Fjell-kullet: 1 uke

Snille, tålmodige, omsorgsfulle Noor og 6 dager gamle Rampen.

Stillhet! Det er luksus det! En pause fra alle lyden i det Sundsetske hjem. Jeg har tatt med meg tekoppen inn på valperommet for og nyte roen og freden! Bare pusten til Noor som sover tungt, og knirkelydene fra valpene..... de er så fine.... og de vokser så utrolig fort!! Ett kilo er de blitt (920-1070 gram), og har doblet vekten sin siden fødselen. Nå i dag har de begynt stavre seg opp på på alle fire... på skjelvende bein.... de ser ut som fulle menn på tur hjem fra puben! Og det passer jo bra på en fredagskveld.

Når valpene fødes er de døve og blinde, og de har nesten ikke luktesans. Men de kan kjenne lukten av morens patter og lete seg fram til disse. Valpene er helt avhengige av morens melk, slikking og massasje. Det viktigste i valpens liv er og spise så ofte som mulig og så mye som mulig, og å opprettholde kroppstemperaturen. Morens melkeproduksjon stimuleres av at hun rengjør / slikker valpene. Den første melken (råmelken) overfører antistoffer fra mora og til valpene, og beskytter valpene mot sykdom. Det er derfor viktig at mora er fullvaksinert før parring, slik at valpene får best mulig immunforsvar både under svangerskapet og via råmelken etter fødsel.

Valpenes nervesystem er lite utviklet når de kommer til verden, og man kan se at det rykker i dem mens de sover og nervesystemet utvikles. I likhet med voksne hunder, gjør valpene gjerne " løpebevegelser" med bena, og de piper også i søvne. I starten aker valpene seg fremover med forbena (bakbena blir mindre brukt). De sover ofte tett inntil hverandre, og gjerne med nesen trykket inn et "varmt sted" (under teppet, inn i et hjørne, innunder en annen valp).

Selv om valpene er både blinde og døve, lager de mye lyd ("knirkelyder"). Disse lydene bidrar også til og stimulere morens melkeproduksjon. Valpene tar "spenntak" i pattene og napper i pattene når de suger melk. Dette øker også melkeproduksjonen.

Det er svært viktig at valpene og mora får fred og ro de første ukene, og forstyrres minst mulig. Jeg veier valpene daglig den første perioden, slik at jeg kan følge vektutviklingen for hver enkelt valp. En uke gamle (i går torsdag) fikk de sin første ormekur (banminth pasta) og jeg klippet klørne for første gang.

Denne første tiden handler livet kun om spising og soving. Noor steller godt med valpene, de vaskes og slikkes og mates. Hun er en tålmodig og omsorgsfull mamma. I dag (dag 8) begynte valpene og stavre seg opp på alle fire. Nå er det ikke lenge til de begynner og åpne øynene. Det er fasinerende og følge utviklingen fra dag til dag. Jeg kjenner at de blir tyngre mellom hver veiing. De kan legge på seg hele 100 gram per døgn. Det er en stor prosentvis økning i kroppsvekten på svært kort tid, og det er klart at mamma Noor trenger god og næringsrik kost for og kunne lage nok melk til alle barna sine! Alle valpene utvikler seg fint, er vitale / robuste og de spiser godt! De er så vakre at jeg har lyst til og beholde dem alle sammen! Og jo mere tid jeg tilbringer sammen med dem - jo mer forelsket blir jeg! Håpløse greier det der!

Bilder av valpene finnes i en egen mappe på Kennel Snykovets side på facebook her.


Gutta boys 1 uke gammel: Snykovet´s Hamperokken aka Rampen, Lille Blåmann og Boja.

Småpikene: Snykovet´s Tinde og Fløya - storsøster og lillesøster.

Comments