Saija sine valper 4 uker


Dun og Jamie i Ingrid-Helene sin varme trygge famn

I dag fyller valper 4 uker. De har utviklet seg masse de siste par ukene. Frem til fylte 3 uker er det valpemamman som står for det meste av arbeidet. Det er først etter dette at det virkelig begynner å bli arbeid for oppdretter. Valpene skal over på fast føde, blir mer og mer aktive, trenger større tomlerom, lager mer lyd, "gjør mere ugang" og de begynner og gjøre fra seg selv. Nå logrer og leker de med hverandre og med oss. Og vi begynner å se mer av personligheten til valpene og mer variasjoner i kropp og hode. En veldig fin gjeng er de! 

Valpene vokser fort og har mer enn femdoblet vekta siden fødselen. De kvasse valpetennene er i frembrudd og det er klart de skal brukes. Fra fylte tre uker får valpene tilleggsfôring. Jeg bruker kjøttdeig fra Eide Handel nå i starten. Etter hvert når valpene blir flinkere til å tygge skal de over på Virbac sitt pelleterte kvalitetsfôr til valper - blødt opp i varmt vann i starten og etterhvert tørt. De har fått sin første ormekur. Og jeg klipper de små valpeklørne en gang i uken, slik at de ikke henger seg fast, skraper opp hverandres øyne og ikke skader mamman sine jur. Vi passer selvsagt godt på at Saija får næringsrik og rikelig med mat slik at hun klarer og produsere nok melk til valpene og ikke taper seg i vekt. Saija spiser også valpefôret fra Virbac og hun elsker det.

Dagene går i ett med vasking av gulv og stulling og stelling med valper og voksne hunder og pusekatten vår Puma. Om 14 dager henter jeg hjem katt nummer to - lille Bellona fra Sverige. Også har vi selvsagt mye besøk - for det er mange som har lyst til å hilse på - og det skjønner vi jo godt!

En av tispevalpene blir "Tromsøberte" hos familien Lorem. De har hatt toller tidligere.

Nå fredag dro Chena av gårde på "treningscamp" - om alt går etter planen skal hun delta i Herringen Trail første helga i mars - det gleder vi oss til!

Noor er på ferie hos kjære Gabi på Balsnes. Noor som er en voksen dame på snart 7 år har innbildt svangerskap og er superhormonell for tiden, så det er veldig godt for henne at hun kan få ekstra kos og oppmerksomhet og miljøforandring hos Gabi. Dette er andre løpetid på rad med inbildt svangerskap for Noor - noe jeg er veldig betuttet over - for vi har aldri tidligere hatt innbildt svangerskap på noen av våre huskier. Noor får i samråd med veterinær galastop for å stoppe melkeproduksjonen.

Resten av hundeflokken her hjemme koser seg på skiturer med far i huset. Også gleder vi oss til en rolig påske på fjellet med sledeturer, unger og katter etter at resten av valpeflokken er flyttet hjemmefra. Vi beholder en av tispevalpene fra kullet selv - vi får se hvem av dem det blir. To av guttene skal etter planen også bo litt lengre hos oss - frem til påske - før de flytter ut til Bakkejord til Silvia og Kurt. Den siste hannhundvalpen er det ikke avgjort hvem som skal ha enda.


Tabell 1. Vektutvikling Saija sine valper

Navn
Fødsels-vekt
1 uke
2 uker
3 uker
4 uker
Snykovet´s Craigh na Dun (DUN)
400
696
1060
1630
2230
Snykovet´s Abandawe (ANNA)
419
686
1060
1610
2100
Snykovet´s Lallybroch (LALLY)
442
740
1120
1610
2260
Snykovet´s Sassenach (SASSY)
430
726
1120
1620
2130
Snykovet´s Jamie (JAMIE)
420
717
1160
1670
2280
Snykovet´s Mr. Willoughby (WILLY)
410
665
1150
1555
2140


Lally og Willy - Rune har satt opp valpegården i huken og valpene har vært ute på sin første små lufteturer i friskluft.

Ingrid-Helene sin favoritt er Anna
Og her er søteste Sassy på fireukersdagen

Comments