Løpetid og parringstidspunkt

Livmor med valper hos hund

Dette innlegget om løpetid og parringstidspunkt et av de mest populære innleggene på Snykovet-bloggen. Siberian husky tispene brunster normalt et par ganger i året. Men noen ganger er intervallene kortere, eggløsningen uteblir eller løpetiden splittes. Hvordan vet man når tispa er parringsklar?

Våre Siberian husky tisper har vært mellom 6 og 12 måneder gamle ved første løpetid. Men tidspunkt for første løpetid hos hunder kan variere svært (fra 5-20 måneder gamle). Tisper som går i lag i en flokk slik som våre hunder, har ofte synkronisert løpetiden, slik at de får løpetid omtrent samtidig. Hos oss har tispene normalt løpetid to ganger i året. Dette kan også variere hos ulike hunder / hunderaser fra to til tre, og kanskje til og med fire ganger i året selv om dette er mer sjeldent. Noen primitive hunderaser løper som villhunder - kun en gang i året.

Løpetida varer ca tre uker. Løpetiden innledes gjerne ved at tispa ofte tisser / markerer hyppigere på tur og hun blir mer interessert i å snuse på ting, spiser kanskje dårlig, samtidig som kjønnsleppene gjerne hovner opp.

De første 10–11 dagene drypper det som regel blod (forbrunsten / proøstrus), men ikke alle tisper blør like mye og noen tisper kan ha "skjult" løpetid. Etterhvert avtar blødningene og sekretet blir lysere. Det er i denne fasen at tispa kan parres / står for hannhunden (eggløsningen / brunst / østrus). Forbrunst og brunst (proøstrus og østrus) kalles samlet for løpetid.

Tispa er gjerne mest mottakelig for parring / lettest å befrukte omkring dag 11-13 eller 12–14, men dette kan variere mellom individ og raser. Det kan også variere fra løpetid til løpetid når tispa er parringsklar.
  • Tessa lot seg parre av Birk dag 7, 8 og 10 av løpetiden. Hun ble drektig med det første Snykovet kullet og fikk hele 9 valper. Parringen skjedde her hos oss.
  • Noor og Vida fikk løpetid henholdsvis 2. og 3. september 2013. Noor lot seg parre av Varg 13. september (dag 11). Hun slapp til hannhunden bare en gang og fikk 2 valper (den ene dødfødt). Vida lot seg parre av Nasse 15. og 16. september (dag 12 og 13), og fikk 4 valper. Parringene skjedde hos Kennel Ulveblikk i Trondhjem. 
  • Lærke ble parret av Birk 19. desember 2013. Parringen mellom Lærke og Birk var ikke planlagt. Det var 4 måneder siden forrige løpetid, og jeg ventet ikke ny løpetid før om tidligst to måneder. Lærke ble drektig etter tyvparringen og fikk hele 7 valper. 
  • I ettertid har vi erfart at det ikke alltid er like lett og få til parring. Vi forsøkte oss på parring av Vida nå i høst med flotte Balto Alaska av Brattalid. Vi oppdaget at Vida hadde løpetid dagen etter at vi kom hjem fra ferie, og viste ikke helt hvor langt hun var kommet. Hun stod / var parringsklar da Balto kom på besøk, men var sannsynligvis helt på tampen / slutten av eggløsningen. Gamle Balto parret henne ikke.
  • Senere på høsten hadde Birk parringsbesøk av en løpsk tispe. Hun hadde vært til sjekk hos veterinær før hun kom til også og var parringsklar, men hun ville ikke slippe til Birk, og det ble dermed ingen parring. 
  • Noor fikk flotte Alak på parringsbesøk 2. januar. Hun startet sin blødning nå i jula 27. desember. Sist, da hun var på parringstur til Trondhjem høsten 2013, lot hun seg parre dag 11 av Varg. Jeg var imidlertid veldig usikker / spent på om det skulle bli noen parring denne gang. Alak og Noor flørtet litt og lekte og hadde det veldig trivelig ilag, men viser overhode ingen parringsadferd, og jeg så ikke Alak forsøke og bestige Noor en eneste gang. Denne løpetiden kom bare 4 måneder etter forrige løpetid, som var i begynnelsen av august, og jeg lurte derfor på om det kanskje kunne være en løpetid uten eggløsning? Den 8-9. januar var jeg i Bergen på jobbtur. Jeg var blitt anbefalt og holde Alak og Noor adskilt litt over et døgn for og se om dette kunne hjelpe! Vel hjemme igjen fra Bergen fredag kveld (dag 13 av Noor sin løpetid), slapp jeg Alak inn til Noor igjen! Da hadde Noor fått den karakteristiske "knekken" på halen / hun la halen til side. Alak undersøkte først urinflekkene i snøen, så heiv han seg rundt og parret Noor. I skikkelig snykov ute i hundegården. Kloke Alak hadde bare ventet på det perfekte øyeblikket i stedet for og mase på Noor før hun var klar!! Noor lot seg parre på nytt av Alak tre dager på rad, både fredag kveld (dag 13), lørdag morgen (dag 14) og søndag formiddag (dag 15). Alak reiste hjem igjen til Bakkejord mandag formiddag, og fikk hilse på Noor før han dro - men da var de "ferdig parret" begge to - og prøvde seg ikke på flere bestigninger. Ultralyd kan tas ca 28 dager etter parring, og ble tatt på Noor lørdag 7. februar, den viste 3 valper. Dersom tispa er drektig kan man også ta røntgen, ca 53 dager etter parring, for og vite helt sikkert hvor mange valper som kommer. Vi tok røntgen 2. mars, og det ble oppdaget en valp ekstra, altså 4 valper totalt. Noor fødte 5 valper 12. mars. 

Det vanlige er altså at tispene har brunst 1-3 ganger i året. Men noen ganger er intervallene kortere, eggløsningen uteblir eller løpetiden splittes.
  • Forkortede brunstintervaller: Brunsten kommer hyppigere enn med 4 måneders mellomrom. For eksempel hver andre måned. Rapportert som et problem hos enkelte raser (for eksempel Schäfere). 
  • Mangel på eggløsning: Eggblærene vokser frem, men disse går ikke gjennom eggløsning. Dermed går ikke tispa gjennom diøstrus og anøstrus og syklusene blir kortere. Blodprøver med måling av progesteronnivået kan gi svar på om tispa har eggløsning eller ikke.
  • Splittet løpetid: Kommer trolig av at tispen først utvikler eggblærer på eggstokkene. Disse produserer østrogen og gir symptomer på forbrunst og brunst / løpetid. Imidlertid skjer ingen eggløsning av disse eggene. Like etter vokser nye eggblærer opp og nye symptomer på forbrunst og brunst / løpetid kommer. Denne gangen skjer det derimot en eggløsning og hunden vil gå inn i de etterfølgende fasene med diøstrus og anøstrus.

Er tispa parringsklar?

Følg nøye med adferden til tispa i denne perioden. De "byr seg fram" for hannhunden ved og stille seg opp for han, og dersom du klør henne bak på ryggen vil hun brette halen til side på en meget karakteristisk måte. Både den løpske tispa og hannhunden vil være urolige, masete og stressa i denne perioden. Hannhunder som lever sammen med tisper kan spise dårlig under løpetida. Og lage mye lyd! Det finnes eksempler på tisper som har vært villige til å parre seg så sent som dag 21, der paringen har gitt valper. Alle egg løsner ikke på en gang, men de løsner ofte i løpet av et par dager. Tispas egg er vanligvis fruktbare i to døgn etter at de er modne, hos noen raser opp mot fire døgn. Hannhundens spermier er fertile i opptil to dager. Det ideelle parringstidspunktet er 2 døgn etter at tispa står for hannhund for første gang.

Befruktede egg implanteres etter 17 dager, og tispa vil normalt gå drektig i cirka 63 dager før hun føder. Drektighet kan påvises ved ultralyd etter 18 dager.


Etiske retningslinjer
En tispe skal være minst 18 måneder gammel før første parring, se link her. Tispa bør ikke pares før tidligst 2. løpetid eller senere i henhold til den aktuelle raseklubbens anbefalinger, og paring skal ikke finne sted etter at tispa har fylt 8 år. Se utfyllende informasjon om etisk grunnlag for avl og oppdrett på Norsk Kennelklubb (NKK) sin nettside her.

Comments

  1. Utrolig lærerik blogg Monica, det er ikke mange som byr så mye på seg selv og sine erfaringer som du gjør. Tusen takk for bidragene, du gjør det lettere for oss som ikke har like mye erfaring med hund og hundehold til å ta de riktige valgene for våre kjære firbeinte;=)

    ReplyDelete
  2. Tusen takk for trivelig feedback Lars. Artig at bloggen kan være til nytte.

    ReplyDelete
  3. Nå har jeg lest side opp og side ned på diverse sider om tisper og løpetid, men føler jeg blir mer forvirra og usikker enn klok.. Men har skjønt det er mye raseavhengig samt litt individuelt fra hund til hund? Så håper du kanskje kan bidra litt...

    Har en tispe på 4,5 år, 50/50 husky border collie, hun har aldri vært parret før, men fikk et innfall og hadde mulighet med en 50/50 husky samojed så jeg lot henne... i det minste få seg en hyrdestund selv om det ikke blir valper, men lurer på om jeg er litt sent ute. Tror hun startet løpetida rundt 19-20 des da jeg så blod og hun parret seg 9 jan og de hang ihop i 10-15 min. Tenkte og å sjekke om hun var villig i morgen 12 jan. Blir det bomskudd? Jeg ser hun blør litt enda når jeg skriver dette Hun hadde 2 løpetider i året første par årene, men de siste 2 har hun bare fått det rundt juletider hvert år. Vet ikke hundene selv når det er... liv laga å parre seg? Altså, hvis hun slipper til karen vet hun selv at det er riktig tid?

    Takk for et fint innlegget ditt og en fin blogg

    ReplyDelete
  4. Godt og informativt. Har en Siberian tispe på 1 år nå med sin første løpetid. Har tidligere hatt en gordon setter hannhund som var svært høyt premiert på jaktprøve og fikk mange parringer. Vil dele en historie her. En tispe, som tidligere hadde gått tom, kom til oss. Det var "rett tidspunkt". Ca 10 - 12 dager etter første blødning. Men hannhunden var helt uinteressert selv om tispa stod med halen til siden. Det gikk noen dager og fortsatt var det slik. Ble litt stressa og tispeeier sa at vi kanskje skulle gå til veterinær og prøve å få inseminert. Det hadde de gjort sist også men valper ble det ikke. Tok tispa til veterinær som tok prøver og "konstaterte" at tispa var midt i eggløsning. Men hannhunden brød seg ikke. Så begynte en febrilsk telefonrunde for å finne en annen tispe i løpetid som vi kunne bruke for å få tømt hannhunden og så inseminere. Til slutt fant jeg en kandidat og avtalte møte hos veterinær dagen etter. Før vi dro til veterinær satte jeg hannhunden og tispa sammen som et siste forsøk. Og da var han som en helt annen. Kastet seg på henne og parret. Det skjedde to dager til. Det var da gått over 20 dager. Han luktet at nå var tiden inne og egg på vei. Veterinæren sa at det er godt hundenesa fortsatt er bedre enn oss til å fastslå rett tidspunkt. Det kom 8 valper. Stol alltid på hunden!

    ReplyDelete

Post a Comment