Klikkertrening med hund


Tekst: Monica A. Sundset; denne artikkelen er tidligere trykket i Huskybladet 2/2014 (Norsk Siberian Husky Klubb)

En klikker er en liten plastdings med en spent stålfjær som gir fra seg en distinkt klikkelyd når du trykker på den. Klikkeren brukes som hjelpemiddel i trening av hund for å markere for hunden at den gjør noe riktig akkurat i det øyeblikket lyden kommer. Selve treningsmetoden kalles shaping through positive reinforcement (forming av adferd gjennom positiv forsterking), eller mer populært ”klikkertrening”, fordi det vanligvis er en klikker som brukes som markør. Men man kan i prinsippet bruke et hvilket som helst signal (for eksempel en fløyte) så lenge lyden er presis og tydelig nok.

Trekkhunder i bånd
Jeg har tidligere deltatt i flere kurs der vi har brukt klikker for å trene valpene. Selv om jeg syns dette har vært en fascinerende og spennende teknikk, har jeg ikke tatt meg tid til å følge dette opp på en systematisk måte hjemme. Vi har nå fem voksne Siberians, og vårt hovedfokus har alltid vært den "fysiske fostringen" – aktiviteter og turer med en, to eller mange hunder i gangen. Våre hunder kan "sitt", "ligg", "kom" og "gå bak” ned fjellet, de fungerer alle godt i spannet, oppfører seg ordentlig både inne i huset og ute i hundegården, sammen med oss og sammen med andre. Alt dette har de lært helt fint uten klikking! Men de kan for eksempel ikke "gå pent" i band gjennom gågata i byen - det har vi rett og slett ikke trent på. Våre hunder er trekkhunder og de har fått lov til å trekke. Når vi går tur har jeg dem alltid i sele og bruker selv magebelte - sånn at vi alle får skikkelig trim! Nå har vi en ny valp, Arwen, fra eget oppdrett. Jeg har satt meg en del konkrete mål som jeg ønsker å nå med henne. Et av disse målene er at hun skal kunne gå pent i bånd uten å trekke. Jeg har også lyst til at hun skal kunne stilles / handles på hundeutstilling på en mer proff måte enn det de andre hundene mine kan. Bare det å kunne gå fra bilen til utstillingsringen på en ”sivilisert” måte – uten at hunden drar og sliter – ville være fantastisk deilig! Til treningen av Arwen ønsker jeg å benytte klikkerteknikken. Jeg er så heldig å ha fått en ”personlig instruktør” til å hjelpe meg med å få ”dreis” på dette med klikkertrening. Marie-Anne Blanchet har masse kunnskap og lang erfaring i bruk av klikker til trening og aktivisering av sjøpattedyr (ulike seler, delfiner, niser etc). Marie-Anne har også brukt metoden på katter, og til og med til trening av fugl. Hun har aldri jobbet med hunder før, men prinsippene er jo de samme, og hun syns det er spennende å teste ut metoden på (for henne) en ny art. Jeg tenker at når man kan få en delfin til frivillig å ligge musestille mens det for eksempel tas blodprøver, eller en måke til å vente pent på mat, så må da jeg kunne få mine trekkhunder til å gå pent i bånd!

Klikk med Arwen
Fordelen med å ha hunder fra før er at man får god hjelp både i oppdragelse og aktivisering av den nye valpen. Mamma Noor og de andre hundene i flokken vår er alle gode rollemodeller for Arwen. Min jobb er å gi Arwen trygge, forutsigbare rammer, kos, sosialisering, miljøtrening, samt mental og fysisk aktivitet som passer hennes behov etterhvert som hun vokser til. Arwen skal fungere som familiehund - vi har to små barn og i heimen vår er det stort sett alltid ”et yrende liv” med unger og voksne og hunder på besøk. Når Arwen blir større skal hun fungere som trekkhund i spannet sammen med resten av flokken og som turkompis. Arwen tegner til å bli en stor tispe, med sterk egenvilje. Det er kjempeartig å se hvor effektivt og presist klikkerteknikken virker når man tar seg tid til å jobbe systematisk. Nå i starten lærer jeg henne at klikkingen betyr ”bra” / ”flink jente”! Fokuset er altså ikke på at hun skal lære en spesiell adferd nå i første omgang, men at hun skal lære at ”klikkelyden” henger sammen med ”godbiten”. Det er derfor også viktig å gradvis øke tiden litt mellom klikking og godbit. Når hunden har skjønt denne sammenhengen kan man begynne å trene på ønsket adferd. Det finnes masse god litteratur om prinsippene for klikketrening, og haugevis med videosnutter og artikler på nett. Men kort fortalt handler klikkerteknikken om presis bekreftelse av riktig adferd ved at man klikker eller fløyter når hunden feks ser på deg fulgt av belønning (en godbit eller kos). Dette kalles betinget forsterking og fremelsker ønsket adferd hos hunden dersom det brukes systematisk. Treningen bygger på hundens egeninitiativ, og dersom hunden ikke ser på deg, får den heller ingen belønning / respons. På samme måte som et hundespann holdes igjen / ikke får løpe før de tier stille / er rolig.

Fire viktige prinsipper for klikkertrening
1. Klikkertreningen fokuserer på belønning av riktig adferd (positiv forsterkning), ikke på korrigering av feil adferd (forsterkes ikke). Vi leter etter de riktige tingene hunden gjør og belønner (forsterker) disse slik at denne adferden gjentas hyppigere og hyppigere. Og i stedet for å straffe hunden når den gjør noe galt (eks bjeffer), kan du belønne den med jevne mellomrom når den gjør noe riktig (eks er stille). Når hunden erfarer at den belønnes for å være stille, vil periodene uten bjeffing bli lengre og lengre. Det at man belønner hunden når den gjør noe riktig, betyr ikke at man aldri skal si "nei!" eller sette grenser når hunden gjør noe galt (eks stjeler indrefileten fra kjøkkenbenken). I en slik ”akutt situasjon” skal hunden stoppes (korrigeres) med en gang! Også må du etterpå tenke gjennom hvordan du skal lære hunden hva som er rett adferd (ikke hoppe opp på kjøkkenbenken!).

2. Klikkertreningen er basert på at hunden frivillig / på eget initiativ skal tilby riktig adferd. Det er nettopp dette som gjør klikkertreningen så artig og effektivt. I klikkertrening venter du tålmodig på at hunden skal sette seg – så klikker du og belønner! Neste gang setter hunden seg kanskje enda raskere. Klikk og belønn hver gang, så gjentar dette seg hyppigere og hyppigere.

3. Klikkerteknikken er basert på bruk av en betinget forsterker, klikkeren, som varsler at den virkelige belønningen er på vei (godbiten, kos og skryt, favorittleken eller noe annet morsomt). Når hunden har lært at denne klikkerlyden betyr at belønningen kommer, representerer lyden av klikkeren klar og tydelig informasjon til hunden. Med klikkeren kan du forsterke på nøyaktig riktig tidspunkt, akkurat idet hunden sitter pent, går noen få skritt pent i bånd, eller møter blikket ditt. Dersom du klikker akkurat idet hunden gjør som du vil, gjør det ingenting at den virkelige belønningen (godbiten) kommer først noen sekunder senere. Det er det som hunden gjorde akkurat idet den hørte klikket som hunden vil assosierer med belønningen.

4. Klikkerteknikken fokuserer på det du kan se med det blotte øye. Det er ikke alltid like lett å vite hva hunden ”tenker” i ulike situasjoner, men denne treningsformen fokuserer på det vi konkret observerer: det som foregår rundt oss når vi trener (situasjonen), adferden til hunden, hvor presist vi klarer å belønne riktig adferd, hvordan reagerer hunden akkurat i det den hører klikket, hvor lang tid tar det mellom hver gang hunden får belønning osv. Vi kan ikke lese tankene til hunden – men vi kan tilpasse / endre treningen i forhold til situasjonen / de faktorer vi faktisk har kontroll over. For eksempel NÅR vi trener (passe på at dette skjer før hunden får mat, slik at den er sulten / motivert til å jobbe for godbitene), HVOR vi trener (i starten bør det ikke være for mye forstyrrelser slik at valpen kan konsentrere seg), klikke presist / ikke et halvt sekund for sent, ikke lokke / mase på hunden dersom den er opptatt med noe annet – men vente til den frivillig gjør det den skal, bruk attraktive godbiter som hunden vil jobbe for, osv.

Hvorfor klikkertrening?
Det er rett og slett kjempeartig med klikkertrening når du først kommer i gang, og ser hvor lett det er og hvor raskt du oppnår resultater! Klikkertreninga gir god kontakt med hunden og er en veldig positiv form for samvær. Klikkertrening gir arbeidsglade hunder som liker å trene og ikke er redd for å gjøre feil, fordi man primært jobber med å belønne riktig atferd (i stedet for å korrigere feil). Klikkertrening gir hunder som hele tiden deltar frivillig i treningen. Man trenger ikke å bekymre seg for manglende kontakt når man har en skikkelig klikkertrent hund, fordi hunden helt fra starten lærer å tilby adferd frivillig. Klikkertreningen er mer effektiv enn annen trening fordi du sparer tid og kan få akkurat den presisjonen du er ute etter ved hjelp av klikkeren som forsterker meget nøyaktig (”timingen" på belønningen blir bedre). Gjennom klikkertrening blir du også flinkere til å "lese hunden", dele opp treningen i små delmål og øke kravene i passelig tempo. Klikkertrening blir bare artigere jo lengre du holder på, etter hvert som hunden lærer mer og mer. En ”klikkerklok” hund har virkelig lært treningsformen, den elsker å trene, tilbyr stadig nye adferden, og er svært kreativ, slik at nye øvelser går fort å lære inn. Klikkertrening gir deg også en toveis kommunikasjon med hunden, du kan ”snakke” med hunden og den har lært hvordan den skal respondere. Det er også lettere å redusere uønsket adferd gjennom bruk av klikkerteknikken.

Vil du lese mer om klikkertrening?
Les bøkene ”Ikke skyt hunden!” av Karen Pryor og ”Klikkertrening for din hund” av Morten Egtvedt og Cecilie Køste.

Comments