Prisen på en valp




Nå som vi har valper får vi ofte spørsmål om hvor mye penger vi tjener på salget?

Svaret er enkelt: Ingenting! Det er heller sånn at vi går i minus - sånn rent økonomisk sett. Både når det gjelder de direkte kostnadene forbundet med valpekullet, men selvsagt også når det gjelder driften av kennelen totalt sett - en viktig premiss for å kunne drive med oppdrett.

Hundene er vår hobby - dette er ikke noe vi holder på med for å tjene penger! 

Man kan selvfølgelig spare noen kroner ved å bruke egen eller lokal hannhund i parringen - dersom man har gode kandidater tilgjengelig. Men for oss har det vært en viktig og riktig prioritering å bruke hannhunder med godt dokumenterte løpsegenskaper fra en god langdistansekennel når vi nå skulle ha valper på våre to tisper Vida og Noor - da disse så langt ikke selv har deltatt i løp / konkurranse.

For meg var det også avgjørende at dette var hannhunder som jeg selv hadde møtt / håndtert flere ganger og sett i aktivitet som handler under Finnmarksløpet, slik et jeg viste at dette var meget gode hunder også gemyttmessig. Et annet viktig moment var at vi allerede har avkom i Team Snykovet (Smilla, Frost og Isa) etter den ene av disse hanhundene (Nasse) - som vi er meget godt fornøyd med. Hanhunden skal matche tispa på en best mulig måte, den skal harmonere med / utfylle tispa mht type, kroppsbygning, eksteriør, gemytt osv. Varg og Nasse på Kennel Ulveblikk er den perfekte match for vår Noor og Vida.

Penger skal ikke være motivet for avl! Målet må være å ta vare på de gode bruksegenskapene til rasen. Vi ønsker å få fram funksjonelle, friske, rasetypiske hunder med gode bruksegenskaper og god mentalitet. Hunder som kan egne seg både som familiehunder, gode turvenner, og som konkuransedyktige trekkhunder i små eller store hundespann. 

Kullene som vi nå har på Vida og Noor skal danne grunnlaget for videre utvikling av Team Snykovet sitt spann og er også tenkt brukt videre i avl. To av tispevalpene (Arwen og Bella) skal bli i spannet - en hos oss og en hos Jonny og Silje. Vi vil ikke ha for mange hunder - og har satt en øvre grense på seks hunder her hos oss i familien Sundset - dette er bakgrunnen for at vi også har noen valper for salg fra disse parringene.

Det heter seg at man aldri skal parre på tom lommebok - utgiften kan ofte bli større enn inntektene. Så hva er egentlig prisen for en valp? Mange vi snakker med ser ikke utgiftene - de teller antall valper og adderer opp inntektene og tror vi tjener store penger på et kull.

Utgifter direkte knyttet til parring og valper
Levering og henting av løpske tisper for parring (4 turer med fly) kr 14 000
Avlsforsikring totalt kr 2 600 / år for våre 5 voksne hunder
Ultralyd for to tisper kr 1 000
Komplikasjoner ved fødsel to tisper, egenandel kr 4 200
Ormekur - voksne hunder og valper - kr 500
Valpeskåler, valpehalsbånd etc kr 900
Hundegårdselementer og materialer til ny valpegård kr 9 000
Parring - førstevalg av valp fra kullet eller verdien av en valp kr 12 000
Registrering av valpene i NKK - kr 415 per valp - totalt kr 3 000 for fem valper
I tillegg kommer chipping, vaksinering, helseattest når valpene er leveringsklare 8 uker gamle ca kr 5500 totalt for fem valper, og fôr til valper og mødre pluss x antall arbeidstimer

Indirekte utgifter knyttet til avl / tester funksjon, eksteriør, helse
Utstilling kr 350 / hund / utstilling
HD og AD røntgen ca kr 2 000 + rekvisisjon fra NKK kr 430 / per hund

Kenneldrift
Oppbygging av spann / kjøp av hunder / valper fra eget oppdrett
Fôring og snacking av hele hundeflokken
Vaksinering / ormekurer / evt andre veterinæutgifter
Bil med hundekasser og tilhenger for treningsvogn
Treningsvogn, slede, seletøy, linesett, oppstallingswire, vedlikehold hundegård / nye hundehus, halm til husene pluss pluss
Egnede klær og skotøy til trening av hund / hundekjøring året rundt

Inntekter
Inntektene avhenger av hvor mange valper som kommer. I vårt tilfelle ble det denne gangen fem valper fordelt på våre to tisper Vida og Noor. Salgsprisen per valp er kr 12 000.

Comments

  1. Denne burde alle "nye" oppdrettere virkelig ha lest, tror det er mange som ikke tenker ove halvparten av disse utgiftene en gang. Må si jeg er enig i levereglen: Ikke driv avl for myntenes skyld.

    ReplyDelete

Post a Comment