Impulstur til Kiruna


Hurra for Per Sverre Simonsen som tar så fine bilder når matmor er travelt opptatt med å være handler og støtteapparat. Her fra starten på Kiruna Open lørdags formiddag. Vida og Lykke i led, Chena og Bolt bak - og Ida-Helene på sprintslede for første gang. Snitt-fart i første heat (10 km) var på ~13.6 km/t. Ingen parring i spannet denne gang!


Livet er fult av overraskelser! Plutselig skulle vi kjøre løp igjen. Tirsdag kveld tikket det nemmelig inn en koselig melding på innboksen til Ida-Helene: Kiruna Slädhundklubb / Kiruna Sleddog Club skulle arrangere sprintløp "Kiruna Open" 23 og 24 mars - og påmeldingsfristen var utvidet til 21. mars. Kiruna Open er et lavterskel løp som går over to dager, 10 + 10 km. Ca 25 spann påmeldt. Fristelsen ble for stor! Det var bare å hive seg rundt med det lille turspannet vårt! 

Troms Quest gav, på tross av alle forviklinger, mersmak! Nå stod Sverige for tur! Påmeldingen ble sendt avgårde onsdag ettermiddag. Parallelt med dette meldte vi oss også på draghundsprov sp-4 i regi av den Svenske Polarhundklubben - just in case! 

I forbindelse med påmeldingen måtte vi ordne med engangslisens fra Norges Hundekjørerforbund (der svarer de på mail midt på natten - utrolig bra service!), medlemsskap i Narvik Hundekjørerklubb ble innvilget på dagen, stamtavler ble scannet og sendt og skjema for trekkhundprøve utfylt og innsendt. Vi måtte også ordne ormekurer (2 dager på rad - pluss ny kur innen 28 dager) for å kunne krysse grensen til Sverige, og klargjøre konebilen til turen med utstyr etc. Også var vi så heldige å få kjøpe sprintslede av Hege Ingebrigtsen, sånn at hundene denne gang slapp å dra på en tung langdistanseslede løypa rundt. Tusen takk til Hege, Anki / Kiruna Sleddog Club, Camilla / Svensk Polarhundklubb og Norges Hundekjørerforbund for fantastisk god hjelp og oppfølging da alt skulle ordnes i rekordfart!

Vi viste at vi ikke kunne hevde oss i sprint i konkurranse med svenskene - men så det som en fin anledning til å høste erfaring. Det er ikke tidskrav til trekkhundprøvene i Sverige - men man må plassere seg innenfor 105% (1. premie) eller 110% (2. premie) av grunntiden i konkurransen med SH spannene i samme klasse (tilsvarer det norske RNB1, i Norge gis 2. premie til spann innenfor 115% av grunntiden). Grunntiden er gjennomsnittstiden av de to, tre eller fire første spannene avhengig av hvor mange som deltar i klassen. Det må være minst tre spann som fullfører i klassen. Link til meritterende løp i Sverige og meritteringsreglene i Sverige.

Vi startet turen sørover fredag etter lunsj, brukte ca 6.5 timer og rakk kjøremøtet så vidt det var. Turen hjem igjen tok dessverre mye lengre tid (18 timer, pga stengte veier over fjellet, såpeglatte veier og skumle situasjoner med elg). Vi kom tilbake til Tromsø halv åtte mandag morgen.

På turen sørover fikk vi også bestilt hotellrom på Best Western Hotel Arctic Eden i Kiruna - og der trivdes vi veldig godt. 



Lekkert frokostbord på hotellet og vi har sovet som engler! Dagens quote "æ trur vi skal slutte med utstilling"! Best Western Arctic Eden Hotel.




Her er den lekre "nysleden", en Danler European Open, lengde 2.4 meter, vekt 9.5 kg, og med lufteluke i bakkant! Vi var litt spente på hvordan det skulle gå å kjøre sprintslede for første gang! For det er jo noe helt annet enn en langdistanseslede! Men det gikk kjempebra!! Jeg viste ikke at hundene våre kunne gå så fort! De har jo bare brøytet spor hele vinteren!


Foto: Per Sverre Simonsen

Sporet var løst og det blåste mye - men hundene gav alt de hadde og mer til! Sammenlagt tid på Kiruna Open ble 1:28:06 (10+10 km). Ida-Helene syntes det gikk så tregt med spannet på søndagen. Men når vi etterpå regnet på det, så viste det seg at de faktisk gikk på akkurat samme tid (00:44:03) begge dager, og altså med en snitt-fart på 13.56 km/t. Kjempeartig!

Vi hadde det veldig koselig på løp sammen med kjekke hundekjørere og handlere denne helga - og lærte masse!! En skikkelig opptur etter alle motbakkene under TromsQuest! Hundene var kjempeflinke og oppførte seg eksemplarisk ved alle passeringene. Vi er bare så fornøyde!

Tusen takk til Kiruna Sleddog Club for en super helg! Og en spesiell takk til Hege og Per Sverre for slede, nydelige bilder og trivelig selskap!





Resultater og plassering dag 1





Comments