Utstillinger for Siberian husky 2018

Northspring's Green Laka aka Bolt BIG med handler Ida-Helene Sivertsen på Sortland 18. sept 2017 under dommer Per Harald Nymark. Mine favorittutstillinger i Skjomen og på Sortland har dessverre "ramla ut" av terminlista for 2018.


Terminlista er kort for vår rase i år. På landsbasis er det kun 42 utstillinger som er åpen, og i Nord-Norge er det ni utstillinger der vi kan delta.
Vi kan konkurrere om små-cert på fem utstillinger i de tre nordligste fylkene:
  • Kvalsund 12 og 13. mai (ikke langt fra Hammerfest)
  • Bodø 9. juni
  • Tromsø 16. juni 
  • Kirkenes 22. juni 
  • Mo i Rana 11. aug
Og om stor-cert på tre NKK-utstillinger i nord:
  • Tromsø 17. juni - deler også ut "CACIB" 
  • Bodø / Fauske 4. aug - deler også ut "CACIB"
  • Harstad 7. okt - deler i 2018 ut "nordisk cert" (men ikke "CACIB")
Og that's it! Også kan vi selvsagt sette oss på flyet sørover da. Eller reise ut av landet på show - hvilket kanskje frister mer! Det er i de fleste tilfeller i Nord-Norge (bortsett fra Tromsø og Kvalsund) lov å stille Siberians bare en dag per helg. Fra Mo i Rana i sør til Kirkenes i nordøst via Tromsø er det en beregnet kjøretur på 10.5 + 11 timer (uten stopp). Men i kalv-ria med snøstorm og glar-holke på elendige landeveier fra Kvalsund til Tromsø tar det adskillig lengre tid.

Kravet for å få godkjent det internasjonale utstillingschampionatet (INT UCH/C.I.B) er
1. At hundens forfedre i tre generasjoner er registrert.
2. At det har gått minst 12 måneder og en dag mellom første og siste tellende CACIB / CACIOB / CACIAG / CACIL. På CACIB er det ingen begrensning.
3. Søknaden om internasjonalt championat må sendes via NKK.
4. For Siberian huskies kreves det fire CACIB, og disse må være vunnet i minst tre forskjellige land under minst tre forskjellige dommere.

CACIB kan vinnes på internasjonale utstillinger. I etterkant av disse sender NKK en oversikt over utdelte CACIB til godkjenning hos FCI. Det er først når FCI har godkjent disse, at CACIBet er formelt tildelt den aktuelle hunden. Oversikt over tildelte internasjonale CACIBs finnes her på FCI sin side.

Fra 2018 innfører NKK også såkaldte "nordiske utstillinger" - som en del av det nordiske samarbeidet i Nordisk Kennel Union, og i tråd med vedtak i NKKs representantskapsmøte 2016. Den første nordiske utstillingen vil være NKK Bø i februar 2018. På de nordiske utstillingene vil det tildeles nordisk cert i tillegg til vårt vanlige nasjonale "stor-cert". Nordiske cert fra Norge og de øvrige nordiske landene vil danne grunnlag for nytt nordisk utstillingschampionat «Nordic UCH».

For å oppnå Nordic Show Championat, må imidlertid hunden først være nasjonal utstillingschampion i det landet den er registrert. Hunden må videre ha oppnådd tre "nordiske cert" fra tre ulike nordiske land (Island unntas fra regelen om tre ulike nordiske land på grunn av landets karantene-bestemmelser) fra tre forskjellige dommere. Minst ett av de nordiske certene må være oppnådd ved 24 måneders alder eller senere.

Oversikt over show som kan tildele nordiske cert finnes her. En av de nord-norske utstillingene (NKK utstillingen i Harstad i oktober 2018) er en nordisk utstilling og deler ut det nordiske certet. Les mer om championat reglene her.

Comments