Tarmparasitten Giardia påvist i skittprøver fra Arwen


Tarmparasitten Giardia 


Vi har nylig fått påvist tarmparasitten Giardia i avføringsprøver fra vår unghund Arwen. Alle som har kjøpt hund, lånt hund eller hatt hund hos oss denne våren bør derfor være ekstra på vakt i forhold til diaré, dårlig matlyst, dårlig hold på hunden(e). Unge hunder får ofte kraftigere symptomer. De fleste giardia-infeksjoner gir imidlertid ingen symptomer eller åpenbare negative effekter for hunden. Til sammenligning er spolorm, som er den vanligste ormen hos hund, normalt en langt større belastning for hunden. Spolormen forekommer i alle kenneler og særlig i forbindelse med valpekull / valper. Den gir dårlig almenntilstand, avmagring, glansløs pels, hoste, oppkast, diaré og nedsatt immunforsvar. 

Ved mistanke om Giardia bør feces sjekkes for smitte. Skittprøver samles inn tre dager på rad. Disse leveres hos veterinær, og kan analyseres hos parasittologen ved Norges Veterinærhøgskole. Det finnes nå flere måter å sjekke for Giardia på i skittprøver, inkludert DNA analyser og fluoressensfarging av parasitten i feces.

Les mer om tarmparasitten Giardia her.

Arwen er en langbeint ung tispe, med lang rygg og lett beinbygning. Hun har vært "et pjusk i matfatet" denne våren, og jeg syns hun bør ha "mer kjøtt på beina" enn det hun har nå. Hun har vært periodevis litt darrig i magen / hatt bløt avføring, og jeg syns pelsen har sett matt og livløs ut. Pelsen kan ofte se trasig ut i røytinga, og det er ikke uvanlig at huskier spiser dårlig i perioder eller at de av og til har "løs" mage. Det kan skyldtes stress eller at hun reagerer på noe hun hadde spist. Arwen har også sturet litt fordi hun savnet mora som har hatt valper.

Jeg gav henne ormekur, og jeg skiftet pellets / fôrmerke til Acana Sport & Agility for og se om dette kunne hjelpe. Det gjorde det! Arwen spiste bedre, la på seg og fikk blankere og spenstigere pels. Samtidig diskuterte jeg Arwen med en hundekjørervenninne, som fortalte at de hadde hatt et lignende tilfelle med en unghund i deres kennel. Hun foreslo at det kanskje kunne være Giardia Arwen plagdes med?

Jeg ble enig med vår veterinær Bente Akselsen (AniCura Dyresykehuset Tromsø) om at vi skulle sjekke Arwen for Giardia - bare for og være på den sikre siden! Jeg samlet inn feces-prøver fra Arwen tre dager på rad. Disse ble deretter analysert ved hjelp av mikroskopi - en såkalt IFA test (en spesiell fargemetode som brukes for å påvise Giardia), og ved hjelp av en ELISA test som detekterer spesifikke antigen i prøven.


Arwen på tur med spannet 2. juli 2015. Arwen, som nå er blitt et og et halvt år gammel, jobber veldig godt i led sammen med sin mor Noor. Hun er alltid først i køen for å få på seg selen når vi skal ut på tur, har et enormt trav, trekker godt og er en kjempefokusert "arbeidshest" i spannet. Hun har et alldeles nydelig gemytt - er en smart, myk og veldig søt hund - som elsker kos og lek - og som aldri ypper til fight.

Positiv test for Giardia
Det viste seg at Arwen sin fecesprøve var negativ for Giardia på mikroskopi / IFA men at ELISA-testen slo ut positivt. Dette betyr at Arwen kan være smittet av Giardia. Utskillingen av cyster er i så fall under detekteringsgrensen for mikroskopi / IFA testen. Men alternativt, så kan også ELISA testen være en falsk positiv - noe som ikke er uvanlig når det er lave verdier. Det at Arwen har slitt med dårlig matlyst, lav vekt og bløt avføring samsvarer imidlertid godt med symptomer for en Giardia-infeksjon og vi er derfor enig om at vi skal behandle henne i henhold til denne diagnosen.

Giardia er en vanlig parasitt i hundekjørermiljøet
Hele 14% av de norske hundene som ble undersøkt i et epideminologisk studie i perioden 2010-2012 var smittet av Giardia (Tysnes 2015), og smittepresset regnes som høyt. De fleste giardiainfeksjoner gir ikke symptomer eller åpenbare negative effekter for hunden. Det betyr at hunder kan være smittebærere selv om de er tilsynelatende friske. Slike smittebærere vil kunne overføre parasitten til andre hunder som oppholder seg / trener / konkurrerer sammen / i samme området. Parasitten smitter gjennom direkte kontakt med avføring eller indirekte via vann.

Vi vet ikke hvorfra eller når Arwen ble smittet av Giardia. Kanskje finnes parasitten i miljøet der vi trener / drar på tur. Vi kan ha fått inn smitten via andre hunder (på utstilling eller trening), ved at hundene har drukket innfisert vann på tur.

Har man først fått Giardia i miljøet kan den være vanskelig å bli kvitt.

Tiltak / behandling hos oss
Vår veterinær Bente Akselsen har samsnakket med ekspert / parasittolog, og vi har bestemt oss for og igangsette følgende behandling / tiltak:

  • Alle våre hunder skal nå behandles med en fem dagers panacur-kur (50 mg / kg en gang daglig). 
  • Vi vil gjøre en ny screening / teste for Giardia etter ca 14 dager (prøver fra valp, unghund og voksen hund).
  • I og med at Giardia er en tarmparasitt som stresser tarmen, vil vi bruke et spesialfôr fra Eucanuba som er "ekstra mild / snill" med tarmen. Fôret gis i mindre posjoner 3 gang per dag samme med ca 3 dl skummet kulturmelk / hund / dag.
  • Vi kjører ikke hard belastning / trening av hundene nå i behandlingsperioden.
Vi er (som alltid) nøye med renhold av hundegård, fôrskåler, vannbøtter, seletøy etc.
Vi tar ikke imot besøk av andre hunder i hundegården i denne perioden. 


Hele flokken på treningstur: Noor og Arwen i led, Vida og Chena bak.

Comments