Kennel Snykovet's Årskavalkade 2017
Nå er pepperkakehundehusene ferdig pyntet og hundene har fått flytte inn. Vi er nesten i mål med alle juleforberedelsene og vi kan glede oss over livets store mirakel - de små valpene som vokser i Saija sin mage! I dette blogginnlegget har jeg oppsummert noen av høydepunktene fra året som gikk. Og med dette ønsker vi dere alle en deilig fredfylt jul med snø og kulde og gode forhold for sledekjøring og skiturer med hundene!


Adventshilsen fra Monica


2017 har vært et veldig innholdsrikt år for oss i Kennel Snykovet. Vi har kjørt vårt første løp (Herringen Trail) og vi arrangerte et nytt løp i regi av Kjøregruppa i Tromsø Hundeklubb (Aurora Trail). I tillegg til at vi i Kjøregruppa var med å arrangerte det første VOM dogrun i Tromsø. Jeg er både stolt av og glad for disse prosjektene. Fjoråret var sterkt preget av Chena sin ulykke og opptreningen av henne etter dette. Det var en veldig tøff og krevende periode. Jeg hadde egentlig planlagt parring av vår Vida og skulle beholde valp etter henne - men da vi oppdaget arvelig øyesykdom i nær familie hos henne (onkel) avlyste jeg parringen og hentet istedet inn "nytt blod": Bolt som vi importerte fra Serbia sammen med Anita (Kennel Snøfrost i Telemark) og valpen Lykke (fra Rune og Bente, Kennel Barkas Perrera i Son). Det har ikke blitt flere valper i år - jeg tenker at seks hunder er akkurat passelig for vår familie - men vi har nylig fått oss rasekatt (!). I september hentet jeg hjem nydelige lille Nordic Lynx´s Crazy Kiss (som nå er ca 4 mnd) - og som hele familien er stormende forelsket i. Og siden ingenting gjøres halvveis her i huset, så har jeg også søkt om og fått godkjent mitt eget stamnavn (NO*Alterskjær). Og har laget egen katte-blogg og facebook side. I februar 2018 henter vi hjem avlskatt nummer to etter outcrosslinjer fra Taschanas sør i Sverige. Ambisjonen er oppdrett av Maine coon katter - sånn på sikt. Jeg er valgt inn i styret for Tromsø Hundeklubb, Styret for Kjøregruppa, og Styret for den Norske Maine Coon-ringen. Vi har tatt kløvmerkene hos Norsk Polarhundklubb i bronse, sølv og gull. Og vi har konkurert på flere utstillinger - både i inn og utland. Noen ganger har vi vunnet og noen ganger har vi tapt. Sånn er livet - også i hundeverden - og det er helt greit. Selv om vi liker best å vinne.

S A M A R B E I D   M E D   V I R B A C
En veldig spennende nyhet nå på tampen av året er at vi inngår samarbeid med Virbac som har utviklet høykvalitetsfôr for hunder og katter. Virbac har nylig lansert sitt fôr på det nordnorske markedet, med Anicura Dyresykehuset som forhandler. Virbac sitt fôr har et høyt innhold av animalsk protein og inneholder lite karbohydrater og stivelse. Det er spesialtilpasset hundenes ernæringsbehov. Hundene våre stortrives med det nye fôret. Maine Coon katten vår Puma skal også snart over på ny diett med kattefôr fra VIRBAC. Oppdateringer kommer på bloggen(e)!
Kennel Snykovet tester ut Virbac sitt kvalitetsfôr Veterinary HPM.


O P P D R E T T
I november var det løpetid for alle de fem tispenen våre. Saija og Chena ble begge parret - med hver sin drømmeprins. Saija med Stark som eies av Rita Winther Kramvig / Kennel Arctic Pearl (foto: Ida-Helene Sivertsen), og Chena med Thule som eies av Raymond Hofsøy (handlet av Ida-Helene på bildet under). Ultralyd undersøkelser viser at Saija er drektig med minst 5 valper - mens Chena gikk tom.
Vi gleder oss veldig til Saija og Stark sine valper blir født i januar


K L Ø V T E S T E R Et veldig koselig og artig prosjekt dette året har vært treningen til og gjennomføringen av kløvtestene i regi av Norsk Polarhundklubb. Utrolig flotte turer i Nordlennangen i februar, Signaldalen i slutten av april, og over fjellet fra Hatteng til Skibotndalen i august sammen med Saija og Chena og de andre kløvtestdeltagerne. Tusen takk til Line M Sørum som har vært primus motor for disse flotte turene / prøvene. Alle som er medlem i Norsk Polarhundklubb kan ta kløvmerket. Mer om forberedelsene til kløvtestene her (januar). 
H U N D U T S T I L L I N G E RVi har deltatt med hundene på ni utstillinger i år - pluss en juniorhandlerkonkuranse:

Mars: NKK utstillingen i Kristiansand -  én dag (Bolt og Lykke)
Mai: Kvalsund - dobbeltutstilling (Bolt og Saija)
Juni: Tromsø - dobbeltutstilling (Bolt og Saija)
August: Kuopio - Finland - én dag (Saija og Lykke)
September: Sortland - dobbeltutstilling (Bolt)
Oktober: Harstad - én dag (Chena)
September: juniorhandlerkonkuranse i Tromsø  (Vida)

Fantastisk artig med noen supre resultater i showringen i år. Som BIG til fine Saija og BIS junior til vakre Bolt i Kvalsund, og BIG til Bolt på Sortland. Hurra! Det er så utrolig stas å vinne! Og ikke fult så artig å tape. Bolt og Saija har også vunnet hvert sitt Cert dette året, så nå er begge full-certet på småcert i Norge. Vi har også vært på vår første utstilling i utlandet - på roadtrip til Kuopio langt sør i Finland - der Saija gjorde det bra og vant res-Certet. En veldig koselig tur med Ida-Helene i førersetet.

Årets store nedtur var at det desverre ikke ble noen show-vinner av show-huskyen Lykke. Hun er en veldig fint bygget Siberian husky med nydelige bevegelser - men altfor liten i forhold til standarden. Lykke kompenserer imidlertid i massevis - med å være en superflink lederhund i det lille spannet vårt.

Vi gjorde også et siste hederlige forsøk på å dra i land stor-Certet til Chena. Uten hell. Utstilling er bare ikke Chena "sin greie". Chena er en fantastisk arbeidshund med nydelig vakkert eksteriør og effektive gode bevegelser. Jeg trenger ikke sløyfer for å vite det. Noen hunder digger show - andre ikke. Selv med trening. Og det er helt i orden. Enough is enough.

Vi er utrolig heldig og priviligerte som har fått så god hjelp av tre superflinke handlere: Ida-Helene Sivertsen, Line Ingebrigtsen og Julia Sofie Sørum Bjørklund.

Resultater fra tidligere utstillinger (2010-2016) finner dere her.
Oversikt over utstillinger der vi kan delta med SH i Nord-Norge i 2018

Til neste år fokuserer jeg på show med Bolt og Saija. Og det gleder jeg meg til.


H E R R I N G E N   T R A I LEtter innføringen av de nye championatreglene 1. januar, bestemte vi oss for at vi skulle kjøre vårt første løp. Vi brukte mye tid i januar og februar på å sette oss inn i reglene og på å finne ut hvilke løp som var aktuelle / terminfestede / tellende som prøve til utstillingschampionatet. Dyr fin Pulk ble bestilt inn og kom kort tid før avreise til Mosjøen. Bare montering var et helt forskningsprosjekt i seg selv. Det var ikke mange test-turene hundene fikk før vi skulle avgårde. Og med bare uerfarne unghunder i spannet var det et spennende eventyr vi begav oss ut på. Veien fra Tromsø til Mosjøen er lang - og med uvær og glatte veier, var kanskje dette den mest krevende delen av prosjektet. Men vi kom oss vell frem og hadde en fanastisk fin dag sammen med mange andre "ferskinger" / førstegangskjørere som oss - og en kjempekoselig gjeng i Mosjøen Hundekjørerklubb. Vi storkoste oss - og hundene storkoste seg.

Saija kjørte i firespann Nordisk Stil sammen med Terje - og Chena i tospann Nordisk Stil sammen med Gabi. Det ble 3. premie / gjennomført denne gang. Men vi venter fortsatt på at resultatene skal bli registrert i DogWeb. Og allerede fra 1. januar 2018 er kravet for trekkhundprøvene til championatet skrudd opp med tidskrav. 

A U R O R A   T R A I L 
Her er Gabi med Jon Snow og Chena - i klassen Nordisk stil under Aurora Trail 2017. Løpsfotograf var Line Ingebrigtsen. 

Aurora Trail var en storsatsning for oss denne vinteren og tok veldig mye tid. Men alt klaffet og arrangementet ble en super opplevelse i nydelig vær i indre Troms. Fem av våre hunder deltok (Lykke var for ung). 

Se egne nettsider her.


A D   S Y K K E L P R Ø V E NDette året har Saija og Chena gjort seg fortjent til "AD-tittelen" etter å ha fullført sykkelprøven / utholdenhetsprøven 20 km. Saija sammen med Rune i juni og Chena sammen med Gabi i september i vakre Oldervika. 


H E L S E U N D E R S Ø K E L S E R

Thule på øyeundersøkelse hos AniCura Tromsø

Saija var inne til gonioskopi og øyelysning i mars - samtidig som kjæresten Stark - alt vell med begge to.

Bajas var inne til øyeundersøkelse i mai i forbindelse med at jeg ønsket å bruke han i parring med Chena. Men resultatet var desverre nedslående. Han fikk - som Chena - også påvist trange vinkler på gonioskopien og kan derfor ikke brukes i kombinasjon med akkurat henne. Dermed røyk muligheten for parring av Chena i vår. Men heldigvis så hadde vi en annen flott hannhund til henne (Thule) som "passerte" helseundersøkelsen og som hun skal parres med nå i løpet av vinteren.

Bolt og Thule ble HD røntget i juni (Bolt: A hofter, Thule A-hofter)
Bolt ble samtidig AD røntget (Bolt: AD fri)
Øyeundersøkelser av Chena, Thule og Lykke i juni (Chena: Øyelysning fri; Thule og Lykke bra resultater på både gonioskopi og øyelysning)

HD og AD røntgen av Lykke i August med veldig godt resultat: HD A (fri) og AD 0 (fri)

Øyeundersøkelsen av Bolt i oktober gikk også bra. P Å S K E    P Å    F J E L L E T

Vi hadde rett og slett tidenes beste Påskeferie på hytta vår på Ringvassøya. Lange deilige sledeturer på fjellet - hver dag. Det er bare så utrolig synd at påsken og sledeføret ikke varer evig!!!
V O M   D O G   R U N 


VOM DogRun i Tromsdalen i juni. En fantastisk folkefest der vi i Kjøregruppa, Tromsø Hundeklubb stod som lokal arrangør med stor dugnadsinnsats fra alle involverte. Jeg intevjues "live" på radio i forkant av arrangementet - det er heller ikke hverdagskost. Alle våre hunder deltok (bortsett fra Bolt som hadde fått et kutt i en pote - Rune fikk låne Sansa i stedet - han kom hjem fra USA like før løpet startet - jetlaged og med matforgiftning - men strålende fornøyd over å få løpe VOM DogRun).


S N Y K O V E T   G E N S E R E N


Jeg har strikket en haug med Snykovet-gensere dette året  #Snykovetgenseren

S K A D E R   og   S Y K D O M

Den 10. januar var Chena inne til røntgen i forbindelse med at vi siktet oss inn mot løpsdeltagelse i februar. Jeg ville ha en vurdering av hofta / hofteleddet slik at vi viste helt sikkert om dette nå var grodd ordentlig på plass etter ulykken og operasjonene, før vi kunne sette i gang trening mot løp / gjennomføring av løp - og selvsagt også evt parring. Heldigvis så alt veldig bra ut på røntgen bildene. Hvem hadde trodd at hun skulle kunne bli 100% friskmeldt så raskt etter en så stor skade. Det hadde ikke gått uten fantastisk kirurgi/operasjoner hos AniCura Dyresykehuset i Tromsø og avgjørende behandling hos Anneli / Optimal Hund

Vår eldste hund Noor (6 år) var også gjennom en trasig periode med innbildt svangerskap i vår og måtte settes på galastop for å stoppe melkeproduksjonen / få orden på hormonene. Vi har aldri opplevd dette på noen av våre Siberian huskies tidligere. Og vi håper virkelig hun slipper plages mere med dette. 

Vida - vår beste lederhund - måtte gjennom en operasjon i september etter at jeg oppdaget en kul på størrelse med et egg i buken på henne. Vi fryktet først at det var kreft - men heldigvis viste det seg at det var bare en fettkul. Hun er nå heldigvis helt frisk igjen og tilbake i led i spannet. Takk og lov for det!


K U R S I August var Bolt og jeg på Kurs om Mentalitet hos Hund - hos Hundevis her i Tromsø. En intens og veldig spennende helg sammen med en veldig dyktig instruktør og trivelige kursdeltagere.

I November deltok jeg på "Oppdretterskolen - Om genetikk og avl" i regi av NKK. Et veldig bra kurs.

Jeg har tidligere tatt Kynologikurset til NKK (november 2016).


B L O G G A R T I K L E R   OM   H E L S E  O G  A V L

Jeg har også i år skrevet endel artikler om helse og avl på hund:

P R O D U K T O M T A L E R 

Og vi har innvistert i ny slede fra Axaeco. Her er noen produktomtaler fra året som gikk:

Comments