Ny valp i huset - tips & råd

Mange av våre valpekjøpere har hatt hund eller har hund / hunder fra før, men for noen er det en stund siden sist de hadde valp i huset, og andre er førstegangskjøpere. 

Vi anbefaler Virbac sitt Veterinary HPM Babyfôr til valpene

Valpene dier mamman og lever av bare morsmelk de tre første ukene av livet, deretter fôres de gradvis over på fast føde. I starten får de kvernet kjøttdeig (uten tilsatt salt/vann) og etterhvert som tennene kommer på plass får de større og større andel med pelletsfôr. 

Jeg er ambasadør for Virbac sitt kvalitetsfôr til hund og katt, og anbefaler dette fôret varmt! Alle våre hunder, og også kattene, spiser Veterinary HPM fôret fra Virbac. Dette er et fôr med høyt innhold av proteiner og det inneholder lite stivelse / karbohydrater. Særlig babyfôret har svært høy smakelighet. Våre hunder er nokså kresne og vil helst har frossent rått kjøtt - men de elsker det pelleterte fôret fra Virbac - fôrskålene tømmes på rekordtid og det er helt slutt med rester / svinn (hvilket også betyr at sjura har sluttet å komme på besøk i hundegården vår). 

Våre valpekjøperne får med seg en sekk av Virbac sitt babyfôr når de henter valpen. 

Les mer om Virbac sitt babyfôr her. Fôret fås kjøpt hos Anicura Dyresykehuset. 

Fôret gis tørt og valpen skal alltid ha vann tilgjengelig. 




Det klør i valpetennene

Valper er som småbarn flest. De smaker og gnager på det meste! Pass på at valpen ikke får i seg små barneleker eller sokker som kan sette seg fast i hals / magetarmsystem. Det kan fort bli dyre veterinærutgifter av slikt. Pass på elektriske ledninger. Tørre brødskalker, tørrfisk, griseører og taustumper er godt å gnage på når det klør i valpemunnen. 

Hunder skal ikke spise
  • Sjokolade (inneholder giftstoffet theobromin som påvirker hundens nervesystem, hjerte- og muskulatur og gir dehydrering). Sjokoladeforgiftning kan også gi indre blødninger som i noen tilfeller fører til døden etter et døgns tid. 
  • Xylitol (søtningsstoff) kan selv i små mengder føre til et kraftig fall i blodsukkeret, blødninger, leversvikt og død hos hunder. 
  • Løk og hvitløk, spesielt rå løk, fører til økt nedbryting av røde blodlegemer hos hund, og kan derfor gi plutselig blodmangel.
  • Druer og rosiner kan føre til livstruende og akutt nyresvikt. Oftest vil hunden kaste opp / få diaré allerede etter 2 timer, 5-6 timer senere vil hunden virke trist, få diaré og ha begynnende nyresvikt med hyppig vannlating. Etter 24 timer ses akutt, livstruende nyresvikt med nedstemthet, diaré, oppkast, kramper, anoreksi, buksmerter og blodmangel. 
  • Valnøtter kan forårsake blæresten hos hund - det kan også antibiotika.
  • Rå eller spirende poteter.
Ormekur

Innvollsorm hos hund er vanlig og de fleste hunder får innvollsorm en eller flere ganger i løpet av livet, særlig som valper. Valpene har fått to runder med Panacur (ved 3 og 6 ukers alder) som anbefalt av veterinær. De skal ha ny behandling når de er 9 og 12 uker gammel. 

Medisin til behandling av innvollsorm er reseptbelagt for å unngå økt resistens. Ta kontakt med veterinær for og få resept. Noen veterinærer anbefaler behandling ved 3, 4, 5, og 6 måneders alder, og deretter hver tredje måned det første året, men dette avhenger av smittepress og om hvorvidt valpen viser symptomer på smitte (hunden klør og slikker seg bak, avmagring selv om hunden spiser godt, glansløs pels, tørre slimhinner, diarè, oppkast, hoste, brekninger, utspilt buk, forstoppelse). 




Chipping, vaksinering og forsikring

Valpene chippes og vaksineres hos veterinær 8 uker gamle, og får samtidig en helsesjekk / attest og eget pass. Valpekjøperne må sørge for at valpen vaksineres på nytt ved 12-13 ukers alder. Ta kontakt med veterinær og avtal det beste tidspunkt for dette, det kan være lurt og vente til 13 uker. Valpene kan bli litt utilpass det første døgnet etter vaksinen. Vaksinen inneholder flere komponenter og gir beskyttelse mot parvovirusinfeksjon, smittsom leverbetennelse, valpesyke og parainfluensa / kennelhoste. 

Alle valpene er forhåndsregistrert i Norsk Kennel Klubb (NKK). Endelig registrering skjer etter at valpene er flyttet til sine nye hjem, og papirene med stamtavle ettersendes så snart disse er klare fra NKK. Valpene har også fått injisert en mikrochip under huden i nakken. Denne id-registreringen blir foretatt i det norske dyreregisteret (http://www.dyreidentitet.no/). Det har dermed to "nummer" som "identifiserer" valpen: NKK sitt regisreringsnummer og Chip nummeret. Dersom hunden skulle finne på og ta seg en luftetur på egen hånd, kan det også være fint med en liten brikke på halsbandet hvor eiers telefonnummer og navn på hunden står.

Valpen er forsikret i Agria Dyreforsikring frem til dagen etter av valpen blir overlevert valpekjøper. Valpens mor har forsikringen Agria Avl med veterinærdekning for valper og forsikring mot skjulte feil. Vi ber om at alle valpekjøpere bestiller egen forsikring av valpen fra overtagelsesdatoen. Dersom ny forsikring tegnes hos Agria Dyreforsikring innen 10 dager etter levering, gjelder denne uten karenstid. Les mer på http://www.agria.no/ eller ring telefon 815 20 005. Vi anbefaler Agria Dyreforsikring varmt - de er konkuransedyktige på pris og har spesialkompetanse på dyr.


Hvordan få valpen husren?

Valpen er som regel ikke husren ved levering. De har vært inne på miljøtrening, men har bodd ute fra 5 ukers alderen. Ta alltid valpen ut når de nettopp har våknet, når de har herjet / lekt, når de har spist! Eller når det har gått litt tid siden sist den gjorde fra seg. Gå gjerne til samme stedet hver gang, slik at valpen kan lukte og gjenkjenne "doen" sin. Belønn!! Valpen vil fort lære seg å gå til døra når den vil gjøre fra seg. Ta valpen rolig ut og "straff" ALDRI / snakk aldri hardt til en valp som gjør fra seg inne. Dersom dette skjer er det som regel eier som har vært uoppmerksom og ikke oppdaget at valpen er tissenøden. Valpene blir gjerne litt rastløse og snuser litt rundt før de gjør fra seg. Ignorer feil adferd og belønn riktig adferd!!

Hvor skal valpen sove?

Valpen er vant til og sove tett inntil sine søsken og mora. Dersom dere ikke har hund fra før som valpen kan sove sammen med, er det du / dere som er den nye "flokken" og som valpen helst vil sove tett inntil. Når jeg selv har hentet nye valper har de fått sove i senga til de har funnet seg til rette og er blitt større/tryggere. Jeg bruker og kalle dette for et "introduksjonstilbud"! Når valpen vokser til, vil den være kjempefornøyd med og ligge på gulvet evt ute i hundehuset sitt. Jeg har aldri forstått poenget med og trumpe små valper til og ligge og sove på et spesielt teppe / sted (i yttergangen feks). Valper og eiere har det best sammen. Da får alle sove i ro og fred! Og det er med valper som med mennesker. De kan ikke bli bortskjemt på nærhet og kos! Ingenting er som deilig surtærlukt fra små valpeføtter og en varm snute mot nesen! Koselig og godt for både valp og eier.

Valpeselen er gull verdt

Min favoritt er "Puppia" selen. Veldig komfortabel. Lett og vaske. Lett og ta av/på. Jeg begynner med str M ved 8 uker. Nå som Lykke er blitt 3 måneder er vi over på str L.




Hverdagslydighet

Positiv forsterkning er det eneste som virker! Belønn positiv adferd, ignorer negativ adferd! Vær konsekvent og rolig. Gå gjerne på valpekurs og lær om hverdagslydighet. Meld deg inn i den lokale hundeklubben. Gå på valpetreff. Vær sammen med hunden. Dra på tur. Det er viktig at valpen får treffe mange andre hunder og mennesker. Men unngå "negative" opplevelser med feks stressaggresive voksne hunder. Vær valpens "trygge" havn! Valpen skal eksponeres for situasjoner den vil møte som voksen. Miljøtrening er viktig. Ta kontakt og diskuter dersom du står fast / er usikker på hvordan du skal håndtere situasjoner.





Kloklipping
Jeg klipper klørne på valpene jevnlig med en liten saks mens de er små. Etterhvert som valpen blir større går man over til og bruke en god klosaks. Klørne må klippes jevnlig så nerven holdes tilbake / ikke gror utover i kloa. Det varierer hvor ofte det er behov for å klippe klørne, avhengig av hvor mye / lett klørne slites naturlig. Jeg sjekker vanligvis klørne på mine hunder og klipper hver 14. dag. Venn hunden til at du håndterer poter og klør (utenom klipping). Gjør det til en hyggelig opplevelse med belønning og kos. Hvis uhellet er ute og du klipper for langt inn, så ikke bli redd eller gjør et stort nummer ut av det, slik at hunden merker at noe er "galt". Lat som ingen ting, snakk rolig til hunden og klipp videre. Dersom det har gått for lang tid siden siste klipp, vil blodkar/nerve ha grodd utover i kloa og klippingen kan medføre blødninger. Det ser som regel værre ut en det er. Ikke få panikk! Blødningen vil stoppe etterhvert. En god teknikk for å klippe klør er å bøye benet bakover slik at man ser poten og klørne fra undersiden. Da er det lettere å se hva som er overflødig negl. Er du i tvil om hvordan det skal gjøres kan du be om en demonstrasjon hos hos oss når du henter valpen, eller hos dyrlegen når valpen får vaksine. Av og til kan hunden være uheldig og knekke en klo. Dette er smertefullt og må behandles hos dyrlege.

Se fin artikkel om klipping av klør her.

Comments