Utstilling: Nybegynner i ringen?


På Handlerkurs med Ida-Helene Sivertsen i Harstad. Her viser hun en ung Siberian hannhund, Noatak fra Kennel Snøfrost.


Den Canadiske Siberian husky klubben har laget en illustrert guide til rasestandarden som kan leses her. Der skriver de følgende om hvordan Siberians skal handles i ringen:

When Showing the Siberian Judges please note the standard states "When in the show ring, he should be gaited on a loose lead at a moderately fast trot. " While this is ideal it is more likely you will see Siberians out in front of their handlers on the leash. The Siberian should never be seen strung up and restrained on the leash by the handler. And it is important to note that the natural inclination of the Siberian Husky is to be a mobile energetic dog. They do not naturally stand and stare like a Doberman Pinscher. With that in mind they should not be expected to stand motionless for extended periods of time. Good feet are critical to the working Siberian. Judges should take the time to examine the foot for thick pads and webbing between the toes. This is a very natural breed that should not be stacked or shown in an exaggerated manner. 

Oppdrettere som avler med spesielt fokus på eksteriør og show stiller gjerne krav til sine valpekjøpere om at hunden skal stilles noen ganger i løpet av sitt liv, slik kan de kan få sitt avlsarbeidet vurdert og kan få reklame for sitt oppdrett og sitt arbeid for rasen. Våre hunder kommer primært fra "løps / brukshundlinjer" og vi selger våre valper som familiehunder til tur- og friluftsmennesker. Vi syns det er hyggelig om våre valpekjøpere har lyst til og stille hundene, enda mere stas er det om hundene kan få kjøre i små eller store spann / delta i løp slik at de kan få vist sine bruksegenskaper. Men det viktigste for oss er at valpen kommer til et godt, permanent hjem der den får et aktivt liv med masse turer, kjærlighet og omsorg i et sosialt fellesskap med familien.

Jeg liker og drive med utstilling! Selv om resultatet kan variere for våre brukshunder. Desto mer stas er det når det går bra - og jeg får vist hunden på en god måte. Dette er konkuranse i "show" og selve presentasjonen av hunden er viktig. Hund og fører (ekvipasje) / handling teller med i vurderingen. Det nytter ikke og ha en flott hund om hunden vantrives i ringen slik at dommeren ikke får "sett" / vurdert hunden ordentlig. Dette skal være en positiv og hyggelig sport for både hund og eier. Hunden skal være happy i ringen - en hund som trives i situasjonen "tar seg også mye bedre ut". Det og drive med utstilling koster både tid og penger. Man har bare noen få minutter til rådighet for å få vist fram hunden inne i ringen. Denne tiden må brukes godt! Derfor er det viktig og trene på forhånd.

Kritikken som hunden får av dommeren på utstillingen beskriver hundens eksteriør, gemytt, bevegelser i forhold til rasestandarden. Rasestandarden for Siberian huskies er "romslig" sammenlignet med mange andre rasestandarder, og tolkes også i forskjellige retning av dommere og ikke minst oppdrettere, som legger ulik vekt på eksteriør i sin avl. Dette medfører igjen stor variasjon i eksteriør innen vår rase. Hunder fra brukshundlinjene "treffer" standarden i varierende grad, noen er spot on - andre ikke. En og samme hund kan dessuten få svært ulik bedømmelse hos to ulike dommere. Dette gjelder selvsagt Siberians fra både "brukshundlinjer" og fra "show/utstillingslinjer". Jeg har opplevd og få blå sløyfe en dag, Cert og BIM den neste, på samme hund. Men jo bedre hunden "treffer" standarden, jo større er sjansen for at den skal gjøre det bra i ringen om presentasjonene er god!

Diskvalifiserende feil på utstilling for Siberians er hunder som er for høye - det vil si hannhunder over 60 cm og tisper over 56 cm. Det betyr ikke at hunder som er høyere ikke kan gjøre en god jobb i selen. Det betyr bare at de er for høye i henhold til rasestandarden og dermed trekkes for det på utstilling - dette gjelder selvsagt også på "spesialutstillinger" med såkalte "brukshunddommere". 

Siberian huskies skal i følge standarden ha moderat benstamme, harmoniske proporsjoner, lette og frie bevegelser, god pels, tiltalende hode og ører, korrekt hale og godt gemytt. Rasen skal aldri virke så tung eller grov at den minner om en tungvekter; men den skal heller ikke være for lett og spinkel med for lange bein og for lang rygg. Såkaldte show / utstillingshunder befinner seg ofte i den "tyngre enden" av standarden mens racing / brukshundene ofte befinner seg i den "lettere enden" av standarden. I begge ender kan det også "bikke over" til ytterligheter / egenskaper som ikke er i overensstemmelse med standarden.

Hvorfor stille hunden?
Hundeutstilling er en spennende hobby, som også bidrar til og vurdere resultatet av avl i forhold til hundens eksteriør. Gemytt, bevegelser, "pelskondisjon", hundens kondisjon (overvektige og avmagrede hunder vil få trekk for dette) og presentasjon / handling har også betydning og påvirker hundens premiering. Jeg liker selve konkuransen, og jeg syns det er kjekt og treffe andre "Siberian-folk" og deres hunder. Utstilling er dessuten super miljøtrening for hunden, og det er en positiv og artig aktivitet å holde på med sammen med hunden - både treningen før utstillingen og selve utstillingsdagen.

Trening før utstilling
Ønsker du og delta på utstilling med din hund, bør du gi både hunden og deg selv et best mulig utgangspunkt ved og trene / foreberede dere godt. Delta på utstillingskurs. Tren sammen med gode venner. Studér profesjonelle handlere - hvordan viser de sine Siberians?

Hunder som skal delta på utstilling må være renrasede / registrerte i NKK / ID-merket, de må være fylt 9 måneder og ha fått de nødvendige vaksiner (minimum 14 dager før utstillingen). Dersom du har lyst til å stille hunden din før den er fylt 9 måneder, kan du melde den på valpeshow / valpeskue. Dette fungerer på samme måte som ei vanlig utstilling, men er ikke offisiell og resultatet blir ikke registrert hos NKK. Dette er imidlertid fin trening for både deg og hunden. På Valpeshow må hunden være fylt 4 måneder, og hver rase er delt inn i to klasser 4-6 måneder og 6-9 måneder, men det er ikke alle utstillinger som har dette tilbudet.

Tren på at hunden skal stå rolig. Ta lengre og lengre intervaller slik at hunden til slutt kan stå pent, rolig og avslappet oppstilt (med fokus på deg) ca 2 min på kommando. Dette kalles "stacking" på utstillerspråket. Noen foretrekker og "stacke fritt" - med handleren i front av hunden, mens hunden ser på handler og står stille og fokusert. Bruk klikker / positiv forsterking. Vær aldri sur på hunden, men vær tydelig, bestemt og konsekvent. Dette skal være hyggelig og artig trening for både deg og hunden. Venn hunden til utstillingsbandet. Øv gjerne forann et speil, slik at du kan se hunden fra dommerens perspektiv. Andre foretrekker "hand stacking", da plasserer handler hver av hundens føtter i perfekt posisjon mens han / hun selv kneler ved siden av hunden. Dette kan trenes på ved og la hunden "stacke" på fire mursteiner eller treklosser (hevet noen cm fra gulv / bakke), slik at hunden lærer å stole på beina og føler seg trygg på måten de plasseres. Uansett om du velger og stå forann hunden eller på kne ved siden av, er det viktig og jobbe med hundens uttrykk. Den skal ha et våkent blikk og se glad ut.

Øv også på og trave pent. Bevegelsene er viktig for bedømmelsen av hunden. Be venner og kjente om å kjenne på / "gå over" hunden mens den står oppstilt, og la hunden bli vant til å vise frem tenner. Dersom du har en hannhund må den også venne seg til at testiklene skal sjekkes.


På Handlerkurs med Ida-Helene Sivertsen i Harstad. Ung og vilter Noatak trener på trav.

Påmelding
Norsk Kennel Klub (NKK) og dens medlemsklubber arrangerer et stort antall arrangementer i løpet av året. Noen av disse er offisielle, såkalte terminfestede utstillinger. Aktiviteter som er offisielle kalles «terminfestede» fordi du finner oversikt over disse i terminlisten. At arrangementet er offisielt betyr at resultatene registreres i DogWeb og titler stambokføres. Terminliste / oversikt over utstillingene finnes på Norsk Kennel Klub sin nettside her. Oversikt over NKKs internasjonale utstillinger med dommerlister og frister finnes her

På utstillinga er rasene delt inn i aldersklasser og championklasse: 9-15 mnd (juniorklasse JK),
15-24 mnd (åpen unghundklasse AUK), fra 24 mnd og inntil 7 år (åpen klasse AK), for hunder over 7 år (veteranklasse) og hunder som allerede er champions skal stille i championklasse (CHK).

Fra 1. januar 2014 ble det åpnet for brukshundklasse for Siberian Husky på utstilling. For å delta i denne klassen må hunden ha deltatt på og fått bekreftet minimum 3. premie fra trekkhundprøve for polare raser. Det er eiers ansvar å melde på i riktig klasse. Hvis man melder på i brukshundklassen uten å ha hund som er kvalifisert til å delta, vil resultatet bli strøket i etterkant. Finner du ut at du har meldt på i feil klasse FØR utstillingen, ta kontakt med arrangør og hør om det er mulig å bytte klasse.
Du kan melde din hund på utstilling via "min side" på NKK sin nettside
Fristen for påmelding finner du også der, den er vanligvis 4 uker før utstillingsdagen. Ca. 1 uke før ustillinga vil du motta en mail med ditt start nummer. Der er det også opplysning om sted, oppmøtetid og ringnummer, og du kan se hvor mange andre hunder som er påmeldt i din rase. NKKs utstillingsregler (gjeldende fra 01.01.2015) finner du her. Les disse nøye.

Pelsstell før utstilling
Noen dager før utstillingen skal hunden bades / shamponeres, børstes og blåses tørr.

Utstillingsdagen
Ta en lett løpetur eller sykkeltur med hunden på morgenen. Børst / blås over pelsen - møt alltid opp med en ren og velstelt hund i utstillingsringen. Husk startnummer (print ut fra mail, dekker også inngang til utstillingen for en person), vaksinasjonskort (dette sjekkes ved inngangen til utstillingen), stamtavle, utstillingsbånd, godbiter (noe som hunden liker ekstra godt), vann, børst, hundebæsjpose og kontanter (parkeringsavgift, program, mat og drikke). Påventer du lang ventetid kan det være fint og ha med en liten campingstol, bur (fint for hunden og kvile seg / slappe av i) og varme klær (uteutstilling). Ha fokus på jobben du skal gjøre. Ikke fôr hunden før utstilling, da blir hunden "dorsk" / mindre oppmerksom / vanskeligere og motivere. Ha gjerne med godbiter i ringen, men ikke stå og fôr hunden med godbiter inne i ringen. De skal kunne stå pent - uten at man må "stappe i dem" hele tiden. Møt opp i god tid, slik at hunden blir vant til omgivelsene før den skal i ringen. Husk at det kan forekomme forandringer i oppsatt program (annonseres evt ved ringen). Hunden trenger ofte også en siste finish på pelsen før den skal inn i ringen, så ta med børst og håndduk dersom det er en ute-utstilling og gjørmete bakke / dårlig vær. Startnummeret (katalognummeret) fester du godt synlig på din venstre side med en sikkerhetsnål eller en klips. Når du skal inn i ringen blir ditt nummer ropt opp av ringsekretæren. Hold hunden på din venstre side og gå mot klokka i ringen. Dommeren og ringsekretæren vil gi deg de beskjedene du trenger og ber deg vanligvis om å gå en runde rundt i ringen, så fram og tilbake, eller i trekant. Hold fokuset på hunden og ros den gjerne når den trenger det. Hunden skal vise seg i fint trav og den skal stå så pent som mulig slik at dommeren får vurdert vinkler og rygglinje. Hunden må godta at dommer sjekker tenner og bitt.

I ringen
Det er viktig og huske at dommeren bare dømmer ut fra det han / hun ser der og da. Jo penere hunden blir fremvist, jo bedre mulighet har dommeren til å få sett hunden fra dens beste side og dermed øker også sjansen til å komme langt i ringen.

Still alltid opp hunden slik at du ikke selv står i veien / ikke komme mellom hunden og dommeren. Plasser deg i god avstand fra dommerbordet, ikke nærmere enn 4 meter. Husk at dommeren står og vil derfor få et bedre inntrykk av hunden i profil med litt avstand.

Hva betyr premiesløyfene?
Når du har vist hunden i ringen får du et sløyfeband som viser premieringen av hunden. Alle premieringer markeres med fargekoder.
  • Rød: Excellent i kvalitetsklasse
  • Blå: Very Good i kvalitetsklasse
  • Gul: Good i kvalitetsklasse
  • Grønn: Sufficient i kvalitetsklasse
  • Grå: 0. premie i kvalitetsklasse (tildeles hunder som har diskvalifiserende anatomiske, typologiske eller psykiske feil (f.eks aggressive hunder og hunder som biter). Hannhunder som bare har en testikkel eller mangler testikler tildeles 0. premie. Hunder som har fått 0. premie 3 ganger gis utstillingsforbud.
  • Brun: KIP (kan ikke premieres) i kvalitetsklasse (gis til hunder som i bedømmelsesøyeblikket er i en slik tilstand at dommeren ikke kan danne seg en sikker oppfatning av dens kvalitet).
  • Rosa: Championkvalitet (CK). Har hunden din fått rosa sløyfe / CK, skal dere inn i ringen igjen når beste hannhund / tispe skal kåres, dette gjøres etter at alle klassene har fått vist seg i ringen.
  • Rød/hvit/blå: CERT (certifikat) er en nasjonalfaget sløyfe som tildeles beste hannhund og beste tispe. Dersom hunden allerede er champion blir certet gitt til neste plasserte hannhund/tispe. For og bli Norsk utstillingschampion må hunden har 3 CERT. Det er nylig vedtatt at stor certet skal beholdes, men det skal være mulig for raseklubber å velge dette vekk i sine championatkrav dersom det for rasen(e) er tilleggskrav for oppnåelse av championat. Dessuten ble det vedtatt nye regler for fullcerting. Hunden regnes som fullcertet dersom den ikke kan nyttiggjøre seg av certet. Regelen gjelder uansett, som for eksempel: Har man to små cert, og får et stort ett fra samme dommer som tidligere har gitt et lite cert KAN man nyttiggjøre seg av certet og kan dermed ta imot. Har man et lite cert fra en dommer, kan man ikke ta imot et lite cert til fra samme dommer, fordi man IKKE KAN nyttiggjøre seg av denne (jmf championatregler og kravet om at certene må være vunnet for tre forskjellige dommere). For hunder under 2 år gjelder følgende: 1. Har du 2 små cert, kan du få et stort cert før du regnes som fullcertet. 2. Har du ett lite og ett stort, er du fullcertet, kan ikke få et nytt cert før etter fylte 2 år. 3. Har du 2 store cert, er du fullcertet, kan ikke få et nytt cert før etter 2 år. 4. Dersom deres rase ikke har krav om stort cert (med brukskrav), to cert uansett «størrelse» på cert = fullcertet.
  • Lyseblå: Reserve Certifikat (Res-Cert)
  • Rød og grønn: Championat
  • Hvit: CACIB, deles kun ut på internasjonale utstillinger (NKK), og gis kun til hunder etter fylte 15 mnd. For å bli Internasjonal Champion må hunden ha fått 4 cacib av minimum tre forskjellige dommere og 3 av cacibene må være fra 3 ulike land. Norsk Kennel Klubs championatregler finnes her
  • Orange: Reserve CACIB.
  • Grå og rosa: Beste Veteran
  • Hvit og grønn rosett: Best i motsatt kjønn (BIM)
  • Rød og gul rosett: Best i rasen (BIR)
  • Lilla og hvit: Hederspremie i avls-og oppdretterklassen
Det vil ofte være mer enn en hund i hver klasse. Dersom du får rød sløyfe på hunden, så skal du videre i konkurranseklassen eventuelt vinnerklassen (du er altså ikke ferdig i ringen). Får du en blå eller en gul sløyfe er du ferdig bedømt og skal ut av ringen. Er du derimot alene i din klasse er du ferdig i ringen hvis du ikke i tillegg får certifikatkvalitet (CK). 

I junior og unghundklassen kan du i tillegg til rød sløyfe også bli tildelt  (CK) i så fall skal du konkurrere videre i vinnerklassen (da vil du også møte vinnerne i de andre klassene). Hvis du ikke oppnår CK er du ferdig bedømt, selv med rød sløyfe og HP (hederspremie). I åpen klasse (over 24 mnd) går du rett til vinnerklasse hvis du får rød sløyfe.

I vinnerklassen blir man igjen plassert og noen av hundene vil ofte få tildelt Cert / CK. Det kan bare utdeles ett Cert i hver klasse (ett til hanner og ett til tisper). Man kan alså oppnå Cert selv uten å bli nummer en i vinnerklassen. Hunder med Cert / CK skal konkurrere enda en gang i beste hannhund / beste tispe klasse.

I championklassen får hunden utdelt CK hvis dommeren mener at hunden forsvarer sin tittel. De som får CK i championklasse blir da med videre i beste tispe / hanhundklasse.

Beste hannhund / beste tispe klasse: Vinnerne av disse to klassene møtes og de konkurrerer om Best i rasen (BIR), taperen blir Best i motsatt kjønn (BIM). Vinneren (BIR) går videre til bedømming i gruppen. Gruppevinnerne (BIG) konkurrerer litt senere på dagen og vinnerne av de ulike gruppene vil så konkurrere om Best in show (BIS). 

Hunden som blir BEST I RASEN har mulighet til å konkurrere i den gruppen den tilhører.
Gr.1 Bruks-, hyrde- og gjeterhunder
Gr.2 Pinscher-, schnauzer-, molosser- og sennenhunder
Gr.3 Terrier
Gr.5 Spisshunder
Gr.4/6 Dachs-, drivende- og sporhunder
Gr.7 Stående fuglehunder
Gr.8 Apporterende hunder
Gr.9 Selskapshunder
Gr.10 Mynder
Den hunden som vinner i sin gruppe (BIG: BEST I GRUPPEN), har mulighet til å konkurrere om en plassering i BEST IN SHOW (BIS).

Nytt fra 2016: Dommerkritikken lastes direkte opp på nett og kan nå leses på DogWeb fortløpende!

Mer lesestoff
Norsk Kennel Klub har laget en flott brosjyre "Ny i ringen" for deg som ikke har vært på utstilling før, med mange gode tips og råd. Denne kan leses her.

Comments