Sjekk av Chena sine øyne, hofter og albuer





I går var øyespesialist Elisabeth Bjørnestad på dagsbesøk hos vår veterinær Anicura Dyresykehuset i Tromsø og vi hadde time til gonioskopi og øyelysning av Chena. Chena skulle samtidig vaksineres og få gjort røntgen av hofter (HD) og albuer (AD). Vi gjør disse helseundersøkelsene rutinemessig på alle våre hunder når de har passert året. Uavhengig av om de skal brukes i avl eller ikke. 

Full runde med helsetesting av en hund er omtrent like dyrt som å ha bilen inne på service! Jeg betalte 5500 for gonioskopi, øyelysning, HD og AD røntgen pluss vaksine. Det er alltid spennende å se hvordan hundene takler øyeundersøkelsen. Gonioskopiundersøkelsen (som gjøres før øyelysningen) består av at det legges en gonioskopilinse (en liten glass"kuppel") innpå øyet. Hunden får bedøvelsesdråper på øyet først - men er ellers ikke sedert. Det er ofte litt vanskelig å få glasskuppelen til å ligge i ro på øyet - den popper ofte ut igjen når veterinæren går for å slå av lyset (undersøkelsen gjøres i mørket) - eller det tredje øyelokket legger seg i veien - over gonioskoplinsen.

Chena imponerte stort! For en tålmodighet! Øyelegen holdt på over en halvtime for å få undersøkt begge øynene til Chena - da goniopskolislinsa falt ut på nytt og på nytt. Men Chena lå musestille og protesterte ikke et sekund. Hun sovnet nesten av til slutt på undersøkelsesbordet. Helt fantastisk positiv og flott opplevelse!

Gonioskopi er en undersøkelse av vinkelen mellom hornhinne og regnbuehinne hvor væske dreneres fra øyet. I Norge anbefales gonioskopi på bla samojed og siberian husky. Dette er en tilleggsundersøkelse som gjøres for å finne ut om hunden er disponert for å få grønn stær (glaukom). Gonioskopi gjøres kun en gang i livet, og gjøres før ordinær øyelysing. Gonioskopi brukes i avlsarbeidet for å minske hyppigheten av grønn stær. Hunder med PLD = pektinatligamentdysplasi og/eller trange iridocornealvinkler (punkt 8 på øyelysingsattesten) kan brukes i avl, men bør fortrinnsvis parres med hunder med normale vinkler. Hunder med mer enn 25% dysplastisk ligament, behøver ikke å utvikle grønn stær, men jo større forandringer - jo mer utsatt er hunden for å få grønn stær. Hunder med forandringer tilsvarende 25-50% dømmes usikker (diagnose/bedømmingen er sikker, men vurdering av betydning er usikker), mens forandringer over 50% dømmes affisert.

Resultat gonioskopi
Øyelegen fant at Chena hadde ca 25% filbrae latea (dysplastisk ligament) på goniskopiundersøkelsen. Ved evt bruk av Chena i avl må hannhund helst ha normale vinkler (0% filbrae latea).

Resultat øyelysning
Chena var også kjempeflink under øyelysning, og fikk ingen anmerkninger der. ECVO skjema er lastet opp av øyelegen, og finnes tilgjengelig på DOGWEB.

NSHK oppfordrer i sine retningslinjer for avl (link her) til øyelysing av foreldredyr. NSHK anbefaler at alle avlsdyr bør være øyelyst fri for arvelig katarakt og glaukom etter fylte 12 måneder og i løpet av de siste 12 måneder før parring. Les mer om øyelysing og gonioskopi her.


HD og AD røntgen
I tillegg ble det gjort både HD og AD røntgen - og hun fikk oppdatert vaksinasjonen sin. Resultat av røntgenundersøkelsene kommer fra NKK etterhvert. Norsk Siberian Husky Klubb har ikke hatt noen krav om at avlsdyr skal HD røntges. Rutinemessig HD og AD røntgen av Siberian huskies foregår også i svært liten grad. Les mer om HD / AD røntgen her. Selv om forekomsten av HD/AD er lav hos siberians og genetikken rundt arvelighet kompleks, ser vi det likevel som viktig å undersøke hoftene mht arv / avl.



På venterommet ble vi kjent med en nydelig samojed tispe ved navn Vanilje av Polartoppen (Senja) og eier Marit Søderholm Tverfjell. Vanilje og Chena er like gamle og fant raskt tonen - og eierne hadde også mye felles og snakke om.

Comments