta på vårt første løp Herringen Trail. Nordnorske isete smale svingete vinterveier med søreuoropeisk tungtrafikk, veibygging og snykov er ikke og spøke med. Var det verdt det? Yes! Absolutt! ...Vi har storkost oss på tur med hunder og folk. Vi klarte ikke 1. premie denne gang - våre spann fikk 3. premie / fullført, og må ha ytterligere to 3. premier / fullførte løp (alternativt en 1. eller 2. premie) for å oppfylle det nye brukskravet til det norske utstillingschampionatet. Men vi har ikke tenkt og gi oss med dette. Vi satser på flere meritterende løp og ny tur til Mosjøen til neste år.


Snykovet's Fløya og Bente like før start på Herringen Trail.  Foto: Monica A Sundset.

Snykovet´s Jon Snow og Chena av Viddashusky med Gabi og Stig-Roland rett før start på Herringen Trail. Foto: Monica A Sundset.

Bente ut fra mål med Snykovet's Fløya bak til høyre. Foto fra avisen Helgelendingen.Gabi's endomondo tracking fra Herringen Trail 2017

Gabi kjører Polarhundene våre med pulk over Polarsirkelen på retur til Tromsø søndag. Bedre "tissestopp" enn det får man ikke! Foto: Monica A Sundset.

Comments