Øyeundersøkelse av Vida
AD Snykovet's Vida (6.5 år) har vært inne til gonioskopi og øyelysning hos Veterinær Ernst-Otto Ropstad hos Evidensia Tromsø Veterinærsenter. Dette er tredje gang vi helsesjekker øynene hennes. 

Øyelysningen var uten anmerkninger som tidligere (2014 og 2015), men på gonioskopi ble det påvist endringer i forhold til forrige undersøkelse for nesten tre år siden da alt var normalt (5. juni 2015).

På gonioskopien i dag fant Ropstad L. Pectinatum abn, Fibrae Latea og Laminae med flowholes ca 70% på høyre øye og 50% på venste øye hos Vida. Disse endringene påvirker heldigvis ikke synet til Vida, men er funn vi må ta hensyn til ved bruk i avl. En hannhunden brukt på henne må være helt uten anmerkning på gonioskopi / fri.

Dette viser hvor viktig det er å gjenta ikke bare øyelysning men også gonioskopi på avlsdyr da det kan skje endringer i øyet over tid.

Jeg satte Vida "på vent" / valgte ikke å pare henne for 2-3 år siden, da hennes onkel ble operert for arvelig katarakt / grå stær. Jeg ville avvente og være sikker på at hun og hennes nærmeste slektninger holdt seg frisk og ikke utviklet grå stær. De gode nyhetene i dag er at alt så veldig bra ut på øyelysningen - hvilket jo er gledelig.

Comments