Kul under øyet


Noor 13. februar er kulen helt borte!


Første besøk hos veterinær 29. desember

I romjula var jeg vært hos veterinæren med Vida som har fått påfyll med vaksine pluss helsesjekk, og Noor som har fått en liten kul under det ene øyet. Den dukket plutselig opp like før jul. Veterinæren vår hos AniCura Dyresykehuset i Tromsø mener det kanskje er en liten kreftsvulst Noor har under øyet. Det er ikke en fettklump eller en bakterieinfeksjon mener hun. Og kulen ser ikke ut til og sjenere selve øyet. Det virker heller ikke som Noor selv har smerter eller plager av kulen. Men om det er en tumor sitter den litt dumt til for kirurgi. Rett under øyet. Og den bør i såfall ikke få gro seg særlig mye større.

Andre besøk hos veterinær 6. januar

Det var ikke mulig og få gjort histologi i nyttårshelga, og Noor måtte derfor inn igjen til veteriær for og få tatt en celleprøve til histologi undersøkelser slik at vi kan få avklart om dette er kreft.

Kulen er uforandret i størrelse og utseende. Noor måtte bedøves / sove mens prøven ble tatt da kulen ligger like under øyet. Lille vennen kom sjanglende ut fra veterinæren - skikkelig i "bakfylla" - mens hun beklaget seg høylydt på dramaqueen-Noor-vis til munter underholdning for hele veterinærklinikken. Celleprøven sendes sørover og så får vi se hva patologene sier. Om det er en kreftsvulst, og i så fall om den er godartet eller ondartet. Jeg regner med at kulen må opereres bort. Pasienten selv degges nå for etter alle kunstens regler og får sove inne på saueskinnet. Det er hun veldig fornøyd med.


Resultater 15. januar

I dag ringte vår veterinær Vigdis med resultatet fra undersøkelsen av celleprøven fra kulen til Noor (cytologisk undersøkelse). Funnene tyder på at dette er en godartet hudsvulst kalt histiocytoma. Dersom kulen øker i størrelse eller blir betent må den opereres bort. Det virker imidlertid som den er stabil, og forhåpentligvis forsvinner den av seg selv slik at vi slipper operasjon så nært øyet.

Et kutant histiocytom, en godartet hudsvulst som oppstår fra immunceller i huden. Histiocytom er runde, knappformede og velavgrensede svulster i huden, ofte med en hårløs ytterflate, og 0.5 – 4 cm i diameter. De oppstår spontant / plutselig, men gir sjelden ubehag for hunden. Diagnosen stilles ved at veterinær tar en celleprøve av svulsten for histologisk undersøkelse av cellene i mikroskop. Histiocytom finnes ofte på hodet, ben eller ører, er gjerne enkeltstående, og de forsvinner som regel av seg selv etter 3-6 måneder. Alternativt kan de opereres bort, men dette er normalt ikke nødvendig.


Rapport fra histologisk undersøkelse av celler fra kulen

SUBMITTED MATERIAL: Three smears of aspirates from a cutaneous mass below the lower eyelid of the left eye are examined.

CYTOLOGICAL DESCRIPTION: Cellularity is high and cell preservation is adequate. Discrete round cells predominate in these smears and are seen embedded in faint eosinophilic background with a small amount of peripheral blood. These cells show moderate N:C ratio and mild anisocytosis and anisokaryosis. Individual cells have a moderately abundant, pale basophilic cytoplasm with variably defined cell borders. The nucleus is round, central to paracentral, with smooth to finely stippled chromatin and inconspicuous nucleoli. Rare binucleate examples are noted. Interspersed amongst these cells, there are occasional well-granulated mast cells.

DIAGNOSIS/INTERPRETATION: Round cell tumour - probable histiocytoma.

COMMENT: This is a round cell tumour which cytologically is suggestive of a histiocytoma. If this lesion fails to regress spontaneously within the next few weeks, increases in size or causes irritation to the dog, surgical excision with submission for histopathology is warranted.


Noor hos veterinæren 29. desember - bilde tatt for og dokumentere størrelsen på kulen og følge evt vekst av denne.



31. januar 2016

Noor sin kreftkul har krympet og er nå nesten borte.



Comments

  1. Artikkel Veldig bra ! Det er den type informasjon som er ment å bli delt gjennom. Skam på søkemotorene for nå ikke å posisjonere dette innlegget høyere!
    Kom over og diskutere med min side . Takk = ) Min blogg om dette temaet http://helsen.top/tag/forstuet-finger-vrt/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk for hyggelig kommentar! OG beklager at jeg er så utrolig sen og svare på denne kommentaren :-) Jeg må vist bli flinkere til og sjekke "innboksen" til siden! Mvh Monica / Kennel Snykovet

      Delete
  2. Hei, har en corgi som har fått en slik kul plutselig, har vært til vet som ga meg en krem, ikke tatt noen prøver av den enda da di ikke mener det er en svulst, men den er jo helt lik det din hund har.. lot dere kulen bare være eller behandlet du den på noen måte?

    Mvh Bekymret hundeeier

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei Alexiz, Noor sin kul dukket opp så nært øyet at vi vurderte om vi måtte fjærne den men da biopsien viste at den var godartet og kulen ble tilbakedannet av seg selv i løpet av noen måneder ble ikke dette nødvendig. Vi fikk forøvrig ingen krem til kulen - så jeg lurer på om kulen på din hund kanskje kan være noe annet? Mvh Monica / Kennel Snykovet

      Delete
  3. Hvordan var kulen deres i konsistens, min hund sin var myk før, men har nå fått en hard kule inni seg

    ReplyDelete

Post a Comment