Er Siberian husky rasen for deg?


Hva kjennetegner min favorittrase Siberian husky? Sånn bortsett fra all pelsen?


Jeg liker brukshunder. Samarbeidet mellom hund og menneske. Det vakreste jeg vet er hundene som jobber forann sleden, som løper forann kickbiken min, i selen forann meg på tur i marka og på fjellet. Jeg kan ikke få sett meg mett på hundene. For meg er hundene en stor og viktig del av naturopplevelsen. Vi hadde gordon setter tidligere. Jeg blir fortsatt varm om hjertet når jeg ser en gordon setter - de er praktfulle. Men gordon settere er for høye på energi - for meg - de slapper liksom aldri av - ligger alltid på letten - et par cm over gulvet - selv etter ei lang helg på jakt. Siberians er coole - ligger på lading og stresser ikke - det gjør at jeg også slapper av - finner roen - samtidig er de alltid klar for action og ivrige, glade når vi skal ut på tur!


Ingen vakthund

Siberian huskies er sosiale, glade hunder som elsker mennesker og kos. De egner seg ikke som vakthunder og vil ikke varsle eller knurre når det kommer fremmede på besøk. De hilser gjestene velkommen med logrende hale. Her hos oss legger Noor seg rett på rygg og vil ha kos når vi får gjester - mens Vida gjerne forsøker og krype oppi fanget eller så tett inntil gjesten som mulig mens hun krever oppmerksomhet og kos - og Saija hun logrer med hele bakkroppen og sjabber i vei som om hun har kjent deg hele livet.

Så om du er husredd og ønsker en vakthund til og passe på deg / varsle ubudne gjester - velg en annen rase!

Men husk - det finnes også sky og usikre Siberian huskies - velg valpekull med omhu slik at du får en trygg og sosial hund.

Ut på tur

Siberians er lekne, atletiske, oppmerksomme og lett på fot. Siberians er normalt ikke agressiv ovenfor andre hunder, men noen individer kan være mer forsiktige enn andre og fungerer ikke så godt i flokk. Siberian huskies elsker og være ute, og de trenger masse trim! Både av kropp og hode. Løpeturer, fjellturer, sykkel / kickbiketurer, sledeturer, sparkturer, skiturer, pulkturer osv. De må få trekke og bruke kroppen sin til det den er skapt for. De elsker fart og de elsker å jobbe! Finn fram hjelmen om du skal sykle med hunden - den kan fort finne på at den vil på jakt i grøfta etter en mus eller en katt som ligger på lur - og turen kan ende brått og gæli med svalestup over sykkelstyret og tur til legevakta.

Med hunden kommer du deg ut - uansett vær og føreforhold! Og du får nye venner! En hund - og særlig valper - er en skikkelig icebreaker!

Ønsker du deg en trekkhund / arbeidshund / turkamerat / familiehund er dette rasen for deg.


Aktivt bruk - Konkuranse

Dagens Siberian huskies har sin opprinnelse i trekkhunder som ble kjøpt og importert av hundekjørere fra reindriftsfolk i Sibir til Alaska på begynnelsen av 1900-tallet. Disse hundene ble blant annet brukt til å kjøre verdens eldste hundeløp All Alaska Sweepstakes der nordmannen Leonard Seppala vant gjentatte ganger med sine importerte Sibirske hunder. Rasen Siberian husky ble offisielt anerkjent av den Amerikanske Kennelklubben i 1930, og først i 1957 kom de første Siberian Huskiene til Norge. Raseklubben Norsk Siberian Husky klubb (NSHK) ble stiftet i 1972.

Her i Norge er det flere virkelig dyktige og dedikerte hundekjørere som konkurerer aktivt i løp med sine Siberian huskier. Kun noen få har gjennomført den lengste distansen av Finnmarksløpet (1000 km) med reinrasede Siberian huskyspann (14 hunder), men flere kjører FL500 (500 km med 8 hunder), Femundløpet, Tromsquest, Alta 2-dagers osv med renrasede spann, i konkuranse med Alaskahuskyspannene som dominerer i trekkhundsporten.

De aller fleste som har Siberian husky eier imidlertid bare 1-3 hunder, og har disse som familiehunder og turvenner. Norsk Siberian Husky klubb arrangerer flere lavterskel løp for små spann, og i forbindelse med løp er det ofte muligheter for å konkurere i snørekjøring på ski med hundene.

Siberians er allsidige hunder som kan brukes til mye annet enn trekk også. Det å lære en Siberian husky tricks eller å trene agility er ikke alltid like lett. Siberians har en sterk egenvilje og er smarte hunder som ikke nødvendigvis gidder gjøre kunster dersom disse ikke passer han / henne. Bruk positiv forsterkning / belønning med godbiter. Er du flink og tålmodig kan du ta både lydighetsprøven og trene agility med en Siberian selv om dette er langt mere utfordrende enn om du hadde hatt for eksempel en border collie.

Noen av oss syns det er artig og spennende å konkurere i showringen med våre Siberians, og bruker mye tid og penger på å reise på utstillinger både nasjonalt og internasjonalt.

Siberians egner seg også som besøkshunder og sporhunder.

Noen kjører løp, noen driver med show, de fleste har sin Siberian som familiehunder. Vi elsker alle våre hunder - og alle syns vi nok at de fineste Siberian huskiene bor hjemme hos oss selv!


Skal ikke være løse

La deg ikke lure av oppdrettere som påstår de har valper med lav jaktlyst! Dette er instinkter som ikke kan avles bort i løpet av et par generasjoner. Om du ønsker deg en hund som kan springe løs, så bør du ikke velge denne rasen. Siberian huskies har et sterkt jaktinstinkt og du kan ikke stole på at hunden ikke legger avgårde - etter katter, kaniner, høns, mus, sau, rein, elg eller annet vilt.

Siberian er naturlige jegere med jaktinnstinkt - og skal ikke være løse.


Eksteriør

Det er stor variasjon i eksteriør innenfor rasen. De ekstreme ytterpunktene ser ikke ut som om de tilhører samme rase i det hele tatt. Les mer om de ulike avlsretningene her.

Hannhunder skal ikke være over 60 cm og tispe skal ikke være over 56 cm (standarden sier at hannhunder skal være 53-60 cm / 20-27 kg, tisper 51-56 cm / 16-23 kg). Hunder med testikkelfeil kan ikke stilles eller brukes i avl. Hundene skal ikke ha for lang pels (woolies). Agresjon og overdreven skyhet er også diskvalifiserende feil ved en husky på utstilling.

Siberian huskies skal være middels store arbeidshunder, rask og lett på foten, med ledige og elegante bevegelser. Den skal ha en moderat kompakte kroppen med tett pels, opprettstående ører og buskete hale (Siberians skal ikke ha "krøllhale"), karakteriske flytende og tilsynelatende uanstrengte bevegelser. Den skal utfører sin opprinnelig funksjon i selen med å trekke en lett last i moderat tempo over store avstander. Kroppsproporsjoner og form viser balanse mellom kraft, hurtighet og utholdenhet. Hannhundene maskuline uten å være grove, tispene feminine uten å være spinkle. I riktig kondisjon med fast og velutviklet muskulatur har den ingen overdreven vekt. Siberians skal være en hyggelig og villig arbeidskamerat. Intelligent, medgjørlig og entusiastisk legning. Livlig, vennlig, interessert og ertelysten. Våken og utadvendt. Er ikke en vakthund, heller ikke overdrevent mistenksom overfor fremmede eller aggressiv overfor andre hunder. En viss grad av verdighet og reserverthet kan finnes hos den voksne hunden. Øynene skal være mandelformede, litt skråstilte, plassert i moderat avstand fra hverandre. Brune eller blå, men ett brunt og ett blått, eller tofarget er tillatt. Pelsen skal være middels lang, og dobbel. Skal virke rikelig, men aldri så langt at konturen blir uren. Bløt og tett underull av tilstrekkelig lengde for å støtte dekkhårene. Rett og temmelig tilliggende dekkhår, aldri hard eller utstående fra kroppen. Manglende underpels i røytetiden er normalt. Alle farger fra sort til helt hvitt tillatt. Varierende tegninger på hodet er vanlig, inkl. mange spesielle mønstre som ikke finnes hos andre raser.


Helse

Et stort pluss med Siberian Husky er at den er en gjennomgående robust og sunn rase med få helseproblemer. Likevell skal man være oppmerksom på noen sykdommer og da spesielt i forhold til avl.  Dersom du planlegger kjøp av Siberian husky valp bør du spørre oppdretter om helsen til foreldredyrene og om eventuelle sykdommer i deres linjer. I Norge er det ingen avlsrestriksjoner på rasen når det gjelder arvelige sykdommer. Norsk Siberian Husky Klubb har imidlertid nylig utarbeidet nye retningslinjer for avl (se link her) der de anbefaler at avlsdyr bør være øyelyst fri for arvelig katarakt og glaukom etter fylte 12 måneder og i løpet av de siste 12 måneder før parring.


Rasens image

Alle som har Siberian husky har ansvar for og bidra til at rasen skal få et positivt omdømme. Det innebærer blant annet at må man må være føre var i forhold til at det ikke skal skje ulykker. Feks at en hund får løpe løs - og kanskje ender med å skade bufe og andre dyr - og i verste fall blir skutt av en bonde under jakten. Eller kanskje blir borte på fjellet. En Siberian på rømmen kan instinktivt bli svært sky og kan være vanskelig og få hjem igjen.

En løs husky kan også være skremmende for mennesker som ikke kjenner rasen fordi den kan minne litt om en liten ulv. Mange Siberians elsker og "bumpe" / hoppe på folk - de vil opp og hilse og vil veldig gjerne ha en suss. Dette kan fort bli litt heftig for mennesker med selv bare et lite snev av hundeskrekk. Så vis hensyn og vær i forkant av situasjoner!

Siberians elsker barn og er supre familiehunder. Men valper og unghunder kan av og til bli litt voldsomme om de ikke får nok stimulering og trim. La aldri barn være alene med valpen / unghunden - særlig ikke små barn som har lite erfaring med hund og som kanskje ikke har lært seg og lese hunden enda. Snakk med ungene, forklar og lær ungene respekt for hundens intimsphære slik at hunden og barna får et positivt forhold til hverandre.
Houdini i pels

Siberian huskies er utbrytereksperter og kan klatre over, grave seg under, eller gnage seg gjennom de fleste hinder dersom de ønsker dette. Eller om de kjeder seg. De er også kløppere til å åpne dører! En av mine første Siberians, Tessa, var helt ram til og klatre over det to meter høye gjerdet i hundegården vår - heldigvis ville hun inn igjen etterpå til resten av flokken etter og ha klatret ut - og satt som regel tålmodig på utsiden og ventet - eller hun sprang ned til naboene og ville ha kos. Så om du skal bygge hundegård er det viktig og tenke rømningsmuligheter! Fast dekke / platting er en god forsikring!

Demolition dog

En Siberian husky som ikke får nok trim, mental stimulering og kos / selskap vil kunne bli svært destruktiv, og kan gnage sund både møbler og annet innventar i ren kjedsomhet. Om uhellet er ute og nysofaen plutselig har fått ett stort hull i ryggen - så husk - det er alltid din skyld - ikke hunden sin skyld! Straff aldri en hund - sørg heller for at uhell ikke skjer!


Kordamer

Siberians er fantastiske korsangere! Og enkelte individer kan være svært pratsomme. Mens andre sjelden sjabber i vei. Gjør et søk på google - det ligger mange morsomme videosnutter med Siberians som hermer etter eier. Mine småfrøkener synger helst i kor - hver gang de hører Landcruiseren vår svinger inn på parkeringsplassen og de vet at mor er kommet hjem, setter kordamene i gang - heldigvis synger de ikke så lenge! Og de tar sjelden ekstranummer! Et par-tre pratsjurer har vi også - som elsker og utrykke sine følelser - både glede og misnøye! Når det er løpetid blir det gjerne litt ekstra komunikasjon - gjerne med hannhundene borti skogen eller de 300 alaskahuskiene som står på Villmarksenteret på andre siden av fjorden! Mesteparten av tiden er det heldigvis stille i hundegården - men i perioder kan det blir noen korte opptredener - så om du har flere hunder - og de bor ute i hundegård - er det en fordel og bo i grisgrente strøk og ikke i midt i et boligfelt med naboer på alle kanter.


Det er hardt og være mann når tispene har løpetid


Ute eller innehunder

Når det er sagt så er det jo ikke slik at du må være en skikkelig tøff hundekjører som bor alene i ei hytte i skogen - uten innlagt vann og strøm - for å ha Siberian husky! De fleste Siberian husky eiere er helt vanlige, gjennomsnittlig spreke folk - som bor i ei leilighet eller hus i byen - og som liker å trimme hunden sin i lysløypa eller på fjelltur.

Siberians er designet for klimaet her nord - og kan godt bo ute hele året - så fremst den / de har en trygg hundegård, og isolerte, tørre hundehus med treull eller halm i bunnen. MEN en Siberian må ikke bo ute. De stortrives også inne og de elsker å få sove i nærheten av som familie - gjerne på samme pute! Det vitkigste for en Siberian er å få være sammen med flokken sin, og å få nok trim og kos!Siberian huskies trives ikke alene i yttergangen!


Huskies er som potetgull - det er vanskelig å stoppe når du først har begynt

Har du først én Siberian husky så blir det gjerne én til ------ og én til ----- og enda én til. Og før du vet ordet av det har du både kassebil, hundegård og slede. Consider yourself warned! For meg var det slik at jeg kjøpte meg en liten slede! Etter at vi hadde fått de to første hundene. Og da var det gjort! Jeg var solgt! Siberian huskies trives jo også best i selskap med andre Siberian huskies. En hund bør ikke stå alene i hundegården. Den vil vantrives. Og vil høylydt gi uttrykk for dette. Disse hundene er supersosiale og trives rett og slett ikke alene. De vil være med - der det skjer. Ikke ligge hjemme alene mens du er på jobb. Ta hunden med deg på jobb - i et trygt bur i bilen, gå tur før jobb, i lunsjen og gi hunden skikkelig trim på ettermiddagen! En husky er den beste tur/trim-motivator du kan få! Turer uten hund er for meg helt meningsløst!
Ja - de røyter

Siberian huskies krever normalt lite pelsstell - men de slipper all underulla et par ganger i året! Og om du liker et prikkfritt hus - uten hundehår - og har tilløp til støv på hjernen - så er ikke dette rasen for deg.  Da må du heller skaffe deg en puddel eller en gullfisk! Men kan du leve med litt over gjennomsnittet mye støvsuging - go for it!
Prisen på en hund

Det koster å ha hund! Uansett hvilke rase du velger. Mye, mye mer en prisen på en valp. Du trenger forsikring, diverse utstyr, fôr, hunden skal vaksineres, du må kanskje kjøpe ny bil for å få plass til hundebur  osv, osv. Det er mye du bør tenke gjennom før du går til anskaffelse av et nytt familiemedlem og en valp må aldri kjøpes på impuls. Hva gjør du når du må reise bort? Har du noen som kan passe hunden for deg - eller kan du ta hunden med? 

Comments