Hundens fordøyelse og ernæring: Valg av tørrfôr til arbeidshunder

Hunder er rovdyr og har et enkelt fordøyelsessystem bestående av en nokså stor magesekk, en kort tynntarm, en liten blindtarm, og en kort og enkel tykktarm (Fig. 1). Hunder utnytter fett som energikilde, og er også godt tilpasset en proteinrik diett. Dersom hunden selv får velge vil den foretrekke fôr med høyt innhold av fett og 25-35% av energien fra protein (Hewson-Huges et al., 2012). 

Hunder har store hjørnetenner og spisse jeksler, tilpasset en rovdyrsdiett med kutting av store muskler / kjøttbiter og knusing av bein. Hunder mangler enzymet amylase i sitt spytt, og kan derfor ikke starte fordøyelsen / nedbrytningen av stivelse (et karbohydrat som det finnes mye av i korn, poteter etc) i munnen slik som vi mennesker. Proteinfordøyelsen starter i magesekken, men det meste av fordøyelse og opptak av næringsstoffer skjer i tynntarmen.

I tykktarmen lever det anaerobe, symbiotiske mikroorganismer som kan fermentere (bryte ned) tung fordøyelig (resistent) stivelse og fiber (cellulose, hemicellulose). Men i og med at hunder er kjøttspisere og har en kort og lite volumøs tykktarm, bidrar mikrobene bare til en bitteliten del av energiopptaket (2%) gjennom fermentering og produksjon av energirike flykte fettsyrer som tas opp over tykktarmsveggen, sammenlignet med feks oss mennesker (6-9%) som spiser en blandingsdiett med både kjøtt og planter (Stevens & Hume, 1998). 

Figur 1. Skjematisk tegning av hundens fordøyelsesystem som er tilpasset fordøyelse av energirik og lettfordøyelig mat.

Tørrfôr

Kjøp tørrfôret hos spesialforhandler som veteriær og i dyrebutikker - ikke i matbutikken. Eller bestill fôr av høy kvalitet på nett. Vær kritisk! Sjekk hva fôret er laget av og hva det inneholder av næringsstoffer. Du ser det som oftest fort på pelsen dersom hunden ikke får i seg de næringsstoffene den trenger. Hunder kan også utvikle allergier, hudproblemer og lignende som man må ta hensyn til i valg av fôr. Dersom du får anbefalt et fôr hos dyrlegen, i dyrebutikken eller hos oppdretteren, så spør hvorfor akkurat det fôret er bra for hunden din. Velg fôrtyper som egner seg som helfôr. Det finnes høykvalitets fôr for hunder - og det finnes skikkelig dårlige tørrfôr / "junkfood" med mye korn / fyllstoff, lavt næringsinnhold og lav fordøyelse. Prisen varierer selvsagt voldsomt. Billig fôr er som oftest et dårlig alternativ, og lønner seg ikke lengden. For at hunden skal trives og kunne yte sitt maksimale trenger den et fôr av beste kvalitet. Samtidig skal ikke hunden fôres for mye - en hund skal aldri være overvektig - og den skal selvsagt heller ikke bli for tynn - den skal være i godt / perfekt hold. Ribbeina, ryggraden og hoftebeina skal ikke være begravd i fett, de skal heller ikke være utstikkende, men de skal være lette å kjenne. En veltrimmet sledehund skal være slank og muskuløs, aldri mager. Avpass fôringen / fôringsmengden til kondisjonen på hunden og arbeidsbelastning.

Mye av hundefôret på markedet i dag er basert på korn - som er svært rik på karbohydrater (stivelse og fiber) (se Tabell 1). Det inneholder også ofte lite fett, en kombinasjon av vegetabilske og animalske proteinkilder, og er ofte også kraftig prosessert. Fordøyelsessystemet til hund er som sagt tilpasset protein og fett, ikke karbohydrater. Billig hundefôr med mye korn har lav fordøyelighet og vil derfor gi større mengde avføring enn et godt fôr tilpasset hundens fordøyelse. Hunden får gjerne løs avføring og dårlig pels når den fôres med hundefôr av dårlig kvalitet. Løs avføring fører til vesketap og redusert yteevne. Kiloprisen er selvsagt høyere for et slikt fôr, men i og med at næringsinnholdet og fordøyeligheten er høyere, vil det være færre kilo fôr som skal inn i hunden og også færre kilo avføring som skal ut av hunden igjen.


Tabell 1. Oversikt over noen tørrfôr som er å få kjøpt i Norge i dag. Tallene / undersøkelsen er hentet fra nettsiden til Testfakta. Av disse har Purina, som skåret høyest i testen, høyest energiinnhold, best innhold av protein og fett, bra nivå av mineraler og vitaminer, men et lavt innhold av selen. X-tra fôret fra Coop, som kom dårligst ut i testen, har høyest andel karbohydrater og lavest energiinnhold, lavt innhold av EPA og DHA, og høyt kalsiuminnhold i forhold til øvrige mineraler. Fôret fra Purina og Eukanuba inneholder mye kjøtt (20-23%), mens de øvrige fôrtypene fra Pedigree, Frolic og X-tra kun inneholder 4-10% kjøtt og primært består av korn. Disse kommer dermed billigere ut i pris - men har en lavere næringsverdi.Tørrfôr Purina Eukanuba  Pedigree Frolic X-tra
Pro plan adult Adult large br Vital protect. Complete Hundfoder (coop)
Ingredienser Kylling
(20 %)
Kylling og  Kjøtt Kjøtt Kylling 
Hvete kalkun (23%) (4%oksekjøtt)  (4%oksekjøtt) (minst 10%)
Ris Korn Korn Korn Korn
Cirkapris per kg (kr) 75 83 23 25 13
Cirkakostnad per år (kr) 8 717 10 083 2 823 3 144 1 691
Karbohydrater, g/100g 43 50,5 51 42,2 57.6
Fett, g/100g 16,5 13,1 12,7 17,3 8,7
Protein, g/100g 26,8 22,9 22 17 19,5
Energiinhold, Kcal/kg 3 769 3 606 3 568 3 483 3 368
EPA og EHA (fettsyrer),g/100g 0,145 0,107 0,053 0,102 <0,001
Kalsium, mg/kg 13 000 13 000 11 000 12 000 16 000
Zink, mg/kg 200 210 270 130 120
Selen, mg/kg <0,2 0 2 1 2
Vitamin A, µg/kg 26 400 21 000 14 400 17 100 15 400
Vitamin E, mg/kg 749 267 333 126 132


Økt behov for energi ved trening

Hundens energibehov er 3–6 ganger så høyt som normalt vedlikeholdsbehov ved hard fysisk belastning (trening, løp, jakt). For å kunne dekke dette høye energibehovet trenger hunden et høyenergifôr, og ofte vil det være behov for ekstra tilskudd i form av kjøtt eller vom. Dersom hunden ikke får i seg nok fôr til å dekke energibehovet, vil den gå ned i vekt og få redusert prestasjonsevne.

Hunden bør helst få all den energien den trenger gjennom fôret, slik at den slipper tære på sine egne energilagre og dermed tape seg i vekt. Fett inneholder over dobbelt så mye energi som proteiner og karbohydrater. Den letteste og mest effektive måten å øke energiinnholdet i et fôr på, er derved å øke innholdet av fett. Men for at hunden skal kunne utnytte denne fettresursen best mulig må fettet i fôret være av høy fordøyeligheten og lett tilgjengelig for dyret. For at tørrfôret skal fungere godt under trening, bør det ha et fettinnhold på minst 22-25%, og > 30% ved større belastning (langvarige turer / løp). 

Lett fordøyelig stivelse i fôret (karbohydrater) er også en god energikilde som gir glukose (og videre glykogen) til musklene. På korte, intensive treningsturer vil dette gi økt prestasjonsevne hos hunden.

Proteiner brukes først og fremst til å danne celler og vev i kroppen, men kan også brukes som energi. Hos en voksen hund er normalt behovet for proteiner forholdsvis lavt, og for mye proteiner i fôret kan virke negativt, da proteiner inneholder nitrogen (N). Ved for høyt inntak av proteiner må overskuddsnitrogenet skilles ut via urinen, noe som kan være en belasning for nyrene. 

Valg av tørrfôr

I likhet med oss mennesker stimuleres også hundens appetitt gjennom variert kost. Jeg bytter tørrfôr med jevne mellomrom, da hundene har en tendens til å gå matlei om de står på samme fôr over lang tid. Jeg velger tørrfôr som er rikt på fett og proteiner til mine hunder, og foretrekker fôr som inneholder minst mulig korn. Hundene er svært glad i Eucanuba sitt fôr. Dette siste året har vi også testet ut to nye tørrfôrmerker: Acana Sport & Agility og Fish4Dogs. Av disse to er Acana klar favoritt!
Acana Sport & Agility
Pris 649 kr for 14 kg sekk (49.9 kr / kg).
Bestilles på nett

Høyt innhold av fett (22%) og proteiner (35%) (se Tabell 2).

Acana Sport & Agility er et fôr vi fikk varmt anbefalt av Vesterelva og Viddashusky (langdistanse Siberian husky kennel i Finnmark, oppdretter av vår Chena av Viddashusky). Dette er vår absolutte favoritt blandt tørrfôr til hundene. Fôret er fritt for høyglykemisk tresket korn som ris, mais og hvete.

Acana er tilpasset hundens naturlige behov. Ingrediensene leveres ferske til fabrikken hver dag og dampkokes ved tilberedningen, slik at de seg ferske og næringsrike gjennom hele prosessen. Ingrediensene er frie for konservingsmidler og har ikke vært frosset.

Fôret inneholder 65% animalske produkter fra frittgående cobbkylling, viltfanget flyndre og klasse 1-egg, og 20% frukt og grønnsaker, blant annet Red Delicious-epler, Bartlett-pærer, Butternutsquash og Burbankpotet fra lokale gårder. Inneholder også organiske alger og urter, inklusive enebær, lavendel, soltørket alfalfa og peppermynteblad som øker stoffskiftet og er velgjørende for din hunds fordøyelsessystem. Acana tilberedes i Champion Petfoods prisbelønte kjøkken i Canada av ferske, lokale råvarer. Inneholder ikke ris, mais eller hvete, men i stedet spesialskåret havre som kilde til tresket korn samt frukt og grønnsaker.
Tørrfôr fra Eucanuba
Pris 729 kr per 15 kg sekk (48,6 kr / kg).
Kjøpes hos veterinær eller dyrebutikk.

Høyt innhold avfett (20%) og proteiner (30%) (Tabell 2).

Vi har oppdrettsavtale med Eucanuba og bruker valpefôret for middelstore raser fra Eucanuba pluss valpefôret til vom og hundmat (råfor vom puppy) til våre valper.

Til våre voksne hunder bruker vi ofte tørrfôret Eucanuba Working and Endurance (Medium Size Dog). Dette er et fôr vi er veldig godt fornøyd med og som har høy smakelighet / er populært hos hundene.

Fôret et laget for å sikre jevn tilførsel av energi og næringsstoffer. Benyttes til hunder i en fysisk krevende tilværelse, som f.eks. en brukshund eller jakthund som har et større ernæringsmessig behov enn hva et vanlig vedlikeholdsfôr kan dekke. Kan også benyttes til drektige, diegivende og undervektige hunder.

Inneholder tørket kylling og kalkun (37%), mais, animalsk fett, hvete, ris, sorghum, sukkerbete (3,9%), tørkede hele egg, hydrolisert kylling protein, fiskeolje, tørket ølgjær, kaliumklorid, fruktooligosakkarider (0,54%) natriumklorid, linfrø, natrium heksametafosfat, kalsiumkarbonat.Fish4Dogs
Pris 750 kr for 12 kg sekk (62.5 kr / kg).
Bestilles på nett.

Innholdet av fett (12%) og proteiner (26%) er lavere enn for Eukanuba og Acana.

Tørrfôret fra Fish4Dogs er et norsk fôr basert for norske fôrvarer! Det liker jeg! Fisk inneholder høye nivåer av omega-3, som bidrar til god pels- og hudhelse samt leddbevegelighet. Dette fôret er uten korn, og bruker i stedet poteter og erter som karbohydrater. Det gir et fôr med balansert GI, og med mindre sannsynlighet for å forårsake kostfølsomhet.

Vi har testet dette fôret fra Fish4Dogs på våre hunder for første gang nå i vinter - både det fôret som er basert på nordatlantisk hvit fisk (ideell for hunder med sensitiv fordøyelse) og det fôret som er basert på laks. Av disse to har "hvit fisk fôret" klart høyere smakelighet / foretrekkes av våre hunder framfor det laksebaserte fôret. Men også "hvit fisk fôret" gikk hundene fryktelig lei etter et par måneders fôring. I starten var de svært begeistret for fôret, men i valget mellom Fish4Dogs og Eucanuba - selekterer de nå bort Fish4Dogs og lar dette ligge igjen i fôrskåla eller spiser det senere.

Ulempen med dette Fish4Dogs fôret er 1) prisen - som er svært høy - og 2) at det er lavere på proteiner og fett enn de to andre fôrene (Tabell 2). To av hundene mine gikk litt ned i vekt mens vi brukte dette fôret. 


Tabell 2. Oversikt kjemi Eukanuba Work and Endurance, Acana Sport and Agility, og Fish4Dogs. Fish4Dogs har lavt innhold av proteiner og fett sammenlignet med de to andre fôrmerkene. Tallene er hentet fra leverandør.

Eukanuba  Acana  Fish4Dogs
Proteiner 31 % 35 % 26 %
Fett 21 % 22 % 12 %
Omega-6 fettsyrer 3,30 % 2,70 %
Omega-3 fettsyrer 0,60 % 1,20 % 1 %
Vann 8 % 12 %
Mineraler 7,60 %
Fiber  2,00 % 5 % 2,50 %
Kalsium  1,30 %
Fosfor 1,10 %
Vitamin A 46,61 UI/kg
Vitamin D3 1,55% IU/kg
Vitamin E 259 mg/kg
L-karnitin  49,3
B-karoten  5,1 mg/kg
Caloriinnhold 3,92 kcal/kg
16,4 MJ/kg
Zink Tilsatt  Tilsatt


Litteratur
  • Hewson-Huges et al. (2012) Geometric analyses of maconutrient selection in breed of the domestic dog, Canis lupus familiaris. Behavioral Ecology.
  • Stevens & Hume (1998) Contribution of microbes in vetebrate gastrointestinal tract to production and conservation of nutrients. Physiol Rev 78:393-427.

Comments