Dagstur til Saana i Finland (1029 moh)Vi har lenge snakket om å klatre opp på Finlands hellige fjell, Saana, som ligger ved Kilpis, like over grensen fra Norge via Skibotn. Fredag den trettende stod vi grytidlig opp og spiste en skikkelig frokost før vi pakket hunder, unger og turutstyr i bilen og satte kursen for Kilpis - med en innlagt liten stopp på Nordkjosbotn for å teste ut "Norges beste softis".

Det er bare tre av hundene våre som er vaksinert mot rabies. Saija er fortsatt i full vinterpels og syns det er et skikkelig pes med fysisk fostring når temperaturen bikker fem grader - så da ble det Bolt og Chena som trakk lykkeloddet og fikk være med over grensa på tur. 

Vi forlot Tromsø i gråvær, vind og småsurt vær - men så snart vi krysset over til Finland letnet det, sola kom frem og vi fikk supert vær - varmt og perfekt vinddrag som holdt mygga / insektene stort sett borte. Vi brukte litt myggspray på starten av turen som gikk gjennom bjørkeskog over solide klopper - men myggnettingen ble liggende i sekken. 

Det var rene pilgrimsvandringen med folk opp og ned det hellige fjell - langs godt merket "løype". Vi traff bla en tysk ung mann som hadde gått hele veien fra Nordkapp og som var på tur til Tyskland - han regnet med å være fremme i desember en gang.

Tretrappa som gikk her før (med 750 trappetrinn) er borte - men det var kjempeflott spor / sti hele veien opp og nydelig utsikt mot Norge, Sverige, Finland. Vi elsker høyfjellsterreng og oversikt - så dette var bare en drøm av en tur for oss! Og det er skikkelig stas å ha ungene med på slike flotte turopplevelser. Denne gangen var vi 6 unger, 4 voksne og 2 hunder i turfølget. Endomondoen viste 9.5 km og 5 timer. Ungene fikk bestemme tempo og vi hadde mange koselige raster underveis. 

Etterpå var vi en liten tur på "grense-shopping" - som seg hør og bør - og deretter badet de tøffeste friksuskene blandt oss i en dyp kulp med god strøm under et par fosser i Skibotndalen.

Neste stopp var gjestestua på Vollan der vi spiste deilig middag - saltkjøtt med kålrabistappe, poteter, gulrøtter og kraft. JUMMI godt for sultne mager etter en lang dag på tur.

Vi var vell hjemme igjen på Håkøya i halv elvetida på kvelden.

OG alle var enige om at det hadde vært en alldeles super dag!

#relive video of our hike to SaanaChena er veldig koselig selskap på tur. Hun trekker meg både opp. Og ned.

Godt merkede løyper i et nydelig landskap.


Turen opp til toppen av Saana er veldig godt tilrettelagt for familiefolk / barn.

Bolt og Chena på tur mot toppen. Vi traff mange hundefolk i løypa.


Fjellet Saana sett fra Kilpis. Saana beskrives som Finlands svar på Besseggen. Den høyeste toppen ligger 1029 moh, og 556 meter over den nærliggende innsjøen Kilpisjärvi. 

In ancient times, the spirits of Saana were worshipped to guarantee a good hunt. Today, this sacred mountain still leave you speechless.
Sana is said to be the best known mountain in Finland, due to its easily recognisable shape.

Comments